Φαρμακευτικά Φυτά και Σύγχρονη Ιατρική θέμα ημερίδας

on .

FARMAKEYTIKA FYTA

• Ενημερωτική ημερίδα για τα Φαρμακευτικά Φυτά και τις εφαρμογές τους στην σύγχρονη Ιατρική θα λάβει χώρα αύριο, Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων από το Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής.
Στις μέρες μας γίνεται όλο και περισσότερο εμφανές ένα έντονο ενδιαφέρον για έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής που βρίσκεται πιο κοντά στην παραδοσιακή γνώση και η ανάπτυξη ενός αντίστοιχου καταναλωτικού κοινού με εξαιρετική δυναμική.
Αυτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, έχει προκαλέσει ένα αυξημένο ενδιαφέρον σε παγκόσμιο επίπεδο για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά -ιδιαίτερα στην Ήπειρο, όπου πολλά είναι τα αυτοφυή βότανα- ως φυσικά θεραπευτικά μέσα, το οποίο αντανακλάται στην αυξημένη ζήτηση για τέτοια προϊόντα στις ευρωπαϊκές αγορές.

Οι στόχοι της ημερίδας
Μεταξύ των στόχων της ημερίδας, που θα γίνει στο χώρο του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας του Τμήματος Ιατρικής και απευθύνεται σε γιατρούς, φαρμακοποιούς, φοιτητές, παραγωγούς, γεωπόνους, φυτωριούχους, αλλά και το ευρύ κοινό, είναι η παρουσίαση των δραστηριοτήτων του Εργαστηρίου Φαρμακολογίας. Το συγκεκριμένο Εργαστήριο ασχολείται, μεταξύ άλλων, με τη μελέτη της φαρμακολογικής χρήσης των δραστικών ουσιών των φαρμακευτικών φυτών. Παράλληλα θα γίνει ενημέρωση του κοινού για με το δίκτυο για τα Αρωματικά και Φαρμακευτικά Φυτά, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «INCREdible - Δίκτυα Καινοτομίας για τον φελλό, το ρετσίνι και τα εδώδιμα μη ξυλώδη Δασικά Προϊόντα της Μεσογειακής Λεκάνης», στο οποίο συμμετέχει το Εργαστήριο Οικολογίας του Τμήματος ΒΕΤ, ενώ θα γίνει συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες συνέργειας και συνεργασίας μεταξύ επιστημονικών Ιδρυμάτων και άλλων κοινωνικών εταίρων που ενδιαφέρονται για τρόπους αξιοποίησης της χλωρίδας της περιοχής μας.

Το πρόγραμμα
Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5.30 το απόγευμα και σ’ αυτή θα μιλήσουν οι: John Halley, Καθηγητής, Εργαστήριο Οικολογίας, Τμήμα Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών, Καλλιόπη Στάρα, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Εργαστήριο Οικολογίας, Νίκος Μάρκος, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Μάρθα Χαριτωνίδου, Υποψήφια Διδάκτορας, Εργαστήριο Οικολογίας, Μαρία Κωνσταντή, Καθηγήτρια, Περικλής Παππάς, Αν. Καθηγητής, Κατερίνα Αντωνίου, Αν. Καθηγήτρια Εργαστήριο Φαρμακολογίας, Τμήμα Ιατρικής, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.