80.000 ευρώ για στέγαση και μεταφορά φοιτητών!

on .

ASTIKO LEOFOREIO

• Επιδότηση της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας, αλλά και επανεξέταση των δημοτικών τελών που χρεώνονται στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων είναι ορισμένα από τα μέτρα που δεσμεύθηκε ότι θα λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο, με στόχο τη στήριξη όλων εκείνων των φοιτητών που αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα σήμερα στις οικονομικές τους υποχρεώσεις.
Παράλληλα, το σώμα έδωσε κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση «πράσινο φως» για την υποβολή αίτησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, του τμήματος του παραλίμνιου πεζόδρομου – ποδηλατόδρομου από τον Μάτσικα ως το Πέραμα.

Μέτρα για φοιτητές
Τα μέτρα ενίσχυσης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων εγκρίθηκαν χθες ομόφωνα από τη διαπαραταξιακή επιτροπή του Δήμου και θα υλοποιηθούν σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο και το Αστικό ΚΤΕΛ.
Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή κατέληξε στις εξής πρωτοβουλίες: Αίτημα στα αρμόδια υπουργεία να ενισχυθούν τα κονδύλια για τη σίτιση. Επανεξέταση δημοτικών τελών και τελών ύδρευσης στο Πανεπιστήμιο, με το όποιο όφελος προκύψει να διατεθεί εκ μέρους του για την βελτίωση της φοιτητικής μέριμνας. Ο Δήμος να διαθέτει 40.000 ευρώ κάθε χρόνο για ενοικίαση διαμερισμάτων. Κλιμακωτή προσέλευση φοιτητών στο Πανεπιστήμιο για εξετάσεις και μαθήματα σε συνδυασμό με αύξηση των δρομολογίων του Αστικού ΚΤΕΛ. Επιδότηση εκ μέρους του Δήμου της μηνιαίας φοιτητικής κάρτας μέχρι 40.000 ευρώ, ώστε από τα 35 ευρώ που κοστίζει σήμερα να φτάσει τα 25. Την όλη διαχείριση θα την αναλάβει το Πανεπιστήμιο.
Όπως σημείωσε στην παρέμβασή του ο Θωμάς Μπέγκας, «για μία ακόμα φορά η Αυτοδιοίκηση υπερβαίνει τα στενά όρια της ευθύνης της και αναλαμβάνει να λύσει θέματα που θα έπρεπε να λύνει το κεντρικό κράτος. Ωστόσο, εμείς είμαστε εδώ γιατί ενδιαφερόμαστε πραγματικά για τους φοιτητές μας και κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας για να τους στηρίξουμε».

Πρόταση για πεζόδρομο
Μετά την παραλαβή της μελέτης, πριν από περίπου ένα μήνα, χθες το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε να προχωρήσει στην υποβολή αίτησης χρηματοδότησης της πρότασης με τίτλο «Ανάπλαση, ανάδειξη και προστασία παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο της Δ.Κ. Περάματος έως την Περιοχή ‘Μάτσικας’» στην πρόσκληση της Ε.Υ.Δ. Περιφέρειας Ηπείρου με τίτλο «Επενδύσεις σε έργα αστικής αναζωογόνησης – 3η προκήρυξη».
Σύμφωνα με την εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου, Θανάση Μανταλόβα, ο Δήμος προτίθεται να καταθέσει αίτηση για την χρηματοδότηση του έργου η οποία περιλαμβάνει τέσσερα υποέργα συνολικού προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ. Το κύριο υποέργο είναι η ανάπλαση της παραλίμνιας περιοχής από την είσοδο του Περάματος έως τον «Μάτσικα», με προϋπολογισμό 3,8 εκατ. ευρώ, ενώ 1,1 εκατ. προβλέπεται για τις αποζημιώσεις των ιδιοκτητών γης που απαλλοτριώνονται.

Τοπικό Χωρικό Σχέδιο
Εξάλλου, το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε την εκπόνηση μελέτης Τοπικού Χωρικού Σχεδίου. Σύμφωνα με όσα εισηγήθηκε ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Γιώργος Βίνης, έχει γίνει ήδη προεκτίμηση των αμοιβών που αφορούν τόσο το κόστος της μελέτης ανασύνταξης του Β΄ σταδίου των μελετών ΓΠΣ Ιωαννίνων – Ανατολής – Παμβώτιδος – Περάματος (Γ΄ φάση ΤΧΣ Ιωαννίνων) όσο και αυτό της μελέτης Στρατηγικής Περιβαλλοντικής Εκτίμησης και της μελέτης Γεωλογικής Καταλληλότητας, συμπεριλαμβανομένου και της τυχόν οριοθέτησης ρεμάτων, με συνολικό προϋπολογισμό περίπου 450.000 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ