«Δεν πρέπει να χαθούν άλλες ευκαιρίες για τα Γιάννενα…»

on .

DEBELEGAS PANOS 14 5 19

• Ο Παναγιώτης - Δημήτριος Δεβελέγκας, είναι νέος, είναι επιστήμονας (φαρμακοποιός στο επάγγελμα), είναι ενεργός πολίτης, εθελοντής του Ερυθρού Σταυρού, πτυχιούχος ναυαγοσώστης, ερασιτέχνης φωτογράφος. Με λίγα λόγια, ένα ανήσυχο πνεύμα που αποφάσισε να διεκδικήσει με την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα, μία 

θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Μιλάει λοιπόν στον «Π.Λ.» με αφορμή την υποψηφιότητά του στον Δήμο Ιωαννιτών, σκιαγραφώντας, μεταξύ άλλων, το όραμά του για μία πόλη, σύγχρονη, φιλική, με καθαρή λίμνη και χρηστή διαχείριση των χρημάτων των πολιτών.

Η συνέντευξη

• Πάνο, γιατί αποφάσισες να ασχοληθείς με τα κοινά και ιδιαίτερα με το Δήμο;
- Πιστεύω ότι όλοι μας θα πρέπει να συμμετέχουμε ενεργά στα κοινά. Αυτό δεν αποτελεί απλώς υποχρέωση των πολιτών, αλλά εξασφαλίζει την υγιή λειτουργία της κοινωνίας και της πολιτείας, από τον μικρότερο πυρήνα της που είναι η οικογένεια, ως την μεγαλύτερη κοινωνική ομάδα που είναι το έθνος ή ακόμη, αν θέλετε και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αποφάσισα να ασχοληθώ με τον Δήμο, γιατί η πόλη μας είναι το σπίτι μας, η καθημερινότητά μας, η ίδια μας η ζωή. Είναι το δικό μας σήμερα και το αύριο των παιδιών μας. Δεν είναι στις προθέσεις μου να χτίσω πολιτική καριέρα, έχω τη δουλειά μου που την αγαπώ. Δεν σκοπεύω όμως να μείνω αδρανής παρακολουθώντας ως θεατής τις εξελίξεις, γιατί θέλω η πόλη που ζω να με κάνει περήφανο. Πιστεύω ότι σε αυτόν τον τομέα, μπορώ να συνεισφέρω αποτελεσματικά.

• Μίλησέ μας λίγο για σένα…
- Ολοκληρώνοντας τις σπουδές μου στο πανεπιστήμιο, αποφάσισα να εγκατασταθώ και να εργαστώ στα Γιάννενα που είναι η γενέτειρά μου και η πόλη που λατρεύω. Το εργασιακό μου περιβάλλον, η συμμετοχή μου σε εθελοντικές ομάδες όπως είναι οι Σαμαρείτες, ο Ορειβατικός Σύλλογος και η τύχη που είχα να ενδιαφερθεί το Ίδρυμα Γκανή και να φιλοξενήσει πρόσφατα προσωπική μου έκθεση φωτογραφίας και ποίησης, με έφεραν σύντομα πολύ κοντά σε επαφή με τους συμπολίτες μας και μπορώ με βεβαιότητα να ισχυριστώ ότι αισθάνομαι σαν να μην έλειψα ούτε μια μέρα από την πόλη μας.

• Γιατί επέλεξες να συμπορευτείς με την παράταξη «Γιάννενα Τώρα» του Άρη Μπαρτζώκα;
- Τον κ. Μπαρτζώκα τον γνώρισα στον Ορειβατικό Σύλλογο και κατά τις εκτενείς συνομιλίες που είχαμε, εκτίμησα αφάνταστα, πέρα από τον χαρακτήρα και την προσωπικότητά του, τις ρεαλιστικές και ρηξικέλευθες θέσεις και προτάσεις της παράταξής του για την πόλη. Επίσης, καθοριστικό ρόλο έπαιξε ο ακομμάτιστος χαρακτήρας της παράταξης και κατά συνέπεια, η μη χειραγώγησή της από κομματικούς μηχανισμούς. Πιστεύω ότι τα κόμματα ως πυλώνες της δημοκρατίας θα πρέπει να ασχολούνται με την χάραξη της εθνικής πολιτικής και εμείς οι Γιαννιώτες με την πόλη μας, ανεπηρέαστοι.

• Πώς σχολιάζεις τον νέο εκλογικό νόμο για τις εκλογές στους ΟΤΑ;
- Πιστεύω πως τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην αρχή αναφορικά με την έγκαιρη λήψη αποφάσεων θα ξεπεραστούν σύντομα. Θα υποχρεωθούν όλες οι παρατάξεις να συνεργαστούν σε θέματα οργάνωσης, βραχυχρόνιου και μακροχρόνιου σχεδιασμού, στις προτεραιότητες και φυσικά στην αναδιοργάνωση εκείνων των υπηρεσιών του Δήμου που δεν τις χαρακτηρίζει η αποτελεσματικότητα. Βλέπω περισσότερα θετικά στοιχεία, παρά αρνητικά. Είναι βέβαιο ότι με τον νέο νόμο θα δοκιμασθεί η δημοκρατική μας ωριμότητα. Η επιλογή των δημοτικών συμβούλων θα πρέπει αυτή τη φορά να είναι περισσότερο προσεκτική από ποτέ.

• Ποιο είναι το όραμα και το πρόγραμμα της παράταξης «Γιάννενα Τώρα».
- Όραμά μας είναι τα Γιάννενα να γίνουν μια σύγχρονη πόλη, φιλική προς όλους τους πολίτες της χωρίς διακρίσεις, διατηρώντας παράλληλα την παραδοσιακή τους φυσιογνωμία. Πρώτη μας προτεραιότητα είναι η σωτηρία της λίμνης και η σωστή διαχείριση των χρημάτων των πολιτών και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων, που εκ του αποτελέσματος, δεν θα μπορούσε ως τώρα να χαρακτηρισθεί ικανοποιητική.

• Σε περίπτωση εκλογής σου πώς θα συμβάλεις για μια καλύτερη πόλη;
- Με αφετηρία την παραμονή μου σε πολύ περιποιημένες σύγχρονες πόλεις της Ευρώπης έχω ήδη καταθέσει προτάσεις στην παράταξη, οι οποίες έτυχαν ευρείας αποδοχής. Η παράταξή μας εργάζεται και ενεργεί συλλογικά, το έργο που παράγεται είναι αποτέλεσμα ομαδικής προσπάθειας και αυτός είναι ο λόγος που στην προηγούμενη πρώτη θητείας της στον Δήμο, η παρουσία της χαρακτηρίστηκε ως απόλυτα ουσιαστική. Θα έλεγα επαναστατική, για τα τοπικά μας δεδομένα.

• Ποιες νομίζεις πως θα πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της νέας Δημοτικής Αρχής, όποια και αν είναι η σύνθεσή της;
- Η χρηστή διαχείριση της εξουσίας και του πλούτου της πόλης μας. Η διαφάνεια και η δικαιοσύνη!

• Μια τελευταία φράση ως επίλογο της συνομιλίας μας…
- Να μην αφήσουμε άλλες ευκαιρίες να χαθούν για την πόλη μας. Το σύνθημά μας είναι: Για την πόλη που μας αξίζει, «Γιάννενα τώρα»!