Νομιμοποιεί αυθαιρεσίες σε αιγιαλό και παραλίες το νέο Ν/Σ

on .

PARALIA SPITIA

• Οξύνονται οι αντιδράσεις που προκαλούν οι διατάξεις που προωθεί η Κυβέρνηση και αφορούν τον αιγιαλό. Ο Πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιώργος Στασινός την κατηγορεί για οπισθοδρόμηση 30 χρόνων, ενώ το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για Νομοσχέδιο μεγάλων αντιφάσεων!
Σε δήλωσή του για τον αιγιαλό, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, αφού ψέγει την Κυβέρνηση ότι δεν ζήτησε καν την γνώμη του επίσημου τεχνικού συμβούλου της Πολιτείας, κάνει λόγο για «ένα σύστημα με φακέλους και χαρτιά, επιτροπές, συμβούλια και όλα τα βήματα σε διαδικασίες, χωρίς διαφάνεια, χωρίς στατιστικά στοιχεία, χωρίς γεωγραφικό εντοπισμό και εντέλει χωρίς λογοδοσία και έλεγχο». Σημειώνει πως «το νομοσχέδιο δεν έχει καμία σύνδεση και καμία αναφορά στην ηλεκτρονική διαδικασία καταγραφής και ελέγχου που προβλέπεται για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις αυθαιρέτων» και ζητά την απόσυρση των επίμαχων διατάξεων.
Ο Γ. Στασινός αναφέρει ακόμη ότι: «αυτό που δεν έχει καταλάβει το Υπουργείο Οικονομικών είναι ότι η δήλωση αυθαιρέτων καταγράφει, με ακρίβεια, με γεωγραφικό εντοπισμό σε ψηφιακό χάρτη και τεχνική αρτιότητα με σχέδια και δήλωση μηχανικού, επακριβώς την αυθαιρεσία και υπολογίζει την περιβαλλοντική επιβάρυνση. Και προβλέπει τα πρόστιμα να κατευθύνονται στο Πράσινο Ταμείο, για τη μείωση της περιβαλλοντικής βλάβης. Αυτά προβλέπουν όλοι οι νόμοι αυθαιρέτων... Τίποτε από αυτά δεν υπάρχει στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό».
Παράλληλα, το ΤΕΕ εφιστά την προσοχή τόσο στις περιπτώσεις εξαιρέσεων, ειδικών ρυθμίσεων και αναστολών κυρώσεων όσο και στα θέματα χάραξης και ορισμού αιγιαλού και παραλίας, «που προβληματίζουν για το εάν και κατά πόσο εξυπηρετούν το δημόσιο συμφέρον, το οποίο οφείλει να προασπίζει η κυβέρνηση και αποτελεί βασικό στοιχείο της συνταγματικότητας ενός νόμου».

Το ΚΙΝΑΛ
Σκληρή ανακοίνωση για το εν λόγω Νομοσχέδιο εξέδωσε και το Κίνημα Αλλαγής, στην οποία μεταξύ άλλων, τονίζει ότι «νομιμοποιεί αυθαιρεσίες στον αιγιαλό και την παραλία και ταυτόχρονα αυθαιρετεί σε βάρος νομίμων δραστηριοτήτων και κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των πολιτών».