Διαδηλωτές έστησαν μπλόκα στις Αλβανικές εθνικές οδούς

on .

DIADHLOSH GIA RAMA

• Καζάνι που βράζει εξακολουθεί να θυμίζει η Αλβανία. Χιλιάδες υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στην Αλβανία βγήκαν ξανά στους δρόμους, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος με βασικό αίτημα την παραίτηση του Έντι Ράμα. Οι διαδηλωτές μπλόκαραν τις εθνικές οδούς στη χώρα σε 12 σημεία, αίτημα που διατύπωσε και ο επικεφαλής του Δ.Κ. Λουλζίμ Μπάσα μιλώντας σε συγκέντρωση οπαδών του στο Ελμπασάν.
Πρόκειται για μια ακόμη εκδήλωση διαμαρτυρίας που επαναλαμβάνεται επί τρεις σχεδόν μήνες, με την αντιπολίτευση να έχει θέσει ως όρο την παραίτηση Ράμα, προκειμένου να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τους κυβερνώντες σήμερα Σοσιαλιστές για τον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης και τη διοργάνωση εκλογών.
Οι υποστηρικτές του κόμματος του έκλεισαν τους δρόμους σε τουλάχιστον 12 σημεία, άναψαν φωτιές, κάποιοι χόρεψαν και στο σύνολό τους οι διαμαρτυρίες έληξαν ειρηνικά. Η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως η κυβέρνηση είναι παράνομη καθώς καταγγέλλει πως υπήρξε εκλογική απάτη στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές το 2017.
Η κατάσταση φαίνεται να οδηγείται σε περαιτέρω αδιέξοδο, καθώς η αντιπολίτευση αρνείται να λάβει μέρος στις τοπικές εκλογές που θα διεξαχθούν στις 30 Ιουνίου. Ο Λουλζίμ Μπάσα δηλώνει δε πως οι εκλογές δεν πρόκειται να γίνουν χωρίς τη συμμετοχή της αντιπολίτευσης.
Οι εξελίξεις που διαδραματίζονται στην Αλβανία έχουν επιπτώσεις και σε διεθνές επίπεδο καθώς την περίοδο αυτή ο Ράμα προσπαθεί να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ήδη τα πρώτα αρνητικά μηνύματα έρχονται από τη Γερμανία, όπου πηγές της Ντώιτσε Βέλλε κάνουν λόγο για πιθανή μετάθεση των συζητήσεων από τον Ιούνιο για τον Σεπτέμβριο.
Τόσο οι Βρυξέλλες, όσο και οι ΗΠΑ -αν και κρατούν αποστάσεις από την πολιτική Ράμα ως προς την αντιμετώπιση της διαφθοράς, τα δικαιώματα των μειονοτήτων κ.α.- εξακολουθούν να θεωρούν νόμιμη τη σημερινή Κυβέρνηση και καλούν την αντιπολίτευση να επιστρέψει στη Βουλή. Κάτι τέτοιο φαντάζει πλέον ανέφικτο, ειδικά από την ώρα που τις θέσεις αρκετών βουλευτών που παραιτήθηκαν, τις έχουν καταλάβει επιλαχόντες.