Δούλεψαν έναν χρόνο και τώρα «ανακάλυψαν» ότι τους είχαν προσλάβει από λάθος!

on .

NOSOKOMA DIADROMOS

• Αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας βρίσκονται εργαζόμενοι του Πανεπ. Νοσοκομείου Ιωαννίνων, οι οποίοι προσελήφθησαν σε διάφορες θέσεις, διοικητικές και μη, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ που αφορούσε μακροχρόνια ανέργους ηλικίας 55 έως 67 ετών. Κι αυτό γιατί εκ των υστέρων... ανακαλύφθηκε ότι, όχι μόνο από λάθος (!) προσελήφθησαν (και δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σ’ αυτά τα πόστα), αλλά χάνουν τα μόρια της ανεργίας, τη δυνατότητα δηλαδή να ενταχθούν σε άλλο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ!
Το απίστευτο αυτό περιστατικό, που θέτει σε κίνδυνο το εργασιακό μέλλον μιας κρίσιμης ηλικιακής κατηγορίας συμπολιτών μας, αποκαλύπτει σχετικό έγγραφο του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου (το υπογράφουν ο Πρόεδρος Γιώργος Φλούδας και η Γραμματέας Γιολάντα Ζήκα), που ζητούν από τους αρμόδιους να βρεθεί άμεσα μια λύση.
Και να φανταστεί κανείς ότι σκοπός του εν λόγω προγράμματος ήταν η δημιουργία 10.000 νέων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης για μακροχρόνια ανέργους, ηλικίας 55 έως 67 ετών, με απώτερο στόχο την συμπλήρωση των απαιτούμενων προς συνταξιοδότησή τους ενσήμων.
Το αλαλούμ περιγράφει με λεπτομέρειες προς ΟΑΕΔ, ΠΟΕΔΗΝ και Νοσοκομείο, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, αναφέροντας τα εξής: Σύμφωνα με το άρθρο 6 του ΦΕΚ Β΄ 2307/2017 η διάρκεια της επιχορήγησης για την πρόσληψη των μακροχρόνια ανέργων, ορίζεται στους δώδεκα μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους δώδεκα μήνες.
Ενώ λοιπόν τοποθετηθήκαν από τον ΟΑΕΔ σε θέσεις του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και εκτέλεσαν την εργασία τους, καλύπτοντας πάγιες ανάγκες και ελλείψεις του υπαλληλικού δυναμικού προσωπικού του Νοσοκομείου, όλως αιφνιδίως ενημερωθήκαν ότι εξαιτίας λάθους, ήδη γνωστό στους ιθύνοντες του Ο.Α.Ε.Δ , από τον Νοέμβριο του έτους 2018, δεν θα έπρεπε εξ αρχής να είχαν τοποθετηθεί σε θέσεις του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ιωαννίνων και ως εκ τούτου δεν ήταν δυνατόν να δοθεί παράταση δώδεκα επιπλέον μηνών στις συμβάσεις τους.
Βάσει του Φ.Ε.Κ Β΄2307/2017 με το οποίο οι ίδιοι προσληφθήκαν, δεν θα έπρεπε να είχαν τοποθετηθεί ως εργαζόμενοι στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, είτε σε οποιοδήποτε άλλο νοσοκομείο της Χώρας, γεγονός το οποίο αγνοούσαν και ως είναι λογικό δεν μπορούσαν να γνωρίζουν. Άλλωστε, αν ήταν ενήμεροι, δεν θα είχαν λάβει μέρος στο εν λόγω πρόγραμμα και δεν έχαναν την ευκαιρία και τη δυνατότητα να ενταχθούν τυχόν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ 55-67, των οποίων οι συμβάσεις θα είχαν ανανεωθεί.
Είναι εκτεθειμένοι!
Δεδομένου ότι άπαντες οι προσληφθέντες είναι άνω των 55 ετών και οι περισσότεροι από αυτούς πλησιάζουν τη συνταξιοδότηση, εξαιτίας του ήδη γνωστού σε εσάς σφάλματος, έχουν βρεθεί εκτεθειμένοι σε αυτή την ηλικία και αντιμέτωποι με την ανεργία, καθόσον χάνονται τα μόρια της μακροχρόνιας ανεργίας, είναι αδύνατον να ενταχθούν σε κάποιο άλλο πρόγραμμα του Ο.Α.Ε.Δ, τα οποία έχουν παραταθεί κατά ένα έτος ή ακόμα και στις προκηρύξεις που εκκρεμούν για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επιπλέον, εξαιτίας της αδυναμίας ανανέωσης των συμβάσεών τους, χάνουν και την τελευταία τους ευκαιρία λόγω και του ορίου ηλικίας, να συμπληρώσουν τα απαραίτητα ένσημα για συνταξιοδότηση.
Θα ήταν ένα βαρύτατο πλήγμα για αυτούς και τις οικογένειές τους να καταστούν και πάλι σε καθεστώς ανεργίας, με μηδαμινές έως ανύπαρκτες ευκαιρίες εύρεσης εργασίας με σκοπό την συμπλήρωση των ενσήμων τους για τη συνταξιοδότησή τους, με αποτέλεσμα να υποστούν τεράστια οικονομική ζημία σε περίπτωση που δεν δοθεί παράταση στις συμβάσεις τους και μάλιστα, χωρίς δική τους υπαιτιότητα.
* * *
Μετά από αυτή την εξέλιξη ο Σύλλογος ζητά να υπάρξει ρύθμιση του θέματος που έχει ανακύψει και παράλληλα την ένταξή τους σε άλλο πρόγραμμα, με σκοπό να συνεχίσουν να παρέχουν την εργασία τους, ανανεώνοντας τις συμβάσεις τους, προκειμένου να κατορθώσουν να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα ένσημα για τη συνταξιοδότησή τους.