Νέα μέθοδος αποκαλύπτει την ύπαρξη νοθείας στη Φέτα!

on .

BITALHS GIANNHS DODONH 6 3 19

• Στη νέα επιστημονική μέθοδο που ανέπτυξε το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) και η οποία εντοπίζει τυχόν νοθεία της ελληνικής φέτας ΠΟΠ, αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» Ιωάννης Βιτάλης, μιλώντας στο «φόρουμ» των Δελφών για την τεχνολογία τροφίμων και την καινοτομία.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε «πέραν της απόδειξης της υψηλής διατροφικής αξίας της Ελληνικής φέτας ΠΟΠ, με βάση τα ευρήματα της έρευνας, αναπτύχθηκε μια νέα μέθοδος για την ιχνηλασιμότητα του χρησιμοποιούμενου γάλακτος, τον προσδιορισμό της ύπαρξης νοθείας σε αυτή, το διαχωρισμό της από παρεμφερή προϊόντα και τελικά, την ταυτοποίηση της προέλευσης της φέτας ως αποκλειστικά ελληνικού προϊόντος ονομασίας προέλευσης», τονίζοντας την σημασία που έχουν τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης εργασίας για την εθνική οικονομία, την εγχώρια βιομηχανία και τους παραγωγούς μας.

Τεχνολογίες αιχμής
Ο κ. Βιτάλης στην ενδιαφέρουσα ομιλία του αναφέρθηκε στην σύμπραξη της εταιρίας που εκπροσωπεί με την τεχνολογία και την καινοτομία, λέγοντας ότι «στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η Ερευνητική μονάδα ΠΡΩΤΕΟΜΙΚΗΣ, στο πλαίσιο των ερευνητικών της δραστηριοτήτων με επικεφαλής τους Δόκτωρα κ. ΓεώργιοΤσαγκάρη και το Δόκτωρα κ. Αθάνάσιο Αναγνωστόπουλο ανέλυσαν με φασματογράφους μάζας υψηλής ευκρίνειας πληθώρα αντιπροσωπευτικών δειγμάτων από όλα τα μέρη της Ελλάδος που παράγουν Φέτα. Με χρήση τεχνολογιών αιχμής ανέπτυξαν την καινοτόμο μοριακή μεθοδολογία, η οποία επιτρέπει για πρώτη φορά τον ακριβή ποιοτικό και ποσοτικό προσδιορισμό των συστατικών υγρών στερεών τροφίμων και συμπληρωμάτων διατροφής. Η καινοτόμα αυτή μεθοδολογία, η οποία πατενταρίστηκε από το ΙΙΒΕΑΑ, είναι γνωστή ως Τροφομετρία...».

Υψηλής διατροφικής αξίας
Και σε άλλο σημείο μίλησε για την υψηλή διατροφική αξία που έχει η φέτα, λέγοντας ότι «οι ερευνητές του ΙΙΒΕΑΑ ανέλυσαν το κατεξοχήν εθνικό μας προϊόν, την ελληνική φέτα, όπου διαπιστώθηκε ότι η φέτα ΠΟΠ από όλες τις περιοχές της χώρας περιέχει συνολικά 489 διαφορετικές πρωτεΐνες, γεγονός που την καθιστά ένα από τα πλουσιότερα σε πρωτεΐνες είδος τυριού παγκοσμίως».

Καινοτόμα προϊόντα
Όσον αφορά στην καινοτομία των τροφίμων ο Αντιπρόεδρος της «Δωδώνης» επεσήμανε ότι στην Ελλάδα υπάρχουν εξαιρετικές ιδέες, οι οποίες κάτω υπό ορισμένες συνθήκες θα ήταν δυνατόν να παραχθούν μαζικά και να διατεθούν στο καταναλωτικό κοινό.
Όπως είπε «έχουμε δει ειδικού τύπου γιαούρτι το οποίο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στον ανθρώπινο οργανισμό. Αυτό το καινοτόμο προϊόν μάλιστα χρηματοδοτήσαμε ως ΔΩΔΩΝΗ σε συνεργασία με το ΤΕΙ Θεσσαλίας και απέσπασε και βραβείο σε διαγωνισμό καινοτομίας».

Πρώτη παγκοσμίως!
Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Βιτάλης σημείωσε ότι: «Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. με την ιδιότητά της ως Νο 1 παραγωγός φέτας ΠΟΠ παγκοσμίως, συνεργάζεται με πάνω από 5.500 Έλληνες παραγωγούς αιγοπρόβειου γάλακτος, ενώ η παραγόμενη φέτα ΠΟΠ εξάγεται και στις 5 ηπείρους, σε πάνω από 50 χώρες.
»Στα πλαίσια αυτά η ΔΩΔΩΝΗ στηρίζει, κάθε προσπάθεια που στόχο έχει την διασφάλιση της εφαρμογής του ΠΟΠ και συνακόλουθα της νομιμότητας και της ελληνικότητας της φέτας ΠΟΠ, ενώ ξεκινά την συνεργασία με το ΙΙΒΕΑΑ για την εργαστηριακή ανάλυση της Φέτας ΔΩΔΩΝΗ ΠΟΠ αλλά και άλλων προϊόντων μας. Αντίστοιχο αγώνα δίνω μαζί με αρκετούς υποστηριχτές για τη δημιουργία Διεπαγγελματικής Φέτας στη χώρα μας. Κάτι που σκοπό έχει την αύξηση της αξίας της φέτας ΠΟΠ, μέσα από την προστασία της τήρησης των κανονισμών παραγωγής της…».