Όταν τα… απόβλητα γίνονται βιοενεργή τροφή για ζώα!

on .

EKDHLOSH ZOOTROFES ARTA

• Μικρά… θαύματα μπορούν να γίνουν σήμερα στον τομέα της αγροτοβιομηχανίας και της προστασίας του περιβάλλοντος της Ηπείρου, μέσω της υιοθέτησης των καινοτόμων πρακτικών που προκύπτουν από την επιστημονική έρευνα.

Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η δυνατότητα μετατροπής των αποβλήτων από βιομηχανίες που παράγουν λάδι, κρασί και τυροκομικά προϊόντα σε βιοενεργές ζωοτροφές, με χαμηλό κόστος, υψηλή ποιότητα και μειωμένο περιβαλλοντικό «αποτύπωμα»!
Σ’ αυτό στοχεύει το έργο INNO. TRITION, η εναρκτήρια συνάντηση του οποίου έγινε με διοργανωτή το Επιμελητήριο Άρτας. Τη χρηματοδότησή του έχει αναλάβει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ιταλίας 2014 – 20.
Αξιοποίηση αποβλήτων
Το έργο INNO TRITION αντιμετωπίζει την κοινή πρόκληση της Ελλάδας και της Ιταλίας να χρησιμοποιηθούν τα απόβλητα μαζικά βιομηχανοποιημένων παραγόμενων προϊόντων όπως η ελιά, το κρασί και τα τυροκομικά στη διατροφή των ζώων για την παραγωγή βιοενεργών συστατικών ζωοτροφών και λειτουργικών τροφίμων με βιώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον τρόπο.
Βασικός στόχος του, δηλαδή, είναι να παράγει υψηλότερης ποιότητας ζωοτροφές χρησιμοποιώντας συστατικά χαμηλού κόστους από τα απόβλητα με καινοτόμο τρόπο, καθιστώντας αφενός την τοπική αγροτοβιομηχανία πιο ανταγωνιστική και αφετέρου αναβαθμίζοντας το περιβάλλον μέσα από τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εμπλεκόμενων βιομηχανιών.
Καινοτόμες πρακτικές
Στο χαιρετισμό του κατά την εναρκτήρια εκδήλωση του έργου ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Άρτας Ιωάννης Γκολομάζος καλωσόρισε τους Ιταλούς συνεργάτες στην Άρτα και, μεταξύ άλλων, υποστήριξε ότι η περιοχή έχει ανάγκη από έργα, όπως το INNO.TRITION, επισημαίνοντας πως η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών τόσο στον πρωτογενή τομέα της περιοχής όσο και στη μεταποίηση, θα δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να γίνουν περισσότερο ανταγωνιστικές και εξωστρεφείς.
«Ως Διοίκηση του Επιμελητηρίου πιστεύουμε στην αξιοποίηση της γνώσης, που έχει αποκτηθεί από την ερευνητική κοινότητα και την ενσωμάτωση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην αγροτική παραγωγή, καθώς και την εφαρμογή καινοτόμων πρακτικών στους τρόπους επεξεργασίας, διάθεσης και προβολής των προϊόντων και θα υποστηρίξουμε κάθε προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε ο κ. Γκολομάζος και εξέφρασε την ικανοποίησή του από το γεγονός ότι στο έργο συμμετέχουν Πανεπιστημιακά Ιδρύματα με πλούσια εμπειρία σε αντίστοιχα έργα.
Οι παρουσίες
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων του έργου και συγκεκριμένα ο οικονομικός επόπτης του Επιμελητηρίου Άρτας Δημήτριος Τρομπούκης, η ειδική σύμβουλος Χριστίνα Μανιφάβα και συνεργάτες, οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων - Τμήματος Γεωπονίας Ιωάννης Σκούφος, Αθηνά Τζώρα και Ελευθέριος Μπόνος και το μέλος ΕΔΙΠ Γεώργιος Μαγκλάρας, καθώς και ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Aldo Moro του Bari και από το Εθνικό Ερευνητικό Συμβούλιο της Ιταλίας. Τους συμμετέχοντες χαιρέτισε η Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Όλγα Γεροβασίλη.
Οι εμπλεκόμενοι συζήτησαν αναλυτικά τις δράσεις και τα παραδοτέα του έργου, καθώς και τη μεθοδολογία, που πρέπει να ακολουθηθεί από όλους, ώστε να υλοποιηθεί ομαλά και εντός των συγκεκριμένων χρονοδιαγράμματων και στόχων.