Σε επ' αόριστον απεργία από σήμερα τα Διαγνωστικά Κέντρα

on .

DIAGNOSTIKA KENTRA APERGIA

• Συσσωρευμένα είναι τα προβλήματα στον πολύπαθο χώρο της Υγείας. Τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα της χώρας υποχρηματοδοτούμενα και με πολλές ελλείψεις έμψυχου δυναμικού, λειτουργούν χάρη στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, τις δωρεές και τα ευρωπαϊκά κονδύλια, ενώ και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας καταρρέει, καθώς η φιλόδοξη μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης δεν απέδωσε ούτε στο ελάχιστο!
Στο μεταξύ, από σήμερα Διαγνωστικά Κέντρα και Εργαστήρια προχωρούν σε απεργία επ' αόριστον, καθώς στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποί τους με τον Πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ δεν βγήκε... λευκός καπνός! Έτσι, ούτε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ, αλλά ούτε και οι ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση θα μπορούν να πραγματοποιούν τις εξετάσεις τους, άγνωστο για πόσο καιρό, εάν άμεσα δεν βρεθεί λύση! Γι’ αυτό και η αυριανή έκτακτη συνάντηση που συγκάλεσε ο Υπ. Υγείας με τον κλάδο αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Ιατρικών Διαγνωστικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ), Γεώργιος Βουγιούκας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6 διεμήνυσε ότι τα διαγνωστικά κέντρα και εργαστήρια θα παραμείνουν κλειστά επ' αόριστον.
Εξοντωτικά μέτρα...
Η κινητοποίηση αυτή αποφασίστηκε καθώς, όπως είπε «μας αρπάζουν πίσω, όπως είναι η μετάφραση του clawback, 110 εκατομμύρια μόνο για το 2018. Αυτό το ποσό είναι μόνο για το clawback. Μας έχουν πάρει πίσω μόνο για το rebate άλλα τόσα εκατομμύρια ίσως και παραπάνω».
Το rebate και το clawback είναι δύο μνημονιακοί μηχανισμοί που επιβάλλουν επιστροφές χρημάτων προς τα Ταμεία ανάλογα με τον όγκο των εξετάσεων που κάνουν τα διαγνωστικά.
Όπως επισημαίνει ο κ. Βουγιούκας, οι δύο μηχανισμοί μπήκαν σε εφαρμογή το 2013 και θα κρατούσαν υποτίθεται για δύο-τρία χρόνια. Με τη νέα Κυβέρνηση όμως επεκτάθηκαν μέχρι και το 2022.
«Τώρα που βγήκαμε από τα μνημόνια, όπως λέει και ο πρωθυπουργός, και έχουμε και υπερπλεονάσματα, δεν μπορούμε να αντέξουμε άλλο έξι χρόνια αρπαγής των χρημάτων που μας οφείλονται για τις εξετάσεις που έχουμε διενεργήσει. Είμαστε όλοι υπερχρεωμένοι κι όσο παραμένουν αυτά τα εξοντωτικά μέτρα θα αυξάνεται το χρέος μας», τόνισε ο κ. Βουγιούκας.
Ο «οικογενειακός γιατρός»
Στο μεταξύ, αποκαλυπτικό είναι το δημοσίευμα των «Νέων» για τον πολυδιαφημισμένο, από την σημερινή Κυβέρνηση, θεσμό του οικογενειακού γιατρού. Όπως αναφέρει η τρίτη κατά σειρά και ούτως ή άλλως καθυστερημένη προκήρυξη για πρόσληψη γιατρών στις Τοπικές Μονάδες Υγείας (ΤοΜΥ) «παγώνει». Αντίστοιχα, χωρίς ανταπόκριση συνεχίζεται επί μήνες το κάλεσμα του ΕΟΠΥΥ για συμβάσεις με οικογενειακούς γιατρούς.
Στις 125 Τοπικές Μονάδες Υγείας - ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε να λειτουργήσουν 239 ΤΟΜΥ πριν από την εκπνοή του 2017 - υπηρετούν μόλις 480-500 οικογενειακοί γιατροί. Και ενώ αναμένεται πριν από το τέλος Ιουνίου να εγκαινιαστούν τουλάχιστον τρεις νέες Μονάδες, οι γιατροί που θα τις στελεχώσουν θα είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού.
Το δυσθεώρητο κενό αποτυπώνεται και στις συμβάσεις των μόλις 760 οικογενειακών γιατρών με τον ασφαλιστικό «γίγαντα» της χώρας - τον ΕΟΠΥΥ. Ομως το σχέδιο για την ΠΦΥ προέβλεπε 1.195 γιατρούς που θα στελέχωναν τις Μονάδες και 2.800 συμβεβλημένους ιδιώτες οικογενειακούς γιατρούς που θα συμπλήρωναν τις ανάγκες πανελλαδικά.
Μοιραία, στη δίνη των ελλείψεων βουλιάζει και η δημόσια, δωρεάν πρωτοβάθμια περίθαλψη των ασφαλισμένων. Σύμφωνα με υπολογισμούς, από τον περασμένο Αύγουστο - όταν έληξαν οι συμβάσεις τουλάχιστον 1.000 παθολόγων, γενικών γιατρών και παιδιάτρων με τον ΕΟΠΥΥ - και τους επόμενους έξι μήνες «χάθηκαν» 1,5 εκατ. δωρεάν επισκέψεις για τους ασφαλισμένους.
Κατά το ίδιο διάστημα και καθώς δεν υπήρχε εναλλακτική, οι πολίτες κατέβαλαν - σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις - τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ ιδιωτική δαπάνη!
«Σωσίβιο» οι δωρέες...
Την ίδια ώρα, ο αριθσμός των ασθενών που καταφεύγουν στα δημόσια Νοσοκομεία αυξάνεται διαρκώς, με αποτέλεσμα να εξαντλούνται οι αντοχές τους, καθώς δεν τυγχάνουν και της ανάλογης χρηματοδότησης ή πρόσληψης προσωπικού!
«Σωσίβιο» για τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα αποδεικνύονται οι δωρέες, τα κονδυλια από ευρωπαϊκά προγράμματα και φυσικά οι υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού!
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων, που όπως ήδη έγτραψε ο «Π.Λ.» τελευταία δέχθηκε μια πολύ σημαντική δωρέα από το ίδρυμα «Στ. Νιάρχος», ύψους 4 εκατ. ευρώ!
Στις πρόσφατες δράσεις που αφορούν στο Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων αναφέρθηκε και η Υφυπουργός Παιδείας και βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη, κάνοντας λόγο για σημαντικές πρωτοβουλίες που έχουν στόχο την ενίσχυση της δημόσιας υγείας, την καθολική πρόσβαση, την ισότητα και την παροχή υψηλής ποιότητας υπηρεσιών.
Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εγκατάσταση του νέου τομογράφου (δωρεά του Ιδρύματος Νιάρχου), αλλά και στο γεγονός ότι το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων εντάσσεται σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση, έργο συνολικού προϋπολογισμού 4,5 εκατ. ευρώ.
Με άλλα λόγια, ευτυχώς που υπάρχει ακόμη η ιδιωτική πρωτοβουλία και τα ευρωπαϊκά κονδυλια...