11,3 εκατ. ευρώ για πέντε έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης

on .

ANTIPLHMMYRIKA

• Όλο και πιο έντονα καιρικά φαινόμενα αντιμετωπίζει τελευταία και η Ήπειρος, η οποία είναι ανάγκη να θωρακιστεί όσο πιο αποτελεσματικά μπορεί ώστε να αποφύγει τα χειρότερα και να μη βρεθεί μπροστά σε μεγάλες καταστροφές, όπως άλλες περιοχές της χώρας που δοκιμάστηκαν σκληρά τον περασμένο χειμώνα.
Στο πλαίσιο αυτής της θωράκισης εντάσσονται πέντε νέα περιβαλλοντικά -αντιπλημμυρικά έργα που εντάχθηκαν προς χρηματοδότηση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-20» με αποφάσεις που υπέγραψε χθες ο Περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης.
Από τα πέντε αυτά έργα, τα δύο είναι του Δήμου Ζίτσας και από ένα των ΔΕΥΑ Ιωαννίνων, Άρτας, Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων, περιοχών που έχουν σημαντικές ανάγκες σε δίκτυα συλλογής και αποχέτευσης ομβρίων, τα οποία παίζουν, ως γνωστόν, καίριο ρόλο στην αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων.
Ηγουμενίτσα - Άρτα
Πιο αναλυτικά, στο ΕΣΠΑ εντάχθηκε καταρχήν το δίκτυο ομβρίων σε Γραικοχώρι - Λαδοχώρι Ηγουμενίτσας. Η πράξη αφορά στη συμπλήρωση του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην περιοχή Γραικοχωρίου και Λαδοχωρίου (1η και 3η Πολεοδομική Ενότητα) του Δήμου Ηγουμενίτσας. Φορέας υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Ηγουμενίτσας. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.071.200 ευρώ.
Το δεύτερο έργο είναι η κατασκευή τμημάτων του δικτύου ομβρίων στον Δήμο Αρταίων. Πρόκειται για τη βελτίωση του δικτύου αποχέτευσης όμβριων υδάτων στην οδό Μητροπολίτου Πορφυρίου, με την κατασκευή δικτύου υδροσυλλογής σε μήκος 180 μ. και διώρυγας αποχέτευσης σε μήκος 40 μ. και για την επέκταση του δικτύου συλλογής και αποχέτευσης όμβριων στην Β’ Παράλληλη της Περιφερειακής Οδού, σε μήκος 250 μ.. Φορέας Υλοποίησης είναι η ΔΕΥΑ Άρτας. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 2.116.000 ευρώ.
Σε Γιάννενα και Μπάφρα
Το τρίτο αντιπλημμυρικό έργο έχει φορέα υλοποίησης τη ΔΕΥΑΙ και είναι η επέκταση του δικτύου συλλογής και αποχέτευσης όμβριων υδάτων στη Δ.Ε. Ιωαννίνων, εντός πολεοδομικού σχεδιασμού των Ιωαννίνων και εντός ορίων του οικισμού της Μπάφρας. Ειδικότερα, προβλέπεται η κατασκευή δικτύων όμβριων υδάτων σε τμήματα των οδών Δομπόλη (επέκταση επί της οδού), Αρύβα (επέκταση επί της οδού) και Τέκμωνος. Επίσης, η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου όμβριων υδάτων στην περιοχή των Καρδαμιτσίων στις οδούς Φ. Κόντογλου, Χ. Θώμου, 21ης Φεβρουαρίου, Δεινοστράτους, Καρυάτιδων, Αργοναυτών, οδός μεταξύ Ο.Τ. 121 και 125, Χ. Τρικούπη και 28ης Οκτωβρίου. Η κατασκευή δευτερεύοντος δικτύου όμβριων υδάτων στην περιοχή της Νέας Ζωής στις οδούς Σ/χη Δαβάκη, Ν. Τζάρα, Τ. Χαλκιά, Ηπειρώτη δασκάλου, Χριστοδούλου και Οδησσού. Η κατασκευή δικτύου όμβριων στην περιοχή των Αμπελοκήπων στις οδούς Πασχίδη, Πυρομάγλου, Δ. Χατζή, Χρ. Μακρή, Πυθαγόρα. Η κατασκευή πρωτεύοντος αγωγού αποχέτευσης όμβριων υδάτων στο Κάτω Νεοχωρόπουλο στην οδό Π. Δέλτα και η κατασκευή πρωτεύοντος και δευτερεύοντος δικτύου όμβριων στον οικισμό της Μπαφρας στις οδούς Σμύρνης, Σολωμού, Καππαδοκίας, Ζαλοκώστα, Εφέσσου και Μ. Αλεξάνδρου. Η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 3.082.720 ευρώ.
...Και στον Δήμο Ζίτσας
Δύο ακόμα σημαντικά αντιπλημμυρικά έργα είναι οι αποχετεύσεις ομβρίων σε Ζωοδόχο και Ελεούσα του Δήμου Ζίτσας. Η πρώτη πράξη είναι η αποχέτευση ομβρίων υδάτων της Τ.Κ. Ζωοδόχου με προϋπολογισμό 2.180.000 ευρώ. Το συνολικό μήκος του δικτύου είναι 3.610 μ. περίπου, από τα οποία τα 2.540 μ. αφορούν δίκτυα με φρεάτια υδροσυλλογής και τα 1.070 μ. αφορούν δίκτυο αποχέτευσης προς τον τελικό αποδέκτη.
Η δεύτερη πράξη αφορά στην κατασκευή δικτύου συλλογής και αποχέτευσης όμβριων υδάτων σε τμήματα του οικισμού της Ελεούσας, και συγκεκριμένα στις οδούς Γρ. Λαμπράκη, Ναπ. Ζέρβα, Γ. Παπανδρέου, Ηρώ Κωνσταντοπούλου, Μ. Κοτοπούλη, Π. Μελά, Βεργίνας, Άρη Βελουχιώτη, Σουρή, Ευτ. Πρίντζου, 21η Φεβρουαρίου, Φιλίππου, το υπόλοιπο τμήμα της Σ. Σιάπκα καθώς επίσης και τμήματα των οδών 25ης Μαρτίου, 28ης Οκτωβρίου, Σουλίου και Σκουφά. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 850.000 ευρώ.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ