Πρότυπα Σχολεία μόνο… κατ’ όνομα με το Νομοσχέδιο του Υπ. Παιδείας

on .

PEIRAMATIKO GYMNASIO IOANNINON

• Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει το Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για το νέο Λύκειο και την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που κατατέθηκε με διαδικασίες εξπρές και σήμερα Μ. Δευτέρα αναμένεται να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής. Οι αλλαγές στο καθεστώς που  διέπει τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία έχουν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων και στην περιοχή μας. 

Ανακοίνωση διαμαρτυρίας με την οποία ζητάει την άμεση απόσυρση του απαράδεκτου νομοσχεδίου εξέδωσε η Ένωση Αποφοίτων Ζωσιμαίας Σχολής, κάνοντας λόγο για πλήρη ισοπέδωση των πρότυπων σχολείων (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Αθανάσιος Δάλλας και ο Γεν. Γραμματέας Μιχάλης Παντούλας). Χαρακτηρίζει «έκτρωμα» το Νομοσχέδιο, αφού πλήττεται βάναυσα η δημόσια παιδεία καθ’ όσον καταργούνται: α) η δυνατότητα παροχής εκπαίδευσης υψηλής ποιότητας σε όλους τους μαθητές, β) υποστήριξη της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της αριστείας και γ) η ανάδειξη, προώθηση και εκπαίδευση μαθητών με ιδιαίτερες μαθησιακές δυνατότητες και ταλέντα.

Μόνο κατ’ όνομα…
Τα Πρότυπα Σχολεία καταργούνται «εν τη πράξει» και μετά την επιχειρούμενη ισοπέδωσή τους θα είναι Πρότυπα Σχολεία μόνο κατ’ όνομα: Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ένωση: • Καταργείται ο ρόλος των Προτύπων ως σχολείων προαγωγής της αριστείας και οι σκοποί τους εξομοιώνονται με τα πειραματικά σχολεία ή με τα κοινά σχολεία • Καταλύεται κάθε έννοια διοικητικής και εκπαιδευτικής ανεξαρτησίας τους, ενώ διοικητικά θα υπάγονται πλέον στις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, όπως όλα τα υπόλοιπα σχολεία • Καταργείται στην ουσία ο θεσμός της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών που θα υπηρετούν στα Πρότυπα Σχολεία. • Καταργείται η εισαγωγή των μαθητών με αδιάβλητες εξετάσεις (η πεμπτουσία των Προτύπων Σχολείων) που διεξάγονταν με ευθύνη της Δ.Ε.Π.Π.Σ και από τράπεζα θεμάτων και πλέον οι μαθητές των (κατ’ όνομα) Προτύπων θα επιλέγονται, όχι με εξετάσεις, αλλά με κριτήρια που θα προτείνονται από το σύλλογο διδασκόντων.
Και προσθέτει: Με φωτογραφική διάταξη καταστρατηγείται το δικαίωμα της λειτουργίας της Ζωσιμαίας Σχολής (του αρχαιοτέρου εκ των τριών Ιστορικών Προτύπων Σχολείων και του μόνου που λειτουργεί εκτός Αθηνών) ως ενιαίας σχολικής μονάδας (Πρότυπο Γυμνάσιο συνδεδεμένο με Πρότυπο Λύκειο) γεγονός που ισοδυναμεί με αυθαίρετη κατάργηση της Προτύπου Ζωσιμαίας Σχολής).

Η Μ. Τζούφη
Πάντως η Γιαννιώτισσα Υφυπουργός Παιδείας Μ. Τζούφη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με αφορμή τη 2η Έκθεση δημιουργιών των μαθητών των ΕΠΑΛ που φιλοξενήθηκε στα Γιάννενα, όπως αναφέρει το pbnews.gr υπεραμύνθηκε του Νομοσχεδίου, περιγράφοντας θετικά τις συνενώσεις Πανεπιστημίων – ΤΕΙ, ενώ για τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει και στην περιοχή μας και αφορούν τις διατάξεις του σχεδίου νόμου για τα Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία ανέφερε ότι «για τα Πρότυπα σχολεία δεν συμμεριζόμαστε την άποψη για εισαγωγή των μαθητών με εξετάσεις».
Σε ό,τι αφορά ειδικά τα Γιάννενα που έχουν μεν Πρότυπο Γυμνάσιο αλλά όχι Πρότυπο Λύκειο, η Υφυπουργός τόνισε πως δεν ήταν αυτό το θέμα του σχεδίου νόμου. «Πρότυπο Λύκειο δεν είχαμε ποτέ αλλά δεν είναι αυτό το θέμα μας» είπε.