Κοσμοσυρροή στην εκδήλωση του «Π.Λ.» για το βιβλίο «Τσάμηδες» του Αντ. Μπέζα

on .

MPEZAS 12 5 2019

Γεγονός είναι ότι σπάνια μία εκδήλωση παρουσίασης βιβλίου προσελκύει μεγάλο αριθμό κοινού. Όμως από τον παραπάνω κανόνα ξέφυγε η εκδήλωση που διοργάνωσε ο «Πρωϊνός Λόγος» το βράδυ της Παρασκευής στη μεγάλη αίθουσα του «Grand Serai» για το βιβλίο του πρώην υπουργού από τη Θεσπρωτία Αντώνη Μπέζα. Ήταν πολύς ο κόσμος, περίπου 600 πολίτες, που γέμισε ασφυκτικά τον χώρο της εκδήλωσης, ενώ πολλοί ήταν κι εκείνοι που έμειναν έξω απ’ αυτόν καθώς δεν έμεινε τελικά χώρος, ούτε όρθιοι να την παρακολουθήσουν!
Το θέμα του βιβλίου του Αντ. Μπέζα μπορεί να μην είναι «δημοφιλές», με την κλασική έννοια του όρου, ωστόσο είναι επίκαιρο σήμερα όσο ποτέ, αφού η Αλβανική προπαγάνδα «δουλεύει» διαρκώς πάνω σ’ αυτό, συνδέοντάς το μάλιστα με ένα σοβαρό εθνικό μας θέμα, το Βορειοηπειρωτικό. Αφορά στους Τσάμηδες, τις διεκδικήσεις τους έναντι της χώρας μας και αποτυπώνει με ξεκάθαρο τρόπο και σαφή ιστορικά επιχειρήματα το αβάσιμο του χαρακτήρα τους. Αποτελεί λοιπόν μία χρήσιμη παρακαταθήκη που βάζει τα πράγματα στην αληθινή τους βάση όσον αφορά στο λεγόμενο «Τσάμικο ζήτημα»!
Οι ομιλητές
Η ενασχόληση του «Πρωινού Λόγου» με την Αλβανία, τον Βορειοηπειρωτικό Ελληνισμό και τους «Τσάμηδες» είναι συνυφασμένη με την πορεία της εφημερίδας η οποία συμπληρώνει 62 χρόνια καθημερινής παρουσίας, όπως υπογράμμισε ο εκδότης της Γιάννης Κουτσολιόντος, ο οποίος είχε τον συντονισμό της εκδήλωσης στο «Grand Serai». Ο κ. Κουτσολιόντος χαρακτήρισε ιδιαίτερα επίκαιρο το θέμα που πραγματεύεται ο Αντώνης Μπέζας στο βιβλίο του.
* Έχοντας ασχοληθεί επί δεκαετίες με Βορειοηπειρωτικό, ο Νίκος Υφαντής, πρ. Λυκειάρχης και Πρόεδρος του Ιδρύματος Βορειοηπειρωτικών Ερευνών, στο χαιρετισμό του, τόνισε πως σε καιρούς δύσκολους που λεηλατούνται οι ιστορικές μας μνήμες και κινδυνεύει η εθνική μας αρτιμέλεια, συγγραφικά εγχειρήματα όπως το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα είναι και επίκαιρα και απαραίτητα γιατί αυξάνουν τη συλλογική μνήμη. Ο κ. Υφαντής πρόσθεσε πως οι διεκδικήσεις των Τσάμηδων, είναι ένα θέμα που αναζωπυρώθηκε μετά την κατάρρευση του προηγούμενου καθεστώτος στην Αλβανία, ως αντίβαρο και αντιπερισπασμό, ως σημείο τριβής με το Βορειοηπειρωτικό ζήτημα.
* Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο πολυπληθές ακροατήριο από τον Γιάννη Κουτσολιόντο, ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Τασούλας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως η συμβολή του Αντώνη Μπέζα σε μια εθνική υπόθεση όπως αυτή του λεγόμενου «Τσάμικου» είναι σημαντική και αξιέπαινη, προσθέτοντας πως το ζήτημα της λεγόμενης Τσαμουριάς και του Αλβανικού αλυτρωτισμού, όπως καίρια καταδεικνύει ο πρ. Υπουργός στο εμπεριστατωμένο βιβλίο του έχει μεταφερθεί σε διεθνές επίπεδο.
* Η ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη χαρακτήρισε νομικά ανύπαρκτο το θέμα των «Τσάμηδων» και το συνέδεσε με την ενταξιακή προοπτική της Αλβανίας, η οποία θα απασχολήσει το Ευρωκοινοβούλιο μετά τις επικείμενες ευρωεκλογές.
* Ο πρ. Υφυπουργός Εξωτερικών και Καθηγητής Διεθνών Σχέσεων Γιάννης Βαληνάκης χαρακτήρισε το βιβλίο «προτροπή αφύπνισης» και κάλεσε την Ελληνική Πολιτεία να αξιοποιήσει την επιδίωξη της Αλβανίας για είσοδο στην Ε.Ε. ώστε να σταματήσουν οι παράλογες απαιτήσεις των «Τσάμηδων».
* Ο πρ. αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλογιάννης τόνισε ότι το βιβλίο του Αντώνη Μπέζα είναι αποτέλεσμα συστηματικής έρευνας και ενασχόλησής του με το λεγόμενο «Τσάμικο» ζήτημα και επεσήμανε πως οι Έλληνες στη συντριπτική τους πλειοψηφία δεν γνωρίζουν τις πτυχές του αποδίδοντας ευθύνες γι’ αυτό στην Ελληνική Πολιτεία.
* Ο τ. καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Αθανάσιος Γκότοβος έκανε την επιστημονική παρουσίαση του ζητήματος τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι ο συγγραφέας έδωσε στην ελληνική βιβλιογραφία ένα ακόμη έργο για τη δράση των Μουσουλμάνων Τσάμηδων στην κατεχόμενη Θεσπρωτία και διατύπωσε τη συμφωνία του με τη θέση του Αντώνη Μπέζα ότι η νέα γενιά στη χώρα μας δεν πρέπει να αφεθεί στην άγνοια και τη λήθη, αλλά έχει ανάγκη να αποκτήσει έγκυρη γνώση για το παρελθόν
* Τέλος, ο Αντώνης Μπέζας στην αρχική τοποθέτησή του ανέφερε ότι το βιβλίο το αφιέρωσε στον Κωνσταντίνο Κατσίφα για να αναδείξει τον πατριωτισμό του αδικοχαμένου Βορειοηπειρώτη, ενώ κλείνοντας την εκδήλωση σημείωσε πως «δεν μπορεί να επιχειρείται εξίσωση του ανιστόρητου αλβανικού αλυτρωτισμού περί Τσαμουριάς, με την Βόρεια Ήπειρο, γιατί αυτό είναι ενδοτισμός! Το λεγόμενο «τσάμικο ζήτημα» είναι για μας πολιτικά, ιστορικά και νομικά ανύπαρκτο, αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να υπερασπιζόμαστε την ιστορική αλήθεια και το δίκιο μας και να προβάλλουμε τα επιχειρήματά μας, όταν η άλλη πλευρά θέτει διεκδικήσεις με τον πιο επίσημο τρόπο. Μόνο έτσι θα σταματήσει η εθνική φοβία που συσκοτίζει την ιστορική πραγματικότητα και δίνει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά».