Τέσσερις στο… δόκανο για την επίθεση σε πρόσφυγες!

on .

KONITSA KKE DIAMARTYRIA 24 3 19

• Λιγότερο από μία εβδομάδα χρειάστηκε η Αστυνομία προκειμένου να διαλευκάνει την υπόθεση της επίθεσης που σημειώθηκε την προηγούμενη Κυριακή σε βάρος ανήλικων Αφγανών προσφύγων στην Κόνιτσα. Επίθεση που προκάλεσε «κύμα» καταδίκης από φορείς και ομάδες πολιτών καθώς και πολλές δηλώσεις συμπαράστασης απέναντι στους αλλοδαπούς. Στο μεταξύ, συλλαλητήριο συμπαράστασης στους πρόσφυγες έκανε το ΚΚΕ στην κωμόπολη.

Τέσσερις δράστες
Ως δράστες της επίθεσης εντοπίστηκαν τέσσερα άτομα σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε δικογραφία για αδικήματα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για έναν 30χρονο ο οποίος έχει καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και διαμένει στην περιοχή μας και για τρεις 17χρονους που σύμφωνα με πληροφορίες είναι μαθητές! Παράλληλα, η έρευνα συνεχίζεται από το Γραφείο Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Ιωαννίνων για την ταυτοποίηση ενός ακόμα δράστη.
Σε βάρος των τεσσάρων «θερμόαιμων» σχηματίζεται δικογραφία για τα αδικήματα της απρόκλητης σωματικής βλάβης, της απειλής, της εξύβρισης και της κλοπής κατά συναυτουργία, με την επιβαρυντική περίσταση του ρατσιστικού χαρακτηριστικού των πράξεών τους.

Η επίθεση
Όσον αφορά στο χρονικό της υπόθεσης, οι τέσσερις δράστες, ενεργώντας από κοινού, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους και εξοπλισμένοι με ρόπαλα επιτέθηκαν απρόκλητα κατά των ανηλίκων προσφύγων, που εκείνη την ώρα έπαιζαν στο υπαίθριο γήπεδο μπάσκετ της Κόνιτσας.
Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν να προκαλέσουν σωματικές βλάβες σε έναν ανήλικο και να υποστεί δυσφορία ακόμα ένας. Οι τραυματίες, οι οποίοι διαμένουν στη Δομή Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Προσφύγων Κόνιτσας, διακομίσθηκαν το ίδιο βράδυ στο Κέντρο Υγείας της κωμόπολης και στη συνέχεια στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων «απ’ όπου αποχώρησαν το επόμενο πρωί. Η δικογραφία υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ιωαννίνων.

Συλλαλητήριο ΚΚΕ
Στο μεταξύ, συλλαλητήριο αλληλεγγύης στους ανήλικες πρόσφυγες από το Αφγανιστάν που δέχθηκαν επίθεση πραγματοποίησε το ΚΚΕ το Σάββατο στην κωμόπολη, με τη συμμετοχή και τριών φοιτητικών συλλόγων. Οι συγκεντρωμένοι διακήρυξαν πως τα χτυπήματα των φασιστών δεν τους φοβίζουν. Το «παρών» στο συλλαλητήριο έδωσε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Ηπείρου με τη Λαϊκή Συσπείρωση Γιώργος Πρέντζας και ο υποψήφιος Δήμαρχος Κόνιτσας Τάκης Σδούκος, που απηύθυναν χαιρετισμό.
Στην κεντρική ομιλία της συγκέντρωσης, η Γραμματέας της Κ.Ο Ιωαννίνων του Κ.Κ.Ε Μαρία Ανδρεάδου, μεταξύ άλλων, τόνισε πως «ο λαός της Κόνιτσας και των υπόλοιπων χωριών είναι φιλόξενος λαός, έχει γνωρίσει και πολέμους και προσφυγιά και έχει μια μεγάλη αγκαλιά για όλους όσους τη χρειάζονται. Δεν έχει καμία σχέση με όλους αυτούς τους δειλούς και άνανδρους που τα βάζουν με τους αδικημένους και τους κατατρεγμένους» και κάλεσε τον κόσμο «να πάρουμε όλοι την ευθύνη για το ξερίζωμα των εγκληματιών και ναζιστών στην περιοχή».