Διεθνές Κέντρο Καρδιολογίας το Πανεπ. Νοσοκομείο Ιωαννίνων

on .

KARDIA SKITSO

• Διακεκριμένοι καρδιολόγοι από κορυφαία Πανεπιστήμια και επιφανή καρδιολογικά Κέντρα της Ελλάδας και του εξωτερικού θα συμμετάσχουν και θα καταθέσουν την επιστημονική τους γνώση και εμπειρία στο Καρδιολογικό Συνέδριο που συνδιοργανώνουν η Β’ Καρδιολογική Κλινική Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου, η Α’ Πανεπιστημιακή Κλινική ΕΚΠΑ του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Αθήνας και το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia των ΗΠΑ, από τις 27 έως και τις 29 Ιουνίου στο ξενοδοχείο «Du Lac».
Πόσα εκατομμύρια άνθρωποι ζουν φυσιολογικά αν και έχουν σοβαρά καρδιαγγειακά προβλήματα;
Εξασθενημένη καρδιά: Πώς αντιμετωπίζεται σήμερα και πώς θα αντιμετωπίζεται στο άμεσο μέλλον; Αποτελούν λύσεις η μεταμόσχευση, η τεχνητή καρδιά ή οι καλλιεργημένοι ιστοί;
Όλα αυτά τα ερωτήματα αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις, μαζί με τις καινοτομίες που καθοδηγούν τις σύγχρονες τάσεις στην πρόληψη και την αντιμετώπιση των νοσημάτων καρδιάς θα παρουσιαστούν στο τριήμερο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί στην Ηπειρωτική πρωτεύουσα.

Διακεκριμένοι καθηγητές
Στο πολυαναμενόμενο ετήσιο «Συνέδριο των Ιωαννίνων» λαμβάνουν μέρος και παρουσιάζουν τα κλινικά και ερευνητικά αποτελέσματα τους, δεκάδες διακεκριμένοι καρδιολόγοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ειδικά φέτος και συγκεκριμένα μια ημέρα πριν την έναρξη, στις 26 Ιουνίου στις 7 μ.μ. στην Αίθουσα Γ. Μυλωνάς του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, θα ανακηρυχθούν επίτιμοι καθηγητές Καρδιολογίας, του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:
8 ο Martyn Leon, Καθηγητής Παθολογίας του Columbia University Medical Center of New York, USA και
8 ο Jeffrey Warren Moses, Καθηγητής Παθολογίας του Columbia University College of Physicians and Surgeons.
Πρόκειται για επιστήμονες που με την έρευνα και την κλινική ιατρική πράξη άνοιξαν και συνεχίζουν να καθοδηγούν τον τομέα της καρδιολογίας. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι δυο καθηγητές στις 7 το απόγευμα της 25ης Ιουνίου στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων «Γεώργιος Μυλωνάς» θα δώσουν εκλαϊκευμένη διάλεξη για το παρόν και το μέλλον της καρδιολογίας με προφανή στόχο να ενημερώσουν τους «μη ειδικούς».

Η Β’ Καρδιολογική…
Το επερχόμενο Συνέδριο αποτελεί την «προθήκη» της έρευνας, της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και της κλινικής πρακτικής της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ιωαννίνων.
Ταυτόχρονα αποτελεί και την αγωνιώδη και ακάματη προσπάθεια μια ομάδας διακεκριμένων ακαδημαϊκών και κλινικών καρδιολόγων να αναδείξουν τα Γιάννενα σε παγκόσμιο καρδιολογικό κέντρο, εφάμιλλο των διάσημων ιδρυμάτων του εξωτερικού.
Επεμβάσεις πρωτοποριακές, καινοτόμες και με τα υψηλότερα στάνταρ επιτυχίας πραγματοποιούνται σήμερα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ο Δ/ντης της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής και Καθηγητής Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής Ιωαννίνων Λάμπρος Μιχάλης μεταξύ των πολλών εθνικών και διεθνών διακρίσεων κατέκτησε με την τριμελή επιστημονική ομάδα και το Βραβείο Ακαδημίας Αθηνών για πρωτότυπη επιστημονική εργασία επί της θεραπείας του καρκίνου ή επί της θεραπείας των παθήσεων της καρδιάς.
Σπουδαίες επιστημονικές διακρίσεις έχουν και οι συνεργάτες του στη Β` Καρδιολογική Κλινική, Αναπληρωτής Καθηγητής Καρδιολογίας Χρήστος Κατσούρας και η αναπληρώτρια καθηγήτρια Κατερίνα Νάκα.
Η αγωνία όλων τους, όπως αναφέρεται σε ενημερωτικό σημείωμα, εστιάζεται στην εξέλιξη και συνέχιση της λειτουργίας του Καρδιολογικού Κέντρου, δοθέντος ότι το προσωπικό και δη το επιστημονικό δυναμικό είναι ελάχιστο και μάλιστα με διαρκή ανάγκη εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης σε νέες τεχνικές και μεθόδους όπως επιτάσσει η διασφάλιση της υψηλής εξειδίκευσης και της καινοτομίας. Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι να προκύπτουν κρίσιμα κενά.
Η αλυσίδα της έρευνας, της γνώσης και της συνεχούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης, που ξεκινά από το πανεπιστήμιο, συνεχίζεται με την ειδικότητα και ολοκληρώνεται στο τέλος της επαγγελματικής ζωής, είναι δυνατόν να διακοπεί λόγω έλλειψης χρημάτων και προσωπικού.
Η δυνατότητα εξειδίκευσης των νέων επιστημόνων στο κορυφαίο Ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Columbia της Ν.Υ. πέραν από την δίψα για προσφορά στον άνθρωπο των εμπλεκομένων, απαιτεί επιπλέον κονδύλια και προσλήψεις αναπλήρωσης των εκπαιδευομένων, τουλάχιστον για όσο διαρκεί αυτός ο κύκλος.
Η ενδυνάμωση της Β’ Καρδιολογικής Κλινικής και η ανάδειξή της σε αδιαμφισβήτητο Διεθνές Κέντρο Καρδιολογίας, πέραν της παροχής υψηλής ποιότητας ιατρικών υπηρεσιών, υποδαυλίζει την ελπίδα, τονώνει την αυτοπεποίθηση και φυσικά ενισχύει την έρευνα και την καινοτομία σε εθνικό επίπεδο...