Η τεχνολογία στην… υπηρεσία της πολιτιστικής κληρονομίας

on .

MOYSEIO ARGYROTEXNIAS

• Νέα μέσα και ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες δυνατότητες καταγραφής και ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς ενός τόπου προσφέρει σήμερα η τεχνολογία κι αυτό είναι κάτι που αφορά άμεσα τα Γιάννενα και την Ήπειρο γενικότερα, η οποία έχει να επιδείξει ένα πλούσιο παρελθόν, ιστορικό, πνευματικό και καλλιτεχνικό.
Στη διερεύνηση αυτών των νέων τρόπων ανάδειξης της κληρονομιάς, υλικής και άυλης, θα εστιάσουν οι δράσεις που διοργα νώνουν στις 15 Μαΐου η Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων και η ομάδα εργασίας «Πολιτισμική Κληρονομιά και Σύγχρονα Μέσα» του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Οι δράσεις θα γίνουν στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2019 με θέμα «Τα Μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού: το μέλλον της παράδοσης» και σ’ αυτές συμμετέχουν επίσης το Μουσείο Αργυροτεχνίας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) και το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.
«Παράδοση εκ νέου»…
«Παράδοση εκ νέου. Καταγράφοντας την πολιτισμική κληρονομιά και την εικαστική δημιουργία - διεπιστημονικές προσεγγίσεις, σύγχρονα μέσα» είναι ο τίτλος των δράσεων που θα λάβουν χώρα στα Γιάννενα την Τετάρτη, 15 Μαΐου.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μια ημερίδα με σειρά ομιλιών από νέους, καθώς και από αναγνωρισμένους επιστήμονες, ερευνητές και δημιουργούς, οι οποίοι προέρχονται από διαφορετικά πεδία και επιδιώκουν μια εκ νέου πραγμάτευση της παράδοσης μέσα από σύγχρονα μέσα. Κύριος στόχος, όπως αναφέρεται σε χθεσινή ανακοίνωση, είναι η διερεύνηση νέων τρόπων καταγραφής και ανάδειξης της πολιτισμικής κληρονομιάς, υλικής και άυλης, διαφόρων κοινοτήτων, αλλά και ο αναστοχασμός πάνω σε καθιερωμένους τύπους, οπτικές και μεθοδολογίες. Η θεωρητική ανάλυση πλαισιώνεται από ένα εργαστήρι εκπαιδευτικού χαρακτήρα και ένα πρόγραμμα προβολών ταινιών μικρού μήκους, που αφορούν στις σύγχρονες πτυχές και εκφάνσεις της παράδοσης.
Το εργαστήρι γίνεται με τη συνεργασία της ομάδας GLAM Hack και εξετάζει τις δημιουργικές δυνατότητες που προσφέρουν οι πλατφόρμες ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Με το πρόγραμμα προβολών που επιμελούνται ο οργανισμός Balkan Beyond Borders, η Inter Alia και το Caravan Project, παρουσιάζονται ανθρωπολογικές και καλλιτεχνικές αναπαραστάσεις της παράδοσης μέσα από τον σύγχρονο κινηματογράφο.
Σκοπός της δράσης είναι η σύνδεση με το πρόγραμμα της 1ης Μπιενάλε Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2018 στα Γιάννενα και η περαιτέρω πραγμάτευση θεμάτων που τέθηκαν τότε, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η ψηφιακή διάσταση της πολιτιστική κληρονομιάς και της πολιτισμικής ιστορίας, οι εφαρμογές των ανοιχτών προτύπων και η αξία των κοινοτήτων. Η δράση εγκαινιάζει έναν κύκλο εργασιών, ο οποίος φιλοδοξεί να συνεχίσει με θέματα που άπτονται της πολιτισμικής κληρονομιάς, σε συνάρτηση με την τέχνη και την τεχνολογία.
Το πρόγραμμα
Οι δράσεις την Τετάρτη, 15 Μαΐου θα ξεκινήσουν με ημερίδα (ώρες 12.00 – 15.00) στο Μουσείο Αργυροτεχνίας. Την εισαγωγική ομιλία με θέμα «Η παράδοση εκ νέου» θα κάνει ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Καθηγητής, Σχολή Καλών Τεχνών, Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Διευθυντής του Εργαστηρίου Ιστορίας της Τέχνης.
Θα ακολουθήσουν εισηγήσεις από τους Manolis Wallace (Μανόλης Γουάλλες), Επίκουρο Καθηγητή Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Διευθυντή Εργαστηρίου Γνώσης και Αβεβαιότητας (ΓΑΒ LAB), Γεωργία Αγγελάκη, Επιστημονική Συνεργάτη του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης, Πολυξένη Μάντζου, Καθηγήτρια, Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του ΔΠΘ & Πρόγραμμα PALIMPSEST, Βικτώρια Φερεντίνου, Επίκουρη Καθηγήτρια, Σχολής Καλών Τεχνών Ιωαννίνων και Νίκο Πασαμήτρο, υποψήφιο Διδάκτορα Διεθνών Σχέσεων, Πάντειο Πανεπιστήμιο & Υπεύθυνο Έρευνας Inter Alia.
Το εργαστήριο με τίτλο «What-the-hack?!» θα γίνει στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, ώρες 17.30 – 19.30 με τη συνεργασία της ομάδας GLAM Hack. Εισηγήτρια θα είναι η Ρεβέκκα Κεφαλέα, Project Manager στην Inter Alia, Ιδρύτρια & Επιμελήτρια της GLAM Hack.
Στο πλαίσιο του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με τα ψηφιακά αρχεία και αποθετήρια πολιτιστικής κληρονομιάς, τις άδειες Creative Commons και ορισμένες καλές πρακτικές δημιουργικής επανάχρησης αυτής της ψηφιακής πολιτιστικής κληρονομιάς. Επιπλέον, με τη χρήση διαδικτυακών προγραμμάτων και εργαλείων επεξεργασίας φωτογραφιών και εικόνων, οι συμμετέχοντες θα δημιουργήσουν τα δικά τους παράγωγα έργα.
Στο Αρχοντικό Πυρσινέλλα, ώρες 20.00 – 22.00 θα γίνουν και προβολές με τη συνεργασία του δικτύου Balkans Beyond Borders, της Inter Alia και των Caravan Project. Το πρόγραμμα προβολών παρουσιάζεται από τη Βασιλική Μαλτάσογλου, υπεύθυνη επικοινωνίας του οργανισμού Balkans Beyond Borders.
Θα προβληθούν τα ντοκιμαντέρ «Granica / Border» (21’) 2010, σκηνοθεσία: Yana Nikolova, Παραγωγή: Βουλγαρία, «The fairs» (15’) 2017, σκηνοθεσία: Ioanna Neophytou, Παραγωγή: Αλβανία – Ελλάδα, «Off-History» (19’) 2014, σκηνοθεσία: Selini Halvadaki, Παραγωγή: Ελλάδα και «Dark Vein» (20’) 2019, σκηνοθεσία: Στρατής Βογιατζής & Γιώργος Σαμαντάς, Παραγωγή: Ελλάδα (Caravan Project). Η είσοδος στην ημερίδα και στις προβολές των ντοκιμαντέρ είναι ελεύθερη.
*Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στην ιστοσελίδα: https://bowb.org/icombowb-2019-gr/.