Την Πέμπτη η πρεμιέρα των πανελλαδικών εξετάσεων

on .

MATHITES PANELLHNIES

«Κόκκινο» έχει χτυπήσει η αγωνία για χιλιάδες υποψήφιους, οι οποίοι από την Πέμπτη ρίχνονται στην μάχη των πανελλαδικών εξετάσεων για μια θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας.
Για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Ημερήσιων Λυκείων οι εξετάσεις θα ξεκινήσουν την Παρασκευή, 7 Ιουνίου, ενώ μια ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη, για τα Επαγγελματικά Λύκεια.
Ως ώρα έναρξης εξέτασης ορίζεται η 8:30 π.μ. Οι υποψήφιοι πρέπει να προσέρχονται στις αίθουσες μέχρι τις 8.
Το πρόγραμμα
Οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ), θα δώσουν το πρώτο τους μάθημα (Νέα Ελληνική Γλώσσα, Γενική Παιδεία) την Παρασκευή 7 Ιουνίου και στη συνέχεια, τα μαθήματα των Ομάδων Προσανατολισμού:
10 Ιουνίου: Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
12 Ιουνίου: Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
14 Ιουνίου: Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής).
18 Ιουνίου: οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στο μάθημα της Βιολογίας (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας).
Όσον αφορά τα ΕΠΑΛ, οι υποψήφιοι θα εξεταστούν αρχικά την Πέμπτη, 6 Ιουνίου στα Νέα Ελληνικά και στις 8 Ιουνίου στα Μαθηματικά (Άλγεβρα). Από τις 11 έως και τις 20 Ιουνίου, οι υποψήφιοι θα εξετάζονται σε μαθήματα ειδικότητας.
Για τα ειδικά μαθήματα, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν από τις 21 Ιουνίου μέχρι 2 Ιουλίου.
Πρόσβαση αποφοίτων ΕΠΑ.Λ.
Στο μεταξύ, δημοσιεύτηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του Υπουργού Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, και της Υφυπουργού, Μ. Τζούφη, για την πρόσβαση των αποφοίτων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) σε ποσοστά θέσεων του συνολικού αριθμού εισακτέων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση από το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 και εφεξής.
Όπως προβλέπεται από τον πρόσφατο νόμο 4610/19 (Άρθρο 214) και με βάση το νέο ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το ποσοστό των θέσεων σε Σχολές και Τμήματα συναφείς ή αντίστοιχες με τους τομείς των ΕΠΑΛ, αυξάνεται και διαμορφώνεται ως εξής:
Οι απόφοιτοι των εσπερινών ΕΠΑΛ εισάγονται σε ποσοστό 1% του συνολικού αριθμού των θέσεων (επιπλέον θέσεις) και για πρώτη φορά διευρύνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε Πανεπιστημιακές Σχολές και Τμήματα, ενώ διατηρείται το δικαίωμα επιλογής συμμετοχής τους στις εξετάσεις των ημερήσιων ΕΠΑΛ με περισσότερες διεξόδους.
Με βάση την εν λόγω ΚΥΑ, οι απόφοιτοι των Επαγγελματικών Λυκείων έχουν πρόσβαση σε 333 σχολές και τμήματα ΑΕΙ. Στις σχολές αυτές οι θέσεις που διατίθενται για τους αποφοίτους ημερήσιων και εσπερινών ΕΠΑΛ για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020 θα είναι στα ίδια επίπεδα με τις θέσεις που κατέλαβαν οι υποψήφιοι την περσινή χρόνια.