Δίκτυο 4 σταθμών τροχόσπιτων προτείνει ο Δήμος Πωγωνίου!

on .

TROXOSPITA POGONI 31 10 18

• Ένα σύγχρονο δίκτυο υποδομών για κατασκηνωτές και τουρίστες που κινούνται με αυτοκινούμενα οχήματα (τροχόσπιτα) το οποίο θα καλύπτει τέσσερις Δήμους, δύο ελληνικούς και δύο αλβανικούς, προωθεί ο Δήμος Πωγωνίου. Βασικός του στόχος είναι να προσελκύσει λάτρεις της φύσης, δηλαδή μία κατηγορία τουριστών που όσο πάει και μεγαλώνει, με αυτονόητα αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.
Ήδη πρόταση για ολοκληρωμένο δίκτυο Camperstop έχει κατατεθεί, με επικεφαλής εταίρο το Δήμο Πωγωνίου, στο Διασυνοριακό Πρόγραμμα Interreg Ελλάδα – Αλβανία 2014 – 2020. Εξάλλου, επιδιώκεται η δημιουργία κι άλλων συναφών υποδομών για την ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού στην παραμεθόριο περιοχή.
Τέσσερα Camperstop
Στην πρόταση «Camp – Net» που κατατέθηκε για χρηματοδότηση στο Interreg συμμετέχουν επίσης οι Δήμοι Κόνιτσας, Λιμποχόβου και Κλεισούρας.
Tην σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν οι Δήμοι – εταίροι υποκινούμενοι από τις εξελίξεις στον φυσιολατρικό τουρισμό και την αυξημένη επισκεψιμότητα σε ήδη υπάρχοντες σταθμούς Camperstop, όπως αυτός του Καλπακίου.
Προτείνεται λοιπόν η κατασκευή τεσσάρων Smart Camperstops προκειμένου να δημιουργηθεί ένα δίκτυο camper υποδομών οι οποίες να ενώνουν ένα νοητό ταξιδιωτικό κύκλο που μπορεί να λειτουργήσει ως προτεινόμενος τουριστικός πόλος, αναδεικνύοντας πληθώρα πολιτιστικών και φυσικών σημείων ενδιαφέροντος της ευρύτερης περιοχής.
Τι θα περιλαμβάνουν
Τα τέσσερα αυτά Smart Camperstops θα περιλαμβάνουν τις εξής βασικές υποδομές: Περίφραξη και χώρους πρασίνου, οικίσκο εισόδου και μπάρα ελεγχόμενης εισόδου (είσοδος με κάρτα), έξυπνο φωτισμό, έξυπνους αισθητήρες στις θέσεις στάθμευσης, pillars παροχής ρεύματος και νερού με μετρητές παροχών, εγκατάσταση παραλαβής αποβλήτων, διαμόρφωση χώρου αναψυχής, έξυπνους κάδους απορριμμάτων, σύστημα τηλεδιαχείρισης των έξυπνων στοιχείων του camperstop και εφαρμογή για κρατήσεις και επιπλέον τουριστικές πληροφορίες πάνω στο δημιουργούμενο δίκτυο.
Κι άλλες υποδομές
Επιπλέον, στα πλαίσια της πρότασης θα δημιουργηθούν ορισμένοι ακόμα χώροι στάθμευσης για αυτοκινούμενα με βασικές υποδομές όπως περίφραξη, δάπεδο και φωτισμό δίπλα σε σημεία ιδιαίτερου φυσικού κάλλους όπως ο ποταμός Βοϊδομάτης, η λίμνη της Ζαραβίνας κ.α., ενώ σχεδιάζεται η χωροθέτηση και άλλων υποδομών για την ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή όπως ένα «Πάρκο Περιπέτειας και Δραστηριοτήτων» για παιδιά και μεγάλους στο χώρο των παλαιών παιδικών κατσκηνώσεων του Βασιλικού (Πωγώνι) και ένας χώρος για ελεύθερη κατασκήνωση βουνού στις Πάδες Κόνιτσας με εξοπλισμό που θα μπορεί κάποιος να προμηθεύεται από το Δήμο Κόνιτσας.
Ο Δήμαρχος Πωγωνίου
Σε δηλώσεις του σχετικά με τη νέα αυτή πρωτοβουλία, ο Δήμαρχος Πωγωνίου Κώστας Καψάλης ανέφερε πως «η δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου υποδομών για κατασκηνωτές και ταξιδιώτες με αυτοκινούμενα οχήματα θα συνδράμει στην ενίσχυση του φυσιολατρικού τουρισμού. Το «πείραμα» με το πρώτο Campervan στο Καλπάκι πέτυχε αφού έχει δεχτεί έως σήμερα εκατοντάδες επισκέψεις αποδεικνύοντας ότι η περιοχή μας πρέπει να επενδύσει στον αυτοκινούμενο τουρισμό. Τα δεδομένα στον φυσιολατρικό τουρισμό αλλάζουν και ο Δήμος Πωγωνίου ακολουθεί τις εξελίξεις».
Όπως πρόσθεσε ο κ. Καψάλης, «οι συνοδευτικές μελέτες για την περαιτέρω ενίσχυση του δικτύου και του Camper τουρισμού θα αποτελέσουν την αρχή για μια ευρύτερη συζήτηση σε εθνικό επίπεδο και στόχος μας είναι να οδηγήσουν σε ένα προτεινόμενο νομοθετικό πλαίσιο για ζητήματα κατασκευής και λειτουργίας δομών για camper ταξιδιώτες».