Mε ρυθμούς… χελώνας προχωρά το Κτηματολόγιο στην Ήπειρο!

on .

KTHMATOLOGIO DHLOSH

• Δύσκολη υπόθεση αποδεικνύεται η κτηματογράφηση στην Ήπειρο, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες, βρίσκεται όμως ακόμα σε ενδιάμεσο στάδιο και είναι σίγουρο ότι θα πάρει καιρό για να ολοκληρωθεί.
Αυτό οφείλεται τόσο στην υποστελέχωση υποθηκοφυλακείων και γραφείων που εμπλέκονται στην κτηματογράφηση όσο και σε γραφειοκρατικές διαδικασίες που ούτως ή άλλως είναι χρονοβόρες, αλλά και στο γεγονός ότι καλούνται να κάνουν δηλώσεις άνθρωποι που ζουν μακριά και πρέπει να κάνουν επιτόπια αυτοψία στο σημείο στο οποίο βρίσκονται τα πατρικά τους κτήματα πριν τα δηλώσουν.
Για όλους τους παραπάνω λόγους την παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για την υποβολή δηλώσεων ιδιοκτησίας στα κτηματολογικά γραφεία των Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας, τουλάχιστον για ένα εξάμηνο, ζητά ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης με έγγραφό του προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και την «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφησης Α.Ε.».

Αργή διαδικασία
Στο έγγραφό του ο Περιφερειάρχης παραθέτει τους βασικούς λόγους που καθιστούν αναγκαία την παράταση της προθεσμίας κτηματογράφησης για τις τρεις Περιφερειακές Ενότητες της Ηπείρου.
Καταρχήν, κάνει λόγο για την ελλιπή στελέχωση των υποθηκοφυλακείων που εμπλέκονται στην κτηματογράφηση, η οποία καθιστά δύσκολη και μακρόχρονη τη χορήγηση των πιστοποιητικών που απαιτούνται για την υποβολή της σχετικής δήλωσης. Έπειτα σημειώνει πως τα γραφεία που έχουν αναλάβει τη σχετική διαδικασία κτηματογράφησης λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν πέραν των εκατό 100 ατόμων ημερησίως, στην καλύτερη περίπτωση.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Καχριμάνη, στις περιπτώσεις που για τη δήλωση κάποιου ακινήτου απαιτείται η λήψη ενόρκων βεβαιώσεων ενώπιον του Ειρηνοδίκη ή Συμβολαιογράφου, αυτή είναι δυσχερής. Ήδη στο Ειρηνοδικείο Ιωαννίνων, η λήψη τους γίνεται ένα μήνα μετά από την υποβολή της σχετικής αίτησης, στα δε Συμβολαιογραφεία επικρατεί πολυκοσμία, η οποία καθιστά δύσκολο το έργο των συμβολαιογράφων, λαμβανομένου υπόψη του πολυσχιδούς έργου τους (μεταβιβάσεις ακινήτων, πλειστηριασμοί – πληρεξούσια κ.λπ.).

Επιτόπια έρευνα…
Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο Περιφερειάρχης, λόγω της μετανάστευσης και της αστυφιλίας που υπήρξε μετά το 1960, ιδίως στις ημιορεινές και ορεινές περιοχές της Ηπείρου, δυσκολεύεται το έργο των πολιτών, αφού η μακροχρόνια απουσία τους μπορεί να οδηγήσει σε λάθος δηλώσεις ιδιοκτησίας αν αυτές υποβληθούν ηλεκτρονικά από τον τόπο κατοικίας τους, χωρίς τη λήψη στοιχείων μετά από επιτόπια μετάβασή τους στο προς κτηματογράφηση ακίνητο.
Τέλος, όπως επισημαίνει, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νέων χωρών που κατά κύριο λόγο αφορά την Π.Ε. Ιωαννίνων δημιουργεί ακόμη περισσότερες δυσκολίες αν συνυπολογιστεί και η εμπλοκή που ήδη υπάρχει από την προσωρινή ανάρτηση των δασικών χαρτών, για τους οποίους παρεμπιπτόντως, πρέπει να ανοίξει νέα περίοδος ενστάσεων για χρόνο ίσο με τη διάρκεια του χρόνου κτηματογράφησης, γιατί δεν μπορεί το ίδιο ακίνητο διαφορετικά να δηλώνεται στο κτηματολόγιο και διαφορετικά να εμφανίζεται στο Ε9.

Ο Δήμαρχος Δωδώνης
Επιστολή προς την εταιρεία «Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ» απέστειλε και ο Δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης, με την οποία ζητά να δοθεί παράταση για την υποβολή δηλώσεων περιουσίας τουλάχιστον για πέντε μήνες.
Όπως αναφέρει σ’ αυτήν, πλησιάζοντας στην καταληκτική ημερομηνία, διαπιστώνεται ότι σημαντικό ποσοστό των ακίνητων περιουσιών παραμένει αδήλωτο. Βασικοί παράγοντες που οδήγησαν σ’ αυτό είναι η τεράστια γεωγραφική έκταση που καλύπτουν οι 56 Τοπικές Κοινότητες του Δήμου Δωδώνης, η δυσκολία εντοπισμού των ακινήτων, η απουσία συμβολαίων και τοπογραφικών διαγραμμάτων αλλά και η έλλειψη διανομών σε πολλές Τοπικές Κοινότητες. Έτσι, η αθρόα προσέλευση των δημοτών στο γραφείο κτηματογράφησης καθιστά αδύνατη την εξυπηρέτησή τους εντός της ίδιας ημέρας.
Μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος τονίζει στην επιστολή του προς το Κτηματολόγιο την ανάγκη ανεύρεσης λύσης για τον τρόπο που θα δηλώσουν οι πολίτες τις μακροχρόνια κατεχόμενες δημοτικές εκτάσεις. Μάλιστα, σε πολλές από αυτές τις περιπτώσεις, οι δημότες διαθέτουν και παλαιότερες αποφάσεις των Επιτροπών Απαλλοτριώσεων των πρώην Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων.