Η Κυβέρνηση Τσίπρα «ανταλλάσει» περιουσίες της Χιμάρας με πετρέλαιο και αέριο;

on .

XIMARA DIAMARTYRIA

• Μια αναφορά σε Αλβανικά Μ.Μ.Ε., πως οι Κυβερνήσεις Ελλάδος και Αλβανίας έχουν έλθει σε συμφωνία για την υπόθεση των ακινήτων Ελλήνων της Χιμάρας προκαλεί αίσθηση και η πρώτη δημόσια αντίδραση προήλθε από τον Μητροπολίτη Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα ο οποίος και τη δημοσιοποίησε στη χώρα μας.
Σύμφωνα με την εν λόγω «είδηση», συμφωνήθηκε να γίνει «μοιρασιά» με οικονομικά και μόνο κίνητρα. Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα πάρει τα υποθαλάσσια κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, ενώ η Αλβανία εφεξής θα πάρει τα ακίνητα στη Χιμάρα, τα οποία δεν ανήκουν στους Έλληνες Βορειοηπειρώτες ιδιοκτήτες τους, αλλά στο Αλβανικό κράτος!
Στον χαρακτηρισμό των Ελληνικών περιουσιών ως κρατικών- όπως σημειώνει ο κ. Ανδρέας επικαλούμενος σχετικές πληροφορίες- συνέβαλε ο νόμος που πέρασε η Κυβέρνηση Ράμα περί επενδυτικών εταιρειών, σύμφωνα με τον οποίο η ιδιοκτησία που έχει γίνει αυθαίρετα κρατική διανέμεται σε ολιγάρχες, οι περισσότεροι από τους οποίους είναι εταίροι των κυβερνητικών αξιωματούχων.
«Δεν γνωρίζουμε αν αυτές οι πληροφορίες αληθεύουν. Μακάρι να πρόκειται για απλές φήμες. Επειδή όμως, μέχρι τώρα πολλές παρόμοιες φήμες αποδείχθηκαν αληθινές, εμείς κρούομε για μια ακόμη φορά των κώδωνα του κινδύνου. Και παρακαλούμε την Κυβέρνηση πρωτίστως, αλλά και την Αντιπολίτευση, ν΄ αφήσουν τις διενέξεις και τους καυγάδες και να κοιτάξουν σοβαρά το ζήτημα της Χειμάρρας, η οποία ήταν πάντοτε και εξακολουθεί να παραμένει αδούλωτη», καταλήγει ο ακρίτας Μητροπολίτης.

«Δεκανίκι» του Ράμα το MEGA
Ενώ το ζήτημα με τις περιουσίες των Ελλήνων της Χιμάρας βρίσκεται στην «κόψη του ξυραφιού» και έχει φτάσει μέχρι το Ευρωκοινοβούλιο, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να καλείται να πάρει μέτρα κατά της Κυβέρνησης Ράμα για την καταπάτηση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο χώρο της Ελληνικής Μειονότητας, συνεχίζεται το κλίμα διχασμού. Σύμφωνα με ανακοίνωση της «ΟΜΟΝΟΙΑΣ» το κόμμα MEGA που ιδρύθηκε ως το κόμμα των Ελλήνων αποφάσισε να προσχωρήσει, ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, στη συμμαχία κομμάτων της οποίας ηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Έντι Ράμα.
Αν και δεν παραγράφονται οι ευθύνες που έχει η «ΟΜΟΝΟΙΑ» για το γεγονός πως κορυφαία στελέχη της κατά καιρούς είτε έχουν οδηγηθεί έμμεσα στην απομάκρυνσή τους από το οργανωτικό σχήμα, είτε έχουν αδρανοποιηθεί πλήρως, εν τούτοις σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα θα έπρεπε να μη λαμβάνονται επιπόλαιες και εθνικά επιζήμιες πολιτικές αποφάσεις.
«Το MEGA αναλαμβάνει την ιστορική ευθύνη σύμπραξης με το ΣΚ σε μια κρίσιμη στιγμή. Αποτελεί τυχοδιωκτισμό οποιοδήποτε προσδοκώμενο πολιτικό πρόσκαιρο αντάλλαγμα. Η ιστορία είναι αμείλικτη με τέτοιες συμπεριφορές», σχολιάζει η «ΟΜΟΝΟΙΑ», η οποία «φροντίζει» να υπενθυμίζει και την εθνική διάσταση της απόφασης, με βάση τα πρόσφατα γεγονότα: «Επί το πλείστον είναι εκτεθειμένοι σε ο, τι αφορά την εθνική διάσταση της υπόθεσης. Η Κυβέρνηση του Έντι Ράμα δεν έχει ακόμη απαντήσει για στυγερή δολοφονία από δυνάμεις ασφαλείας μέλους της ΕΕΜ για το οποίο ζητάει πόρισμα και η ΕΕ. Επί το πλείστον στην παράκτια περιοχή συνεχίζεται η δίωξη γηγενούς Ελληνικής Κοινότητας».
Η εθνική διάσταση της απόφασης του MEGA, ούτως ή άλλως υπάρχει και ως εκ τούτου αποκτά μεγαλύτερο ενδιαφέρον η δημόσια τοποθέτηση του συγκεκριμένου κόμματος τόσο για τη συνεργασία με τον Ράμα, όσο και τα ζητήματα που θίγουν ευθέως τα δικαιώματα της Ελληνικής Μειονότητας.