Ισμήνη Τζαβέλλα - Φερενίκη Καλούδη: Δύο γυναίκες που ευεργέτησαν την τοπική κοινωνία

on .

KALOYDH TZABELLA EKDHLOSH 19 4 19

• Το έργο και την προσφορά της Ισμήνης Τζαβέλλα και της Φερενίκης Καλούδη οι οποίες κληροδότησαν στην πόλη δύο πολύ σπουδαία – σημαντικά αρχοντικά, το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα, τίμησε ο Δήμος Ιωαννιτών.

Την παρουσίαση έκανε η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για τα Κληροδοτήματα, Γεωργία Γιώτη η οποία μεταξύ άλλων σημείωσε: «Εκτός από τις ίδιες τις οικίες εξίσου σημαντικό είναι και το υλικό που υπάρχει και στις δύο οικίες. Εξαιρετικά δείγματα της γιαννιώτικης αργυροτεχνίας μιας άλλης εποχής, ελαιογραφίες, πίνακες, πορσελάνες, αρχειακό υλικό σημαντικό για την λαογραφία, την τοπική ιστορία και όχι μόνο. Εκείνες με την πράξη τους, πράξη αγαθή, πράξη ανιδιοτέλειας ευεργέτησαν την τοπική κοινωνία…».
Και σε άλλο σημείο ανέφερε ότι από πλευράς Δημοτικής Αρχής καταβλήθηκε και καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την αξιοποίηση των δύο αρχοντικών. «Στόχος η δημιουργία δικτύου Μουσείων, χώροι ανοιχτοί στο κοινό, επισκέψιμα από σχολεία, με αξιοποίηση όλου του υλικού που διαθέτουν. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αξιοποίηση του ισογείου της Οικίας Τζαβέλλα με τη μεταστέγαση του Ιστορικού Αρχείου του Δήμου…».
Για την προσωπικότητα της Ισμήνης Τζαβέλλα, μίλησε η ανιψιά της, Νίκη Λάππα, ενώ για τη Φερενίκη Καλούδη η Λουκία Τζάλλα από την εφημερίδα «Ηπειρωτικός Αγών». Την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά το Δημοτικό Ωδείο Ιωαννίνων.