Στα… όριά τους έχουν φτάσει τα Νεκροταφεία των Ιωαννίνων

on .

NEKROTAFEIO KOPANON

• Κυριολεκτικά, ούτε στον… τάφο τους δε μπορούν να ησυχάσουν οι Γιαννιώτες, αφού μετά την παρέλευση μερικών ετών από την εκδημία τους θα πρέπει υποχρεωτικά να «μετακομίσουν» σε οστεοφυλάκιο, λόγω έλλειψης χώρου στα Κοιμητήρια της πόλης με πρώτο αυτό του Αγίου Νικολάου!
Το ζήτημα μπορεί να μοιάζει μακάβριο, όμως είναι υπαρκτό και προκαλεί πονοκέφαλο σε εκατοντάδες οικογένειες θανόντων, οι οποίες είναι αναγκασμένες να προβαίνουν σε εκταφή τους μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να απελευθερώνεται χώρος στα νεκροταφεία. Ο Δήμος μάλιστα για τον Αγ. Νικόλαο Κοπάνων προειδοποιεί ότι, αν δεν φροντίσουν οι συγγενείς για το θέμα, τότε θα το κάνει ο ίδιος!

Καμία λύση…
Σοβαρό πρόβλημα για την πόλη των Ιωαννίνων αποτελεί η έλλειψη χώρου στα νεκροταφεία της, για το οποίο, παρά το επείγον του χαρακτήρα του, δεν έχει γίνει συστηματική προσπάθεια ώστε να βρεθεί οριστική λύση. Κατά καιρούς έχουν υπάρξει κάποιες προσπάθειες αναζήτησης χώρου για τη δημιουργία νέου δημοτικού Κοιμητηρίου, όμως προς το παρόν δεν έχουν αποδώσει καθώς πρέπει αφενός να πληρούνται οι προϋποθέσεις που θέτει ο νόμος και αφετέρου να εξυπηρετούνται οι πολίτες. Τελευταία είχε εξεταστεί η περίπτωση οικοπέδου σε περιοχή κοντά στον Κατσικά, ωστόσο, ούτε αυτό προχώρησε.
Το θέμα λοιπόν έχει… βαλτώσει και κανονικά θα έπρεπε να περιληφθεί στα προγράμματα των υποψηφίων Δημάρχων καθώς είναι μείζον για την πόλη, κάτι ωστόσο που μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει. Όσο για τη Μητρόπολη Ιωαννίνων, αυτή ζήτησε το περασμένο καλοκαίρι να χωροθετηθούν δύο νέα νεκροταφεία στην πόλη ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της.

Εκταφές από τον Δήμο!
Πρώτο και καλύτερο είναι το δημοτικό Κοιμητήριο του Αγίου Νικολάου Κοπάνων το οποίο βρίσκεται από καιρό στα όρια του κορεσμού, δηλαδή δεν υπάρχει χώρος για νέες ταφές. Το σοβαρό αυτό πρόβλημα οδηγεί τους υπευθύνους του στο να εφαρμόζουν τη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ιωαννιτών σύμφωνα με την οποία «δίνεται το δικαίωμα να πραγματοποιείται η εκταφή από τον Δήμο μετά την παρέλευση επταετίας (7) και χωρίς την παρουσία συγγενών στις περιπτώσεις που δεν είναι δυνατή η ανεύρεσή τους».
Σε μία προσπάθεια να αποσυμφορήσει το Κοιμητήριο, ο Δήμος με ανακοίνωσή του καλεί τους συγγενείς των αποβιωσάντων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει επτά χρόνια ταφής να προσέλθουν στην υπηρεσία του Τμήματος Πρασίνου και Κοιμητηρίων (τηλέφωνα: 26510-25959 – 26510-21797) εντός χρονικού διαστήματος 10 ημερών, προκειμένου να προγραμματίσουν την ημερομηνία εκταφής. Προειδοποιεί δε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τεθεί σε εφαρμογή η υποχρεωτική εκταφή αυτών χωρίς την παρουσία συγγενών.

Στα άλλα Κοιμητήρια
Ανάλογα προβλήματα κορεσμού αντιμετωπίζουν και τα εκκλησιαστικά Νεκροταφεία της Περιβλέπτου και του Αγίου Ιωάννη Ανατολής, στα οποία επίσης υπάρχει «στενό» χρονικό όριο για την εκταφή των νεκρών! Κι εδώ οι εκκλησιαστικές επιτροπές προσπαθούν να κινητοποιήσουν τους συγγενείς προκειμένου να φροντίσουν για την εκταφή όσων αποθανόντων έχουν συμπληρώσει το όριο αυτό. Για παράδειγμα, στην Περίβλεπτο αφήνουν σημειώματα πάνω στους τάφους ζητώντας από τους οικείους των νεκρών να μεριμνήσουν για το θέμα…
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ