Εκδηλώσεις στα Γιάννενα για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

on .

ellas 25

• Η Εθνική Επέτειος της 25ης Μαρτίου που σηματοδοτεί την έναρξη της Επανάστασης του 1821 η οποία οδήγησε στην απελευθέρωση της χώρας μας από τον τουρκικό ζυγό, θα τιμηθεί την ερχόμενη Δευτέρα τόσο στα Γιάννενα όσο και σ’ ολόκληρη την Ήπειρο. 

Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία.
Χθες στα σχολεία των Ιωαννίνων η Επέτειος τιμήθηκε με γιορτές που περιλάμβαναν απαγγελίες ποιημάτων, ομιλίες, χορούς και τραγούδια σχετικά με το περιεχόμενό της.
Το πρόγραμμα
Με ανοιξιάτικο καιρό, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά της Μετεωρολογικής υπηρεσίας, θα γίνουν οι εορταστικές εκδηλώσεις για την Επέτειο της Παλιγγενεσίας στα Γιάννενα!
Σύμφωνα με το πρόγραμμα που εξέδωσε η Περιφέρεια Ηπείρου, από τις 7.30 π.μ. θα έχει εορταστικό πρωινό με κωδωνοκρουσίες εκκλησιών, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου και η Στρατιωτική Μουσική θα παιανίσουν εμβατήρια στους δρόμους. Στις 10.30 π.μ. θα τελεστεί επίσημη δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και θα ακολουθήσει ομιλία από τον Διευθυντή του 21ου Δημοτικού Σχολείου Ιωαννίνων Δημήτριο Ντούτση, Δρ. Σχολής Επιστημών Υγείας Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Στις 11.15 π.μ. θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο Μπιζανομάχων, στις 11.30 π.μ. θα ακολουθήσει δεξίωση στο Διοικητήριο της Περιφέρειας και στις 12 μ. θα ακολουθήσει η μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην Κεντρική Πλατεία. Σ’ αυτήν θα συμμετέχουν επίσης πρόσκοποι, οδηγοί, ανάπηροι πολέμου και σώματα ασφαλείας.
Ανήμερα της 25ης Μαρτίου θα γίνει σημαιοστολισμός και φωταγώγηση όλων των δημόσιων και δημοτικών κτιρίων, καθώς και των τραπεζών της πόλης.
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις
Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν ανήμερα της Εθνικής Επετείου στο κέντρο των Ιωαννίνων λόγω των εορταστικών εκδηλώσεων. Aπό τις 7 π.μ. και μέχρι το πέρας των εκδηλώσεων θα τεθεί σε ισχύ προσωρινή απαγόρευση της στάθμευσης οχημάτων στη Λεωφόρο Δωδώνης, από το ύψος της Στρατολογίας και μέχρι την Αβέρωφ και στις οδούς Αβέρωφ και Μητροπόλεως, καθώς και στις Πλατείες Πύρου και Ανδρέα Παπανδρέου. Από τις 9.30 π.μ. και μέχρι να ολοκληρωθούν οι εκδηλώσεις θα ισχύσει απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων ολοκληρωτικά ή τμηματικά στις οδούς Δωδώνης, Αβέρωφ, 28ης Οκτωβρίου, Βλαχλείδη, Σπύρου Σπύρου, Μπιζανίου, Κάνιγγος και Κρυστάλλη, καθώς και στις δύο κεντρικές πλατείες της πόλης.
Εγκύκλιος Ανδρέα
Εκδηλώσεις για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου θα λάβουν χώρα και στην ακριτική Κόνιτσα, οι οποίες θα κορυφωθούν με μαθητική και στρατιωτική παρέλαση που θα γίνει στην κεντρική Πλατεία της κωμόπολης.
Σε εγκύκλιό του με αφορμή την 25η Μαρτίου, ο Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέας αναφέρεται στη διπλή γιορτή, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της Έναρξης της Επανάστασης του 1821, τονίζοντας πως τα δύο γεγονότα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα στην ιστορία και στη συνείδηση του Ελληνικού Έθνους. Γιατί ο Ελληνισμός, σαν συνέχεια της βυζαντινής αυτοκρατορίας, ήταν πάντοτε ενωμένος σφικτά με την ορθόδοξη χριστιανική πίστη. Μαζί συμπορεύτηκαν στα 400 και 500 χρόνια της τούρκικης τυραννίας.
Σήμερα, όμως, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, «φυσάνε άνεμοι αθεΐας και απιστίας στην ευλογημένη Πατρίδα μας. Επίμονες φωνές και προσπάθειες επιδιώκουν να σπρώξουν στο περιθώριο της εθνικής ζωής την Εκκλησία. Μιλάνε κάποιοι για ‘ουδετερόθρησκο κράτος’. Η Ελλάδα που με τη δύναμη της Ορθοδοξίας ελευθερώθηκε να γίνει τώρα ‘ουδετερόθρησκο κράτος;».