«Πράσινο φως» για συνδέσεις της Ιόνιας με γέφυρα Καλογήρου και Πράμαντα

on .

IONIA ODOS DROMOS 26 4 17

• Το «πράσινο φως» για δύο οδικά έργα ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας δόθηκε στην Περιφέρεια Ηπείρου από το Υπουργείο Υποδομών, το οποίο ενέκρινε τη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων για την υλοποίησή τους. Το ένα αφορά τη σύνδεση της Ιόνιας Οδού στην Καμπή με τη γέφυρα Καλογήρου, το κόστος της οποίας θα καλυφθεί με χρήματα που είναι δεσμευμένα ήδη στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας και ανέρχονται περίπου στα 35 εκ. ευρώ. Η προγραμματική σύμβαση ήταν απαραίτητη και για αυτό πίεζε ο Περιφερειάρχης και άλλοι τοπικοί παράγοντες το Υπουργείο Υποδομών, γιατί ο συγκεκριμένος οδικός άξονας ανήκει στα διευρωπαϊκά δίκτυα και η αρμοδιότητά του ανήκει στο Υπουργείο. Με την κατασκευή του τμήματος αυτού θα βελτιωθεί η πρόσβαση προς την Πρέβεζα, καθώς πλέον τα οχήματα θα παρακάμπτουν τη Φιλιππιάδα.
Το δεύτερο έργο αφορά το δεύτερο τμήμα της οδικής σύνδεσης Ιόνιας Οδού - Τζουμέρκων: Το πρώτο μέχρι τη γέφυρα Πλάκας κατασκευάζεται ήδη με πόρους της Περιφέρειας μέσω επίσης του ΕΣΠΑ, με έναν προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ.
Το δεύτερο τμήμα από Γέφυρα Πλάκας μέχρι Πράμαντα έχει προϋπολογισμό περίπου 8, 5 εκ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Με το έργο αυτό η περιοχή των Τζουμέρκων θα αποκτήσει ένα σύγχρονο και ασφαλές οδικό δίκτυο, γεγονός που επεσήμανε σε δήλωσή του και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης, ο οποίος ανέφερε τα εξής: «Μετά από πολύμηνες και επίμονες προσπάθειες, συνεχείς παρεμβάσεις μας προς τον Υπουργό Υποδομών, η διαδικασία για την κατασκευή των δύο έργων που είναι προτεραιότητά μας ξεκινά. Η συγκοινωνία Άρτας - Πρέβεζας θα βελτιωθεί, η Φιλιππιάδα θα γίνει ασφαλής και θα σπάσει οριστικά η συγκοινωνιακή απομόνωση των Βορείων Τζουμέρκων. Επόμενος στόχος μας είναι να συνεχιστεί ο δρόμος και προς τον πρώην δήμο Αγνάντων».