Πασχαλινή εξόρμηση με «τσουχτερή» αμόλυβδη!

on .

ANTLIA BENZINHS

• Σε περιόδους διακοπών και μαζικής μετακίνησης των πολιτών παρατηρείται… παραδοσιακά πλέον άνοδος στις τιμές των καυσίμων και εξαίρεση δεν αποτελεί ούτε το φετινό Πάσχα!
Κάπως έτσι, η τιμή της αμόλυβδης βενζίνης πήρε εδώ και αρκετές ημέρες την… ανιούσα, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τα 1,60 ευρώ το λίτρο και η χώρα μας να διαθέτει σήμερα μία από τις ακριβότερες τιμές σ’ ολόκληρη την Ευρώπη. Τσουχτερή είναι η τιμή της βενζίνης και στην περιοχή μας όπου κοντεύει να αγγίξει τα 1,65 ευρώ. Η αύξηση από τον περασμένο Ιανουάριο όπου η αμόλυβδη είχε πέσει στα 1,48 ευρώ, εκτιμάται στα 15 με 16 λεπτά ανά λίτρο.

«Τσίμπησε» η τιμή!
Με βάση τα στατιστικά στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, η πανελλαδική μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώθηκε χθες στα 1,642 ανά λίτρο. Την περασμένη Κυριακή η τιμή της ήταν στα 1,637 ευρώ. Με άλλα λόγια, τις τελευταίες ημέρες «τσίμπησε» μία ακόμα αύξηση! Η άνοδος αυτή στην αμόλυβδη έχει ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει σήμερα την τρίτη υψηλότερη τιμή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την Ολλανδία και τη Δανία.

Στην Ήπειρο
Τα πράγματα δεν είναι καλύτερα στην Ήπειρο όσον αφορά στην τιμή των καυσίμων. Στον Νομό Ιωαννίνων η αμόλυβδη πωλούνταν προχθές κατά μέσο όρο στα 1,645 ευρώ ανά λίτρο, δηλαδή λίγο πιο πάνω από τον Πανελλήνιο μέσο όρο. Το diesel κίνησης ήταν στα 1,417 ευρώ το λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης στα 1,076 ευρώ ανά λίτρο.
Στη Θεσπρωτία η απλή αμόλυβδη πωλούνταν προχθές έναντι 1,677 ευρώ το λίτρο, στην Άρτα 1,636 ευρώ και στην Πρέβεζα κόστιζε 1,633 ευρώ το λίτρο. Τιμές τσουχτερές για όσους πρόκειται να ταξιδέψουν αυτές τις ημέρες.

Σε νησιά και πόλεις
Από το δελτίο τιμών καυσίμων του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης προκύπτει ότι η αμόλυβδη κυριολεκτικά… πετάει στα νησιά και σε αρκετές μεγάλες πόλεις ανά τη χώρα. Στη Σαντορίνη φτάνει έως και τα 2 ευρώ το λίτρο (1,976 ευρώ/λίτρο), στην Πάρο το 1,88 ευρώ/λίτρο, στη Μύκονο 1,859 ευρώ/λίτρο, στη Ρόδο 1,839 ευρώ/λίτρο και στα Χανιά σχεδόν το 1,8 ευρώ/λίτρο. Την ίδια στιγμή, στην Πάτρα η ανώτατη τιμή της αμόλυβδης κυμαίνεται στο 1,689 ευρώ/λίτρο, στην Αθήνα 1,672 ευρώ/λίτρο και στη Θεσσαλονίκη 1,659 ευρώ/λίτρο.
Σε «τσουχτερά» επίπεδα κινείται και η τιμή του πετρελαίου (diesel), το οποίο πωλούνταν χθες έναντι 1,405 ευρώ το λίτρο, ενώ σύμφωνα με το Υπουργείο Ανάπτυξης, το ρεκόρ «ανήκει» στη Σαντορίνη, με τη μέση τιμή του απλού diesel να κυμαίνεται από 1,606 έως και 1,65 ευρώ το λίτρο.