Ελεύθερες για όλους μας οι παραλίες της Ηπείρου!

on .

PARALIES OMPRELES

• Η καλοκαιρινή περίοδος έχει πια ξεκινήσει, τυπικά και ουσιαστικά και οι πολίτες έχουν αρχίσει τις εξορμήσεις, ειδικά τα Σαββατοκύριακα, προς τα παράλια της Ηπείρου, όπου πολλά… βλέπουν τα μάτια τους όσον αφορά στην εμπορική εκμετάλλευση των παραλιών.
Τα προβλήματα φυσικά δεν είναι καινούρια και ο Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης Περιφέρειας Ηπείρου Απόστολος Οικονόμου απευθύνει για μία ακόμη φορά αυστηρές συστάσεις προς τους παραθαλάσσιους Δήμους Ηγουμενίτσας, Πάργας και Πρέβεζας, τις τοπικές Αστυνομικές Αρχές και τις Κτηματικές Υπηρεσίες Θεσπρωτίας και Πρέβεζας προκειμένου να μεριμνούν για την εφαρμογή του νόμου ώστε να αποφεύγονται τα όποια «παρατράγουδα».
Για όλους τους πολίτες…
«Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας, όλες οι παραλίες και οι αιγιαλοί είναι κοινόχρηστα αγαθά και ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο, κατά χρήση δε σε όλους τους πολίτες, οι οποίοι έχουν το δικαίωμα της ακώλυτης πρόσβασης προς αυτές και της ανεμπόδιστης χρήσης τους», επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ο κ. Οικονόμου.
Για τη διαφύλαξη του δημόσιου χαρακτήρα των ακτών, ο Συνήγορος του Πολίτη Περιφέρειας Ηπείρου σημειώνει πως «οι παραθαλάσσιοι Δήμοι που είναι αρμόδιοι για τη μίσθωση των παραλιών, είναι και υπεύθυνοι για τη διαφύλαξη του συνταγματικά κατοχυρωμένου κοινόχρηστου χαρακτήρα τους, που πρέπει να προστατεύεται ως υπέρτερο όλων αγαθό»!
Αυστηροί έλεγχοι
Σύμφωνα με τον κ. Οικονόμου κανένας επαγγελματίας δεν έχει δικαίωμα να καταλαμβάνει πλήρως μία παραλία, καθώς, όπως αναφέρει, «οποιαδήποτε περίφραξη της παραλίας απαγορεύεται, όπως επίσης απαγορεύεται και η καθολική μίσθωσή της για ξαπλώστρες και ομπρέλες που εκμεταλλεύονται οι μισθωτές». Γι’ αυτό και με το έγγραφό του καλεί τους αρμόδιους φορείς με τακτικές αυτοψίες που θα διενεργούν, να ελέγχουν την αυστηρή τήρηση της νομιμότητας.
Όπως επισημαίνει, υπεύθυνοι φορείς για την εφαρμογή του νόμου είναι οι Δήμοι και η Αστυνομία, καθώς και οι κατά τόπους κτηματικές υπηρεσίες του Δημοσίου.
ΚΩΣΤΑΣ ΑΓΟΡΗΣ