Δημόσιο ΙΕΚ στο Δήμο Ζίτσας για τον κλάδο της πτηνοτροφίας

on .

LYKEIO ELEOYSAS

• Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει το Δημόσιο ΙΕΚ Ζίτσας, μετά και τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της σχετικής απόφασης των Υπουργών Παιδείας και Οικονομικών Κ. Γαβρόγλου και Γ. Χουλιαράκη, δικαιώνοντας την προσπάθεια και τον αγώνα που κατέβαλε την τελευταία διετία η Δημοτική Αρχή Ζίτσας.
Το αίτημα για τη λειτουργία του Δημόσιου Ι.Ε.Κ. είχε υποβληθεί από το Δήμαρχο Μιχ. Πλιάκο το Δεκέμβριο του 2017 στον τότε Υφυπουργό Παιδείας Δημ. Μπαξεβανάκη. Ακολούθησε το Μάρτιο του 2018 η επίσκεψη του Υφυπουργού στα Γιάννενα, όπου μετά από συνάντηση με το Δήμαρχο ανακοίνωνε τη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. κάνοντας ταυτόχρονα αποδεκτή την κοινή πρόταση του Δήμου και της Δ/νσης του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων για τη δημιουργία δύο νέων ειδικοτήτων που αφορούν τον κλάδο της πτηνοτροφίας.
Ωστόσο, η απομάκρυνση του κ. Μπαξεβανάκη από το Υπουργείο Παιδείας λίγους μήνες μετά, (ανασχηματισμός Αυγούστου 2018) «πάγωσε» τις διαδικασίες για τη λειτουργία του Ι.Ε.Κ. Έτσι, σχεδόν ένα χρόνο μετά, και αφού οι αρμοδιότητες μεταφέρθηκαν στο γραφείο του Υπουργού Παιδείας και στη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης οι διαδικασίες ολοκληρώθηκαν και με τη δημοσίευση στο Φ.Ε.Κ. Β1929/29-05-2019 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης το Δ.ΙΕΚ ξεκινά τη λειτουργία του από το νέο εκπαιδευτικό έτος.
Δήλωση Μιχ. Πλιάκου
Ο Δήμαρχος Μιχ. Πλιάκος με αφορμή τη δημοσίευση στο ΦΕΚ της απόφασης για τη λειτουργία του Δ.ΙΕΚ σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Όταν υπάρχει όραμα, συγκεκριμένη στόχευση και μεθοδικότητα όσα φαντάζουν αδύνατα γίνονται δυνατά. Πριν τέσσερα χρόνια, δεν περνούσε από το μυαλό κανενός ούτε το ενδεχόμενο της φιλοξενίας τμημάτων του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων. Ωστόσο μετά από συγκεκριμένες ενέργειες της Δημοτικής Αρχής και με την κατά κοινή ομολογία, επιτυχημένη αγαστή συνεργασία με τη Δ/νση του Δ.ΙΕΚ Ιωαννίνων, τον κ. Μιχάλη Αλεξίου, φτάσαμε στην επίτευξη του μεγάλου στόχου που είναι η ίδρυση και λειτουργία του Δ.ΙΕΚ Ζίτσας. Λειτουργία με νέες ειδικότητες, που αφενός, είναι απαραίτητες για την τοπική οικονομία και αφετέρου δημιουργούν τις προϋποθέσεις για να αποτελέσουν πρότυπο εκπαίδευσης και για τα υπόλοιπα Δ.ΙΕΚ που λειτουργούν στη χώρα. Τονίζαμε από την αρχή, πως πρωταρχικός μας στόχος είναι η αναβάθμιση της εκπαίδευσης και γι’ αυτό δουλεύουμε συνεχώς. Τώρα, επόμενος μεγάλος στόχος μας είναι η ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Αειφορίας».
Οι ειδικότητες
Ας σημειωθεί ότι με ομόφωνη απόφασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Ζίτσας τον περασμένο Μάρτιο ενέκρινε την παραχώρηση των κτιριακών υποδομών του Γενικού Λυκείου Ελεούσας «Κωνσταντίνος Ασώπιος» κατά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να στεγαστεί και να λειτουργήσει το Δ.ΙΕΚ Ζίτσας. Στην ίδια συνεδρίαση έκανε αποδεκτή την εισήγηση του Δημάρχου στην οποία μεταξύ άλλων προτείνονται για τη λειτουργία του Δ.ΙΕΚ ειδικότητες που καλύπτουν τις ανάγκες του πρωτογενούς τομέα. Ειδικότερα, οι ειδικότητες που προτείνονται είναι Τεχνικός Γαλακτοκομίας Τυροκόμος, Τεχνικός Μελισσοκομίας, Τεχνικός Αμπελουργίας, Τεχνικός Πτηνοτροφίας, Τεχνικός Αγροτουρισμού και Τεχνικός Κοπής Κρέατος και Παρασκευής Κρεατοπαρασκευασμάτων.