Η στάση της Αλβανίας δεν συνηγορεί για ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση

on .

ALBANIKH EYROPAIKH SHMAIA

• Την στάση της Αλβανίας απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα στηλιτεύει ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γιώργος Κουμουτσάκος, με αφορμή τα όσα συμβαίνουν τελευταία στη γειτονική χώρα και κυρίως την καταπίεση, έμμεση ή άμεση, που δέχονται οι ομογενείς. Τελευταίο περιστατικό η ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χιμάρας Φ. Μπελέρη στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου!

Σε χθεσινή ανακοίνωσή του ο Γ. Κουμουτσάκος επισημαίνει ότι η ευνοϊκή έκθεση προόδου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Αλβανία είναι γνωμοδοτική και δεν δεσμεύει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, του οποίου οι αποφάσεις, ως γνωστόν, πρέπει να είναι ομόφωνες.
Και κατηγορηματικά τονίζει ότι «η στάση των Τιράνων απέναντι στην ελληνική εθνική μειονότητα δεν συνηγορεί, στο στάδιο αυτό, στο να δοθεί πράσινο φως στα επόμενα βήματα της ενταξιακής πορείας της Αλβανίας».
Ο αρμόδιος Τομεάρχης ξεκαθαρίζει ότι επιδίωξη της Ν.Δ. είναι η ευρωπαϊκή προοπτική όλων των γειτόνων μας. «Τονίζουμε, όμως, ότι αυτό συναρτάται και εξαρτάται απόλυτα από την ανταπόκρισή τους σε θέματα υψίστης σημασίας, όπως είναι ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων», προσθέτει. Κάτι που όμως δεν ισχύει στην Αλβανία. Καταλήγοντας καλεί την κυβέρνηση να προστατέψει τα συμφέροντα της ελληνικής εθνικής μειονότητας.

Η «Ομόνοια»
Ανακοίνωση για την αρνητική εξέλιξη με την υποψηφιότητα του Φρέντυ Μπελέρη στο Δήμο Χιμάρας εξέδωσε χθες και η «Ομόνοια», κάνοντας λόγο για αυθαίρετη απαγόρευση άσκησης πολιτικού δικαιώματος του εκλέγεσθαι απ’ την Δικαιοσύνη της Αλβανίας.
Και την Ένωση «απεδείχθη και για όσους είχαν οποιαδήποτε αμφιβολία ότι για ακόμη μια φορά και το δικαστικό σώμα και σύστημα αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα ενός μηχανισμού χειραγώγησης της ελληνικής μειονότητας σε ότι αφορά πολιτικά και εκλογικά της δικαιώματα».
Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση «ο συγκεκριμένος υποψήφιος είναι προβεβλημένο στέλεχος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ και ως εκ τούτου συμμετέχει σε αγώνες της τοπικής κοινωνίας για σειρά θεμάτων που άπτονται τόσο σε θεμελιώδη δικαιώματα, όπως αυτό της κατοχύρωσης ιδιωτικής ακινήτου περιουσίας όσο και αυτών που απορρέουν απ’ την ιδιότητα κατοίκων ως μέλη της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας με πρώτο και βασικό αυτό του αυτοπροσδιορισμού της εθνικής ταυτότητας».
Ο «Ομόνοια» σημειώνει ακόμη ότι στο Δήμο Χιμάρας οι εκλογές θα γίνουν πλέον με ένα μόνο υποψήφιο, αυτόν του Σοσιαλιστικού κυβερνώντος Κόμματος με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Και προσθέτει ότι «πριν λίγες ημέρες για λόγους επίσης πολιτικής σκοπιμότητας ανεξαρτήτως της νομοτυπικής ορολογίας και αιτιολόγησης απερρίφθη στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή και η δυνατότητα του κ. Βασίλη Μπολάνου, πρώην Δημάρχου, ώστε να διεκδικήσει ανεξάρτητος θέση στο Δημοτικό Συμβούλιο της περιοχής».

Το Υπ. Εξωτερικών…
Στο μεταξύ, αν και τα αντανακλαστικά της ελληνικής Κυβέρνησης στα εθνικά θέματα είναι συνήθως αργά και οι αντιδράσεις… χλιαρές, το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε αυστηρή ανακοίνωση με αφορμή το κώλυμα της υποψηφιότητας Φ. Μπελέρη στις δημοτικές εκλογές.
Στην ανακοίνωση γίνεται αναφορά στις «καταδικαστέες μεθοδεύσεις του τελευταίου διαστήματος που αποσκοπούν στην ακύρωση της υποψηφιότητας του Προέδρου του Παραρτήματος Ομόνοιας Χειμάρρας, Φρέντυ Μπελέρη, στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές» τονίζοντας ότι «οι ενέργειες αυτές καταστρατηγούν το αναφαίρετο δικαίωμα πολιτικής εκπροσώπησης της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας στις δημοτικές εκλογές στην Χειμάρρα».
Επισημαίνει ακόμη ότι «όπως γίνεται σαφές και στην σχετική Έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο σεβασμός των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας συνδέεται άμεσα με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των 5 Κύριων Προτεραιοτήτων για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας με την Ε.Ε., η εκπλήρωση των οποίων θα εξετασθεί αποκλειστικά από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».
Καταλήγοντας το Υπουργείο Εξωτερικών καλεί την Αλβανία «να επιστρέψει σε μια κατεύθυνση προόδου και όχι οπισθοδρόμησης, προκειμένου να προχωρήσει η ενταξιακή της πορεία».