Θα τηρηθούν οι συμβάσεις για τις έρευνες υδρογονανθράκων!

on .

YDROGONANTHRAKES

Στην αλλαγή του ενεργειακού «προφίλ» της χώρας μας ως το 2030, όπως έχει δεσμευθεί, παρέπεμψε χθες ο αναπλ. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις που προκαλούνται στην Ήπειρο από πλευράς διάφορων οικολογικών οργανώσεων αναφορικά με τις έρευνες για υδρογονάνθρακες.
Το ζήτημα αυτό είναι… λεπτό για το υπ. Περιβάλλοντος, το οποίο και υπέγραψε τις συμβάσεις για τις έρευνες με τις εταιρίες που ανέλαβαν τη διαδικασία. Άρα, δε γίνεται να μη προχωρήσουν, με τον κ. Φάμελλο να το επιβεβαιώνει, προσθέτοντας ωστόσο ότι θα υπάρξει ένα πολύ αυστηρό πλαίσιο ελέγχων.

Το ενεργειακό «προφίλ»
«Η χώρα μας έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ως το 2030 με βάση το οποίο θα έχουμε ως τότε διπλασιασμό της ενέργειας που θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές και μείωση της λιγνιτικής κατανάλωσης κατά 17%. Άρα, έχουμε δεσμευθεί ότι αλλάζει το ενεργειακό προφίλ της Ελλάδας», τόνισε χθες ο κ. Φάμελλος. Ωστόσο, ξεκαθάρισε ότι στη δεκαετία που μεσολαβεί ως το 2030 το φυσικό αέριο, που είναι ορυκτό καύσιμο, θα χρησιμοποιηθεί ως μεταβατική πηγή ενέργειας! «Η Ελλάδα επιλέγει να μεταφερθεί στον άξονα της παγκόσμιας συμφωνίας για το κλίμα κι έχουμε δεσμευθεί ότι ως το 2050 θα είμαστε ως χώρα περιβαλλοντικά ουδέτερη», τόνισε με έμφαση.

Θα τηρηθούν οι συμβάσεις
Όπως διευκρίνισε ο Υπουργός, υπάρχουν υπογεγραμμένα εθνικά συμβόλαια σχετικά με έρευνες και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην περιοχή μας, τόσο τη θαλάσσια όσο και την ηπειρωτική. Εξάλλου, η χώρα μας θα παραμείνει εξαρτημένη και τα επόμενα χρόνια από τα ορυκτά καύσιμα, όπως το φυσικό αέριο, προκειμένου να καλύψει τις ενεργειακές της ανάγκες.
«Εφόσον υπάρχουν αυτές οι προκηρύξεις ερευνών έπρεπε με όλη την αυστηρότητα που έχει το Ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και χωρίς να τροποποιηθεί το ενεργειακό μίγμα της Ελλάδας, να διασφαλίσουμε ότι ούτε η χώρα θα εκτεθεί ως προς τις συμβάσεις και ότι μπορεί να γίνει εκμετάλλευση οποιουδήποτε εθνικού πόρου προκύψει από αυτές τις διαδικασίες χωρίς να υπάρξει καμία υποτίμηση του περιβαλλοντικού της αποθέματος», σημείωσε ο κ. Φάμελλος και έσπευσε να υπενθυμίσει ότι προς το παρόν βρισκόμαστε σε επίπεδο ερευνών και δεν υπάρχουν στοιχεία για την κατάσταση των κοιτασμάτων και τη δυνατότητα εκμετάλλευσής τους.
Έδωσε πάντως δύο διαβεβαιώσεις. Πρώτον, ότι οι έρευνες θα γίνουν με τη μείζονα περιβαλλοντική προστασία και δεύτερον, στην περίπτωση που υπάρξει κοίτασμα, η εξόρυξή του θα γίνει με πολύ αυστηρό πλαίσιο, ειδικά σε περιοχές χαρακτηρισμένες ως «natura».
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ