Ο Ε. Ράμα απέρριψε υποψηφιότητα ομογενούς για Δήμαρχο της Χιμάρας!

on .

XIMARA PINAKIDA

• Ένας μήνας και κάτι απομένει για τις Δημοτικές εκλογές στην Αλβανία και για μια ακόμη φορά στο στόχαστρο της Κυβέρνησης Ράμα βρίσκεται η ελληνική εθνική μειονότητα!
Αυτή τη φορά επιχειρούν να βάλουν προσκόμματα στις ελληνικές υποψηφιότητες, με τον Πρόεδρο της «Ομόνοιας» Χιμάρας Φρέντυ Μπελέρη να πληρώνει τη… νύφη! Η απόρριψη της υποψηφιότητάς του για την δημαρχία της περιοχής, προκάλεσε έντονες διαμαρτυρίες στους Βορειοηπειρώτες, αλλά και ενόχληση στην Ελλάδα, η οποία εκφράστηκε με ανακοινώσεις του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών και της Ν.Δ.

Παράνομες μέθοδοι
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΜΟΝΟΙΑΣ «η απόφαση της Επιτροπής επικαλείται αδίκημα που σχετίζεται με υπεράσπιση της κάλπης, γεγονός καταγεγραμμένο και από την τότε Έκθεση του ΟΑΣΕ. Ο Φρέντυ Μπελέρης μπροστά στο όργιο εκφοβισμού των Ελλήνων της Χειμάρρας και της νοθείας του εκλογικού αποτελέσματος των δημοτικών εκλογών το 2003 το μόνο που έκανε μαζί με συντοπίτες του ήταν να υπερασπιστούν τις ψήφους των συντοπιτών του και τις αρχές της δημοκρατίας. Πράγματι, για δύο συνεχόμενες εκλογές (2003 και 2007) δικαιώθηκαν καθώς δήμαρχος Χειμάρρας εξελέγη ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Μπολάνος. Εν όψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Ιουνίου και μπροστά στην βεβαιότητα ότι και πάλι θα εκλεγεί ελληνικής καταγωγής δήμαρχος στη Χειμάρρα, το καθεστώς Ράμα μετέρχεται ανήθικες και παράνομες μεθόδους προκειμένου να διατηρήσει τον έλεγχο μιας πολύ πλούσιας και στρατηγικής σημασίας περιοχής».
Και καταλήγοντας η Οργάνωση τονίζει: «Είναι αδιαμφισβήτητο ότι το αιτιολογικό της απόφασης της Επιτροπής θα καταρρεύσει σε οποιοδήποτε αλβανικό δικαστήριο, αλλά ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι τότε είναι μεγάλος».

Ανησυχία και στην Ελλάδα…
Η τελευταία εξέλιξη στη Χιμάρα, στην πολύπαθη αυτή περιοχή που βρίσκεται διαρκώς στο στόχαστρο του Έντι Ράμα, θορύβησε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σε ανακοίνωσή του ανέφερε ότι «σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι στιγμής, η απόφαση αυτή δεν έχει νομικό έρεισμα. Παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε έτοιμοι να συνδράμουμε τους εκπροσώπους της μειονότητας».
Ανακοίνωση εξέδωσε και η Ν.Δ., μέσω του αρμόδιου τομεάρχη της Γ. Κουμουτσάκου, ο οποίος κάλεσε τις αλβανικές αρχές να δώσουν εξηγήσεις. «Η απόρριψη από την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή Αλβανίας της υποψηφιότητας του προέδρου της Τοπικής Ομόνοιας κ. Φρέντυ Μπελέρη, για τη δημαρχία της Χειμάρρας, προκαλεί σοβαρότατη ανησυχία για τη στάση της Αλβανίας έναντι της ελληνικής εθνικής μειονότητας», τονίζει ο κ. Κουμουτσάκος. Και καταλήγει σημειώνοντας ότι «είμαστε δίπλα στους Χειμαρριώτες και οι αλβανικές αρχές οφείλουν να δώσουν άμεσα εξηγήσεις. Δεν θα γίνει ανεκτή οποιαδήποτε αυθαιρεσία».