Γονείς και εκπαιδευτικοί να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι

on .

PAIDIA TSANTES SXOLEIO

• Για τις καταγγελίες γονέων εναντίον δασκάλων, οι οποίες φθάνουν μέχρι την Δικαιοσύνη, αλλά και τα Μέσα Ενημέρωσης, πήρε θέση χθες ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ιωαννίνων, κάνοντας λόγο για Χλυπηρά περιστατικά στα σχολεία της περιοχής μας.
Αναμφίβολα, πρόκειται για ένα φαινόμενο που σε καμία περίπτωση δεν τιμά την σχολική κοινότητα, γι’ αυτό και όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τέτοιου είδους θέματα με σοβαρότητα και μεγάλη προσοχή. Εκπαιδευτικοί και γονείς οφείλουν να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι και να προσπαθήσουν να λύσουν τα όποια προβλήματα προκύπτουν στο σχολικό περιβάλλον.
Κι αν ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών δηλώνει ότι έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στους εκπαιδευτικούς, «οι οποίοι, πολλές φορές σε ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες, επιτελούν με απόλυτο επαγγελματισμό, φροντίδα και ενδιαφέρον για τα παιδιά το εκπαιδευτικό τους έργο», καλό θα ήταν την ίδια απόλυτη εμπιστοσύνη να έχουν και οι Σύλλογοι Γονέων.
Τους εκθέτουν…
Πάντως, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών σε χθεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει «οποιοδήποτε γεγονός επιπόλαιων και αστήριχτων κατηγοριών κατά συναδέλφων, που φθάνουν μέχρι τη Δικαιοσύνη, το γραπτό και ηλεκτρονικό Τύπο και εκθέτουν ανεπανόρθωτα, εν πρώτοις, τους ίδιους τους καταγγέλλοντες». Και τονίζει ότι «είναι πραγματικά εξωφρενικό, γονείς να χρησιμοποιούν τα ίδια τους τα παιδιά ως ‘πολιορκητικό κριό’, στον ιδιότυπο πόλεμο που έχουν κηρύξει με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει αυτό στον παιδικό ψυχισμό».
Με ρόλο «εισαγγελέα»
Ζητάει επίσης από τους εκπαιδευτικούς να «αγνοήσουν όσους έχουν αναλάβει ρόλο «εισαγγελέα» βγάζοντας από τα τηλεπαράθυρα και το διαδίκτυο, αβίαστα ετυμηγορίες εις βάρος των εκπαιδευτικών», ενώ καλεί «το Υπουργείο Παιδείας που διαχρονικά, απαξιώνει «λόγω κι έργω» στην κοινή γνώμη την προσφορά των εκπαιδευτικών, θεωρώντας τους συχνά ως την πηγή των προβλημάτων των σχολείων, να πάρει όλα εκείνα τα θεσμικά μέτρα ώστε να διασφαλίζεται το ήρεμο-παιδαγωγικό κλίμα που αρμόζει σ’ ένα δημόσιο σχολείο».
Και η ανακοίνωση καταλήγει σημειώνοντας ότι «οι εκπαιδευτικοί δεν είναι –ούτε θα επιτρέψουμε να γίνουν– αποδιοπομπαίοι τράγοι των αδυναμιών και ελλείψεων του εκπαιδευτικού συστήματος».