Δημοκρατία και Νέοι το θέμα φέτος στη Νεοελλην. Γλώσσα

on .

PANELLHNIES 7 6 2019

• Σε απόσπασμα από το βιβλίο του Norberto Bobbio «Το μέλλον της δημοκρατίας», εξετάστηκαν χθες οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, οι οποίοι ξεκίνησαν με το μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας - Έκθεσης.
Οι μαθητές κλήθηκαν να αναπτύξουν τις ιδέες τους σε άρθρο, το οποίο θα δημοσιευτεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου τους και αφορούσε στη Δημοκρατία και τη συμμετοχή των πολιτών. Το θέμα ήταν το εξής: «Για να διατηρούν τις βασικές τους αρχές, οι σύγχρονες δημοκρατίες βασίζονται στη δράση των ενεργών πολιτών». Οι μαθητές λοιπόν έπρεπε να γράψουν ένα άρθρο 500 με 600 λέξεις, όπου θα παρουσιάσουν τεκμηριωμένα τις θέσεις τους για το θέμα, εστιάζοντας: α. στις ενέργειες με τις οποίες ο πολίτης κάνει πράξη τη δημοκρατία στην καθημερινότητά του, και β. στις δράσεις με τις οποίες το σχολείο μπορεί να συμβάλλει στη διαμόρφωση ενεργών πολιτών με δημοκρατικό ήθος.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις εκπαιδευτικών το συγκεκριμένο θέμα έχει αντιμετωπιστεί από όλους τους υποψηφίους καθώς ανήκει στις βασικές θεματικές ενότητες που διδάσκονται οι μαθητές.
Το πρόγραμμα
Την ερχόμενη Δευτέρα οι απόφοιτοι των ΓΕΛ θα εξεταστούν στην Αρχαία Ελληνική Γλώσσα (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών) και τα Μαθηματικά (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Την Τετάρτη, 12 Ιουνίου ακολουθούν Ιστορία (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), Φυσική (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής), ενώ την Παρασκευή, 14 Ιουνίου σειρά έχουν για εξέταση τα Λατινικά (ΟΠ Ανθρωπιστικών Σπουδών), η Χημεία (ΟΠ Θετικών Σπουδών) και οι Αρχές Οικονομικής Θεωρίας (ΟΠ Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής). Τέλος, στις 18 Ιουνίου οι υποψήφιοι θα εξεταστούν στη Βιολογία (ΟΠ Θετικών Σπουδών και Γενικής Παιδείας). Οι δε υποψήφιοι των ΕΠΑ.Λ εξετάζονται σήμερα, Σάββατο στα Μαθηματικά.