Μέσω email επιχειρούν να εκβιάσουν πολίτες!

on .

YPOLOGISTHS XERIA EMAIL

• Τελειωμό δεν έχουν οι κίνδυνοι και οι παγίδες που κρύβει το διαδίκτυο! Το τελευταίο διάστημα έχει κάνει την εμφάνισή της μία νέα μορφή απάτης, μέσω email, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος να συνιστά ιδιαίτερη προσοχή στους πολίτες ώστε να μην πέσουν θύματα των επιτηδείων.
Η νέα αυτή «παγίδα» του ίντερνετ είναι διεθνώς γνωστή ως απάτη μέσω σεξουαλικής εκβίασης «sextortion scam», που εκδηλώνεται με μαζική αποστολή μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε διάφορους αποδέκτες ανεξαρτήτου φύλου και ηλικίας, με σκοπό την εξαπάτησή τους.
Ειδικότερα, άγνωστοι με τη χρήση απατηλών λογαριασμών ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, στέλνουν μαζικά μηνύματα σε αποδέκτες και τους ενημερώνουν ότι διαθέτουν πρόσβαση στη συσκευή τους και το μήνυμα έχει αποσταλεί από τον προσωπικό τους λογαριασμό.
Παράλληλα τους γνωστοποιούν ότι έχει εγκατασταθεί κακόβουλο λογισμικό, μετά από την επίσκεψή τους σε κάποιον ιστότοπο, το οποίο έχει ενεργοποιήσει την κάμερα και τους έχει καταγράψει σε προσωπικές στιγμές. Όπως αναφέρεται, το κακόβουλο λογισμικό έχει συλλέξει όλες τις επαφές των χρηστών από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι δράστες απειλούν με την αποστολή του επίμαχου υλικού στις επαφές τους, σε περίπτωση που δεν λάβουν bitcoins.

Συστάσεις προς πολίτες
Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, με αφορμή τα παραπάνω περιστατικά, προτρέπει τους παραλήπτες των απατηλών αυτών μηνυμάτων να:
- αγνοούν τα μηνύματα και να μην καταθέτουν χρήματα στους λογαριασμούς, που τους παραθέτει ο δράστης,
- μην ανοίγουν τυχόν συνημμένα αρχεία σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από άγνωστους αποστολείς,
- μην επικοινωνούν ποτέ και για κανένα λόγο με τους εκβιαστές,
- αλλάζουν άμεσα κάθε κωδικό ασφαλείας (password) που νομίζουν ότι διακυβεύεται,
- αξιολογούν τις ρυθμίσεις ασφαλείας του υπολογιστή τους.

Τι μπορούν να κάνουν
Υπενθυμίζεται ότι οι πολίτες μπορούν να επικοινωνούν, ανώνυμα ή επώνυμα, με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος προκειμένου να παρέχουν πληροφορίες ή να καταγγέλλουν παράνομες ή επίμεμπτες πράξεις ή δραστηριότητες που τελούνται μέσω Διαδικτύου τηλεφωνικά στο: 111 88, στέλνοντας email στο: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., μέσω της εφαρμογής για έξυπνα τηλέφωνα με λειτουργικό σύστημα iOS – Α ndroid: FEELSAFE E – COMMERCE ή μέσω Twitter «Γραμμή SOS Cyber Alert»: https://twitter.com/CyberAlertGR.