Έρχονται αυξήσεις σε χιλιάδες φάρμακα

on .

LEFTA

• Αλλαγές στο σύστημα τιμολόγησης των φαρμάκων, που θα οδηγήσει σε ανατίμηση χιλιάδων σκευασμάτων, προωθεί η κυβέρνηση.
Η σχετική τροπολογία, που κατατέθηκε στην Βουλή, προβλέπει πως οι τιμές των μη γενόσημων θα υπολογίζονται με βάση τις δύο φθηνότερες χώρες της ευρωζώνης, αντί για τις τρεις φθηνότερες χώρες της ευρύτερης Ευρωπαϊκής Ένωσης που χρησιμοποιούνται σήμερα ως σημείο αναφοράς.
Η τροπολογία προβλέπει πως η τιμή ενός φαρμάκου θα αυξάνεται έως 10% σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο Δελτίο Τιμών, εφόσον είναι χαμηλότερη από την κατώτατη τιμή στην ευρωζώνη και έως αυτό το πλαφόν.
Στον αντίποδα, εάν η τιμή ενός φαρμάκου στην Ελλάδα είναι υψηλότερη από τον μέσο όρο των δύο φθηνότερων χωρών στην ευρωζώνη θα δρομολογείται μείωση του κόστους του έως 10%.
Στην πράξη ωστόσο αυτό σημαίνει πως αναμένονται περισσότερες αυξήσεις παρά μειώσεις, καθώς στα περισσότερα μέλη του ευρώ το αγοραίο κόστος των σκευασμάτων είναι υψηλότερο.
Η κυβέρνηση υποστηρίζει ακόμα πως το νέο σύστημα θα δημιουργήσει πιο σταθερό πλαίσιο, καθώς οι τιμολογήσεις δεν θα επηρεάζονται από τις ευμετάβλητες συναλλαγματικές διαφορές, και συνάμα θα αποτραπεί η απόσυρση εταιρειών φαρμάκου που θεωρούν ασύμφορη την ελληνική αγορά.
Έως τώρα δεν είναι σαφές ποια φάρμακα θα ανατιμηθούν και σε ποια θα υπάρξουν μειώσεις, ειδικά σε ό,τι αφορά φάρμακα ευρείας κατανάλωσης ή για την αντιμετώπιση σοβαρών παθήσεων.