Τα υδροπλάνα στην Παμβώτιδα ελκυστικός τρόπος μετακίνησης

on .

YDROPLANO GIANNENA 21 4 19

• «Τα υδροπλάνα έχουν δοκιμαστεί εδώ και πολλές δεκαετίες σε πολλές ξένες χώρες και είναι αποδεδειγμένο πως μπορούν να αποτελέσουν για την χώρα μας μια αξιόπιστη λύση ως μια επιπλέον συγκοινωνιακή επιλογή».
Αυτό τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων Ιωαννίνων με αφορμή την άφιξη του πρώτου ιδιωτικού υδροπλάνου το Σάββατο στη Λίμνη των Ιωαννίνων, μετά από δική της πρωτοβουλία και την βοήθεια του Φορέα Διαχείρισης της Λίμνης. Παμβώτιδας και της Hellenic Seaplane Association που εκπροσωπεί έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό και έχει σταθεί για να προωθήσει την χρησιμότητα των υδροπλάνων στην χώρα μας.
Ελκυστικός τρόπος…
Στην ουσία η Ένωση Ξενοδόχων ζητά επαναφορά των υδροπλάνων στη Λίμνη τονίζοντας «πως η ύπαρξη πιστοποιημένου υδατοδρομίου στη λίμνη Ιωαννίνων και κατ’ επέκταση η παρουσία υδροπλάνων σε αυτήν, προσθέτει μια σημαντικότατη υπεραξία, καθώς με τη χρήση αυτού του νέου μεταφορικού μέσου θα παρέχεται στους επισκέπτες της περιοχής ένας πρωτοποριακός και άκρως ελκυστικός τρόπος μετακίνησης, δίνοντάς τους επιπλέον επιλογές άφιξης και αναχώρησης. Πιο συγκεκριμένα, τα Γιάννενα θα μπορούν να συνδεθούν με εγχώριους τουριστικούς προορισμούς αλλά και με εξωχώριους και αντίστροφα και μάλιστα με απευθείας πτήσεις. Π.χ. Μπορούμε άμεσα να συνδεθούμε με την Κροατία, την Αλβανία και την Ιταλία».
Ειδικότερα, κατά τους Ξενοδόχους τα υδροπλάνα με κύρια χαρακτηριστικά τους την ασφάλεια και την ευελιξία μεγιστοποιούν την πολυχρηστικότητά τους, καθώς δύνανται να εκτελέσουν διάφορα είδη πτήσεων όπως: • Τακτικές Επιβατικές πτήσεις, • Έκτακτες Επιβατικές (Charter) • Περιηγητικές (Sightseeing) • Φορτίου (Φάρμακα, Τρόφιμα, Τύπος, Δέματα, κλπ.) • Νοσοκομειακές • Έρευνας και Διάσωσης • Πυρόσβεσης κ.λπ.
Είναι ένα ευέλικτο και φιλικό προς το περιβάλλον μέσον και συνυπάρχει αρμονικά με πλοία, ιδιωτικά σκάφη, αλιευτικά κ.α.
Πετυχημένη πτήση…
«Το Σαββατοκύριακο έγινε ένα δοκιμαστικό ταξίδι, μια πετυχημένη δοκιμαστική πτήση από τη βάση μας μέχρι τη λίμνη Παμβώτιδα και το τοπικό υδατοδρόμιο, σε συνέχεια της προσπάθειας που είχε γίνει από ειδική αεροπορική εταιρία υδροπλάνων πριν από μερικά χρόνια, όταν και πετούσαν υδροπλάνα προς προορισμούς όπως οι Παξοί και τα Ιωάννινα. Σήμερα κάνουμε αυτή την προσπάθεια και μετά τις αλλαγές που έγιναν στη νομοθεσία που αφορά την κατασκευή και λειτουργία θαλασσοδρόμιων» εξήγησε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9FM», ο Κώστας Ρωσίδης, που ήταν και ο πιλότος του αεροσκάφους που έφτασε από την Πάχη Μεγάρων μέχρι τη Λίμνη Παμβώτιδα.
Ασφαλή δείγματα γραφής
Εξάλλου, στην ανακοίνωσή της η Ένωση Ξενοδόχων υπενθυμίζει ακόμη πως το 2004 ξεκίνησε το πρώτο πρόγραμμα λειτουργίας υδροπλάνων στην ευρύτερη περιοχή του Ιονίου. Με κύρια βάση την Κέρκυρα, τα υδροπλάνα για τέσσερα χρόνια (από το 2004 έως και το 2008) πραγματοποιούσαν πτήσεις προς τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, την Πάτρα, την λίμνη των Ιωαννίνων, το Brindisi της Ιταλίας.
Όλα αυτά τα χρόνια δόθηκαν σαφή και ασφαλή δείγματα γραφής της αξιοπιστίας των υδροπλάνων, καθώς δεν δημιούργησαν κανένα πρόβλημα ούτε από τις πτήσεις τους (ξεπέρασαν τις 15.000 μεταφέροντας περισσότερους από 180.000 επιβάτες) ούτε από την λειτουργία τους.