Ονόμασαν «Τσαμουριά» πλατεία των Τιράνων!

on .

TIRANA 7 6 2019

• Μια νέα ακραία ενέργεια των Αλβανών σε βάρος της Ελλάδας. «Τσαμουριά» ονομάστηκε πλατεία στη νέα λεωφόρο των Τιράνων, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης.
Υιοθετήθηκε από την πλειοψηφία η πρόταση του δημάρχου Εριόν Βελιάι, που έγινε σε προεκλογική περίοδο (τέλη Ιουνίου διεξάγονται δημοτικές εκλογές στην Αλβανία, αν τελικά δεν αναβληθούν), με προφανή στόχο, όπως εκτιμούν Αλβανοί αναλυτές, να προσελκύσει «Τσάμηδες» και άλλους ακραίους ψηφοφόρους. Όταν οι Δημοτικές Αρχές παραποιούν την ιστορία και προσβάλλουν άλλους λαούς, σίγουρα υποκρύπτονται σκοπιμότητες.
Μάλιστα στην εισηγητική πρόταση από το δήμαρχο τονίστηκε, εντελώς ανιστόρητα, ότι «ήταν υπόσχεσή μας και ως εκ τούτου προτείνω να συμπεριληφθεί αυτή η πρωτοβουλία στην ημερήσια διάταξη και ζητώ από τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να την ψηφίσουν, την παραμονή της 75ης επετείου της ελληνικής γενοκτονίας των Τσάμηδων».
Δεν υπήρξε καμία γενοκτονία, είναι σαφές αυτό από τα ιστορικά δεδομένα. Άλλωστε οι «Τσάμηδες», φοβούμενοι τις επιπτώσεις δραπέτευσαν στην Αλβανία και καταδικάστηκαν ερήμην ως εγκληματίες πολέμου. Στο σύνολό του ο χριστιανικός πληθυσμός συγκρατήθηκε και δεν υπήρξαν, πέρα από κάποια αμφισβητούμενα μεμονωμένα περιστατικά, αντεκδικήσεις.
Έχει τη σημειολογία του να επισημανθεί ότι στενή συνεργάτης του δημάρχου των Τιράνων είναι η αντιδήμαρχος Βιόλτσα Μπράχο, πρώην μεγαλοστέλεχος του κόμματος των «Τσάμηδων», του οποίου η μικρή κοινοβουλευτική ομάδα έχει προσχωρήσει στο σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα, παίρνοντας απόσταση από τον πρόεδρο Σπετίμ Ιντρίζι. Η αντιδήμαρχος Βιόλτσα Μπράχο ευχαρίστησε τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την υπερψήφιση της πρότασης. «Η ψηφοφορία αυτής της πρωτοβουλίας μας τιμά όλους, τιμά μια κοινότητα που σφαγιάστηκε μόνο και μόνο επειδή ήταν αλβανική», είπε.

 

***
Ατελείωτες οι προκλήσεις των «Τσάμηδων», έστω και αν δεν έχουν σοβαρό περιεχόμενο. Όμως η προπαγάνδα, μπορεί να δημιουργήσει κάποιες εντυπώσεις. Η ψευτοΕθνική, αφού δεν υπάρχει κρατική οντότητα, ομάδα ποδοσφαίρου, της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» (δημιουργήθηκε το 2018), όπως είχε αποκαλύψει σε ρεπορτάζ πρόσφατα ο «ΠΡΩΙΝΟΣ ΛΟΓΟΣ» συμμετείχε, τελικά, σε τουρνουά της CONIFA στην Ολλανδία.Το γεγονός ότι προβάλλεται ως ομάδα της «Δημοκρατίας της Τσαμουριάς» γεννά σοβαρό θέμα νομιμότητας, καθώς πρακτικά αμφισβητεί την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας. Στο τουρνουά της CONIFA, η οποία ιδρύθηκε το 2013 και έχει έδρα την Ολλανδία, μετέχουν περιοχές που διεκδικούν αυτονομία η μειονοτικές ομάδες από όλες τις ηπείρους. Εκτός από την ομάδα της «Δημοκρατίας της Τσαμουριας» εκπροσωπήθηκαν επίσης μεταξύ άλλων οι Τουρκοκύπριοι, το Νταρφουρ, η Δ. Σαχάρα, η Ζανζιβάρη, το Κουρδιστάν, το Παντζαβ, το Θιβέτ, η Αμπχαζία, η Κριμαία, η «Δημοκρατία του Ντόνετσκ», η Σαρδηνία, η Ν. Οσετία, το Κεμπέκ, το Κιριμπάτι.
Η. Μ.