Σήμανση λευκών πελαργών από τον Φορέα Διαχείρισης Παμβώτιδας

on .

FOREAS PELARGOI

• Σε δακτυλίωση λευκών πελαργών (Ciconia ciconia) προχώρησε το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Παμβώτιδας σε συνεργασία με την κ. Eva Stets, συντονίστρια των δακτυλιώσεων λευκού πελαργού στην Ελλάδα του Ε.Κ.Δ.Π., μέλος της Επιστημονικής Ομάδας μελέτης λευκών πελαργών) και με τη συνδρομή της ΔΕΔΔΗΕ Ιωαννίνων.
Φέτος πραγματοποιήθηκαν δακτυλιώσεις σε τρείς φωλιές εντός λεκανοπεδίου Ιωαννίνων (Λογγάδες, Ελεούσα, Πετσάλι) και δακτυλιώθηκαν οκτώ νεοσσοί πελαργοί. Από τη διαδικασία εξαιρέθηκαν τέσσερις τέσσερις φωλιές λόγω δυσκολιών πρόσβασης.
Η δακτυλίωση βασίζεται στην ατομική σήμανση των πουλιών και είναι η παλαιότερη και η πλέον διεθνώς διαδεδομένη και επιστημονικά αποδεκτή μέθοδος που χρησιμοποιείται, για τη μελέτη της βιολογίας και της συμπεριφοράς των πουλιών, των μεταναστευτικών μετακινήσεων και της αναπαραγωγικής διαδικασίας και τη διάρκεια ζωής τους. Για τους πελαργούς η δακτυλίωση πραγματοποιείται την εποχή που βρίσκονται ακόμα στη φωλιά, πριν πετάξουν.
Πρέπει να σημειωθεί ότι φέτος εντοπίστηκαν και απομακρύνθηκαν από τις φωλιές αρκετά σκουπίδια (σπάγκοι, πλαστικές σακούλες, τσουβάλια, ρούχα κ.α.), τα οποία μεταφέρουν οι πελαργοί ως μαλακά υλικά για την επισκευή της φωλιάς. Τα υλικά αυτά είναι πολύ επικίνδυνα για τους νεοσσούς καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος ακρωτηριασμού ή παραμόρφωσης των άκρων τους.