Έως 15 Σεπτεμβρίου η υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο

on .

XORAFIA DASIKOI XARTES

• Τρίμηνη ανάσα παίρνουν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς όπως έγινε χθες γνωστό δόθηκε τελικά παράταση μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου για την υποβολή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Η προθεσμία για τις Π.Ε. Ιωαννίνων, Άρτας και Πρέβεζας έληγε χθες και πολλοί ήταν εκείνοι που τα τελευταία 24ωρα βρίσκονταν σε κατάσταση πανικού, καθώς τους έλειπαν πολλά έγγραφα για να ολοκληρώσουν την διαδικασία. Τα αιτήματα για να δοθεί παράταση το προηγούμενο διάστημα πολλά και από διάφορες κατευθύνσεις.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Ιωαννίνων επανειλημμένα είχε απευθυνθεί προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο, ενώ στο τελευταίο αίτημά του (το υπογράφει η Πρόεδρος Μαρία Νάκα) εξηγούσε επαρκώς τους λόγους που είναι αναγκαία για την περιοχή μας η παράταση, ενώ ζητούσε την άμεση εγκατάσταση και λειτουργία της δεύτερης αναδόχου εταιρίας στο Νομό Ιωαννίνων, ώστε «ενιαία να ισχύσει η προθεσμία κτηματογράφησης του Νομού, χωρίς πρόκληση σύγχυσης στους πολίτες και τους επαγγελματίες».
Ανάλογο αίτημα έκανε αργότερα και ο Σύλλογος Εφετείου Ιωαννίνων, αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου σε μια προσπάθεια να υπάρξει μεγαλύτερη πίεση.

Ενημέρωση βουλευτών…
Την επιστολή κοινοποίησε ο Δικηγορικός Σύλλογος σε όλους τους βουλευτές Ηπείρου, στον Περιφερειάρχη και στον Δήμαρχο Ιωαννίνων, ζητώντας την παρέμβασή τους. Όπως μας πληροφόρησε η κ. Νάκα άμεση ήταν η αντίδραση του βουλευτή Ιωαννίνων Κώστα Τασούλα, ο οποίος επικοινώνησε με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Δημαρά, εξηγώντας του πώς έχει η κατάσταση στην περιοχή. Αφού απέσπασε την προηγούμενη Πέμπτη την διαβεβαίωση ότι θα δοθεί παράταση, ο κ. Τασούλας ενημέρωσε την Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου για την εξέλιξη, αναμένοντας πλέον την επίσημη ανακοίνωση, αφού δημοσιευθεί η απόφαση στο ΦΕΚ.
Ας σημειωθεί ότι ανακοίνωση για την παράταση εξέδωσε χθες ο βουλευτής Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Στέφος, ενημερώνοντας για την επικοινωνία που είχε και ο ίδιος με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος.

Δήλωση Μ. Νάκα
Μιλώντας χθες στον «Π.Λ.» η Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ιωαννίνων Μαρία Νάκα έκανε λόγο για μια θετική εξέλιξη, καθώς δίνεται η δυνατότητα στους πολίτες χωρίς άγχος και τον φόβο των προστίμων να ολοκληρώσουν την διαδικασία, την οποία χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την χώρα.
«Το ζήτημα τώρα είναι να μην σταματήσει ο κόσμος, θα πρέπει να συνεχίζει την διαδικασία κτηματογράφησης, αλλά και η ανάδοχος να κάνει την δουλειά της σωστά, να διατηρήσει προσωπικό, να ξέρει ότι θα έχει μια ροή καταχωρίσεων για να φτάσουμε στον επιθυμητό ρυθμό. Μόνο έτσι θα μπορέσει να τελείωσε το έργο, που είναι πολύ μεγάλης αξίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε σχετική ανακοίνωσή του το Δ.Σ. του Δικηγορικού Συλλόγου καλεί «όλους τους πολίτες, Γιαννιώτες και μη, να απευθυνθούν και να συμβουλευτούν τον δικηγόρο τους για την ορθή καταχώριση των εμπραγμάτων δικαιωμάτων τους στο ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ. Η αναζήτηση συμβουλευτικών νομικών υπηρεσιών κατά την κτηματογράφηση (σύνταξη δήλωσης, σύνταξη και διαδικασία ένορκης βεβαίωσης, δημοσίευση διαθήκης, λήψη πιστοποιητικών, έγκυρη απόδειξη χρησικτησίας κ.λπ.) προλαμβάνει από βέβαια λάθη και εσφαλμένες τακτικές, κοστίζει λιγότερο από δικαστικούς αγώνες και διασώζει τους δικαιούχους από δαπανηρές κατασταλτικές ενέργειες και μέτρα».