Μία λιτή τελετή μνήμης για τους αδούλωτους Σουλιώτες

on .

SELTSO 24 04 2019

• Διακόσια δέκα πέντε χρόνια συμπληρώθηκαν φέτος από τη θυσία στη Μονή Σέλτσου, στο χωριό Πηγές Άρτας, όπου μετά από σκληρή, εξοντωτική και φονική μάχη των Σουλιωτών με τις δυνάμεις του Αλή πασά 250 και πλέον γυναικόπαιδα, ρίχτηκαν, χωρίς δεύτερη σκέψη στο βάραθρο της Γκούρας, τον «Πέτακα», πίσω ακριβώς από τη Μονή, και τα κορμιά τους κατέληξαν στον «Ασπροπόταμο».
Το γεγονός αυτό, που, δυστυχώς, στις ημέρες μας περνάει σχεδόν απαρατήρητο, αν και δείχνει το ψυχωμένο φρόνημα των αδούλωτων Σουλιωτών, τίμησε με μια λιτή εκδήλωση, όπως ακριβώς θα το ήθελαν οι ήρωες o Δήμος Γ. Καραϊσκάκη σε συνεργασία με την Αδελφότητα Πηγιωτών Άρτας στον αύλειο χώρο της Μονής Σέλτσου.
Με επιμνημόσυνη δέηση από το μητροπολίτη Άρτας κ. Καλλίνικο και ρίψη στεφάνων από το Δήμαρχο Περικλή Μίγδο και εκπροσώπους τοπικών αρχών και φορέων στον τόπο της ηρωικής θυσίας, καθώς και με μια κατατοπιστική ενημερωτική ομιλία, αποδόθηκε απλά, αλλά ουσιαστικά ο οφειλόμενος φόρος τιμής σ’ εκείνους, που με το δικό τους αίμα πότισαν και θεμελίωσαν τη δική μας ελευθερία. Η τελετή μια απόδειξη ότι δεν λησμονήθηκε τελείως ο μεγαλειώδης αιματοβαμμένος θρύλος τους.
* * *
Οι Σουλιώτες έδωσαν αδιάκοπα το παράδειγμα του ηρωισμού και της φιλοπατρίας και αποδείχθηκαν πιστοί φύλακες των αρετών της φυλής. Γι' αυτό ακούγεται ιδιαίτερα ορθή και δίκαιη η προτροπή - πρόταση να ενθαρρυνθεί η εκπαιδευτική κοινότητα της Ηπείρου, ώστε εν μέσω διδακτικού έτους και πριν τη λήξη του, να διοργανώνονται επισκέψεις – εκδρομές στη Μονἠ Σέλτσου.
Η. Μ.