Η βία και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην Ηπειρωτική κοινωνία!

on .

PROSFYGOPOYLA

• Κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό των πέντε δραστών επίθεσης με ρόπαλα σε βάρος ανήλικων προσφυγόπουλων από το Αφγανιστάν στην Κόνιτσα, ανακοινώσεις καταδίκης για το απαράδεκτο αυτό περιστατικό από πολίτες, φορείς, Αρχές και Οργανώσεις συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας.
Η βία και ο ρατσισμός δεν έχουν θέση στην Ηπειρωτική κοινωνία, η οποία ως γνωστόν από την πρώτη στιγμή αγκάλιασε τους πρόσφυγες, προσφέροντας από το υστέρημά της. Θα ήταν λοιπόν άδικο το καταδικαστέο αυτό γεγονός να αμαυρώσει την Ηπειρωτική φιλοξενία και την αρμονική συμβίωση ντόπιων και προσφύγων, γι’ αυτό και η ίδια η τοπική κοινωνία, οφείλει να απομονώσει ακραίες φωνές και να καταγγέλλει περιστατικά βίας και ρατσισμού.
Την υπόθεση χειρίζεται το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων.

Η Όλγα Γεροβασίλη
Η απρόκλητη επίθεση σε βάρος εννιά προσφυγόπουλων, την ώρα που έπαιζαν σε γήπεδο της ακριτικής κωμόπολης από ομάδα κουκουλοφόρων, τις τελευταίες ώρες έχει λάβει πανελλαδικές διαστάσεις.
- Η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη, μιλώντας στο ΑΠΕ, τόνισε ότι «η δημοκρατική κοινωνία της Κόνιτσας και όλης της Ελλάδας, που έδειξε παραδειγματική αλληλεγγύη στους πρόσφυγες, καταδικάζει την απίστευτη αθλιότητα. Και θα σταθεί απέναντι στους ρατσιστές. Η ΕΛ.ΑΣ. θα κάνει αυτό που πρέπει».
- Η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μερόπη Τζούφη αναφερόμενη στο περιστατικό, σημείωσε ότι «στον τόπο υπάρχει παράδοση φιλοξενίας προσφύγων, ήδη από το 2008, καθώς και μία ακόμη μεγαλύτερη και παλιότερη παράδοση που προκύπτει από το γεγονός ότι ένα κομμάτι του πληθυσμού της ήταν πρόσφυγες».

Άλλες ανακοινώσεις
- Η ΕΛΜΕ Ιωαννίνων καθώς και όλος ο Εκπαιδευτικός κόσμος, καταδικάζουν ρατσιστικές ενέργειες απέναντι στους πρόσφυγες και καλούν την τοπική κοινωνία «να απομονώσει τέτοιου είδους συμπεριφορές και να συνεχίσει να στέκεται αρωγός στις δράσεις για τη φροντίδα και προστασία των ασυνόδευτων προσφύγων».
8Ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσε και ο Δήμος Ιωαννιτών, ο οποίος, μεταξύ άλλων, αναφέρει: «Είναι στο χέρι όλων μας να αντισταθούμε σε τέτοια γεγονότα, ενώνοντας τις δυνάμεις μας και διασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για ανθρώπους που αναγκάστηκαν να φύγουν από την πατρίδα τους, αναζητώντας ένα καλύτερο αύριο…».
- Η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων, σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η κοινωνία και η πόλη της Κόνιτσας, που δείχνοντας την αλληλεγγύη τους πρώτοι υποδέχτηκαν και αγκάλιασαν τα προσφυγόπουλα σε πανηπειρωτική κλίμακα, είμαστε βέβαιοι ότι θα απομονώσει αποτελεσματικά κάθε έκφραση ρατσιστικής συμπεριφοράς και βίας…».
- Δήλωση καταδίκης έκανε και ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ο οποίος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το περιστατικό της Κόνιτσας είναι μια άθλια ενέργεια άνανδρων ανθρώπων, οι οποίοι επέλεξαν να χτυπήσουν με ρόπαλα ανήλικα παιδιά τα οποία έπαιζαν. Αυτή την ώρα στέκομαι μαζί με όλους τους δημοκρατικούς πολίτες του νομού και της Κόνιτσας, οι οποίοι τοποθετούνται απέναντι σε τέτοια φαινόμενα βίας…».
- Ανακοίνωση εξέδωσε και το ΚΙΝΑΛ σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: «καλύτερη απάντηση από την ως τώρα υποδοχή και αποδοχή των προσφύγων, από την τοπική κοινωνία, δεν μπορεί να δοθεί. Η περαιτέρω υποστήριξή τους είναι μονόδρομος…».
- Κοινή ανακοίνωση καταδίκης εξέδωσαν και οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» (την υπογράφουν ο υποψ. Περιφερειάρχης Ηπείρου Γ. Πρέντζας και οι υποψ. Δήμαρχοι Π. Καραγιάννης Πωγωνίου, Λ. Λεοντάρης Β. Τζουμέρκων, Γ. Λωρίδας Ζίτσας, Τάκης Σδούκος Κόνιτσας, Τάσος Τόκας Δωδώνης και Όλυ Τσουμάνη Ιωαννίνων). «Τέτοιου είδους περιστατικά αποτελούν έκφραση του ρατσισμού, της ξενοφοβίας και του μίσους που καλλιεργείται από διάφορες φασιστικές ομάδες και την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής…», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
- Και η Δημοτική Κίνηση Πολιτών Κόνιτσας «Ο Τόπος που θέλω να ΖΩ», με ανακοίνωσή της (την υπογράφει ο Βασίλειος Ι. Σπανός) καταδικάζει την αναίτια και απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν οι ανήλικοι, ασυνόδευτοι πρόσφυγες, τονίζοντας, μεταξύ άλλων ότι «οι Κονιτσιώτες ξέρουμε τι σημαίνει πόλεμος, ορφάνια και προσφυγιά και δεν πρέπει να αφήσουμε μερικούς ακραίους κύκλους με τις ενέργειές τους να στιγματίζουν την κοινωνία, την πολιτική και τον πολιτισμό μας…».
- Η περιφερειακή κίνηση Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο (ΑΡ.Π.Η), σε ανακοίνωσή της αναφέρει, μεταξύ άλλων: «Εδώ υπάρχουν λαοί και οι λαοί πρέπει να ζούνε αδερφωμένοι. Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Κόνιτσας, όλοι και όλες μας πρέπει να μην επιτρέψουμε άλλα θύματα φασιστών…».
- Σε ανακοίνωσή τους ο υποψ. δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και τα μέλη της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή», αναφέρουν μεταξύ άλλων: «Η τοπική κοινωνία στάθηκε αρωγός στους πρόσφυγες που φιλοξενήθηκαν σε δομές του Νομού Ιωαννίνων. Έδωσε το παράδειγμα. Με αλληλεγγύη και ανθρωπιά, στοιχεία που μπορούν να αποτελέσουν φραγμό σε κάθε μορφή βίας, ξενοφοβίας και ρατσισμού».
- Ανακοινώσεις καταδίκης εξέδωσαν ακόμη η ΑΝΤΑΡΣΥΑ Ιωαννίνων, το ΚΚΕ(μ-λ), η ΚΚ Εργατικός Αγώνας κ.α.