Στις 9 Ιουνίου θα κορυφωθούν οι γιορτές του Σουλίου

on .

ANAPARASTASH SOYLIOY

• Το τριήμερο 7, 8 και 9 Ιουνίου, θα πραγματοποιηθούν οι εορταστικές εκδηλώσεις σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος του Σουλίου και της αυτοθυσίας του καλόγερου Σαμουήλ και των Σουλιωτών υπέρ της ελευθερίας.
Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 7 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. στο Σούλι, με εκδήλωση που έχει τίτλο «Πύρινα Σουλιώτικα Μονοπάτια». Τρισάγιο στη μνήμη των Σουλιωτών στον Ι.Ν. Αγίου Δονάτου. Όρκος Σουλιώτη. Σουλιώτικο Δρώμενο στα πηγάδια Σουλίου. Έκθεση Σουλιώτικης Αρματωσιάς.
Το Σάββατο, 8 Ιουνίου και ώρα 8 μ.μ. στο Δημαρχείο στην Παραμυθιά θα γίνει συνάντηση χορευτικών συγκροτημάτων και περιδιάβαση των χορευτών με παραδοσιακές φορεσιές, συνοδεία παραδοσιακής μουσικής στην πόλη της Παραμυθιάς. Στις 9 μ.μ. στο Δημοτικό Σχολείο Βούλγαρη Δημοτικοί Χοροί από χορευτικά συγκροτήματα συλλόγων του Δήμου και από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Οι εκδηλώσεις κορυφώνονται την Κυριακή, 9 Ιουνίου. Στις 7 π.μ. θα πραγματοποιηθεί θεία λειτουργία στον Παλαιοχριστιανικό Ναό Αγ. Δονάτου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Παραμυθιάς, Φιλιατών, Γηρομερίου και Πάργας Τίτου. Στις 10.15 δοξολογία στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, στις 10.45 θα ακολουθήσει τοπογραφική ενημέρωση από αξιωματικό των Ενόπλων Δυνάμεων και χαιρετισμός από τον Αντιπεριφερειάρχη Θ. Πιτούλη. Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Νικόλαος Κουτσονίκας και στην συνέχεια θα γίνει η αναπαράσταση της ανατίναξης του Κουγκίου. Στις 11.35 μετάβαση στο χώρο του Βουλευτηρίου και υποδοχή επισήμων στο κατάστημα της Δημοτικής Ενότητας Σουλίου. Στις 12 μ. επιμνημόσυνη δέηση, προσκλητήριο πεσόντων Σουλιωτών και κατάθεση στεφάνων. Θα ακολουθήσει χαιρετισμός από την Δήμαρχο Σουλίου Σταυρούλα Μπραϊμη Μπότση, οι απονομές μεταλλίων στους δρομείς και οι εκδηλώσεις θα κλείσουν με παραδοσιακούς εθνικούς χορούς.
***
Παράλληλα με τις εορταστικές εκδηλώσεις την Κυριακή, 9 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί ο 8ος ορεινός αγώνας δρόμου θυσίας Σουλιωτών. Η εκκίνηση θα γίνει στις 9 π.μ. από την Τοπική Κοινότητα Γλυκής και ο τερματισμός στις 11.30 π.μ. στο χώρο του Βουλευτηρίου των Σουλιωτών.