Μετέτρεψαν Ορθόδοξους ναούς σε προεκλογικά κέντρα

on .

TEPELENI EKKLHSIA PROEKLOGIKH OMILIA

• Μετά την… πασαρέλα μόδας που είχε στο παρελθόν μέσα σε Ορθόδοξο Χριστιανικό ναό της Αλβανίας, σειρά πήραν τώρα οι πολιτικοί να βεβηλώσουν ιερούς ναούς, χρησιμοποιώντας τους για τις ανάγκες προεκλογικών συγκεντρώσεων ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών.
Πρόκειται για μια ακόμη απόδειξη της απόλυτης αναρχίας που επικρατεί στην Αλβανία και της ενθάρρυνσης ακραίων κύκλων -από την ανοχή (τουλάχιστον) της Κυβέρνησης Ράμα- να βάλλουν με κάθε τρόπο και μέσο κατά της Ορθοδοξίας, συμπεριφορές που -ειρήσθω εν παρόδω- δεν συμβαίνουν σε βάρος καμίας άλλης εκκλησίας ή θρησκείας εντός της χώρας.
Τα δύο περιστατικά βεβήλωσης, τα οποία καταγγέλλει με χθεσινή ανακοίνωση και η Αρχιεπισκοπή Τιράνων έλαβαν χώρα το ένα στη Μητρόπολη του Φίερι και το δεύτερο στο χωριό Λέκλι Τεπελενίου, στο οποίο ο υποψήφιος δήμαρχος Τεπελενίου που στηρίζεται από τον Ράμα, συγκέντρωσε κόσμο στον Ιερό Ναό του Προφήτη Ηλία, δημοσιεύοντας μάλιστα και φωτογραφίες για το… κατόρθωμά του! (φωτό 1ης σελίδας)
Μετά την ανάρτηση των φωτογραφιών, υπήρξαν αντιδράσεις από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης και ορισμένα Αλβανικά ΜΜΕ, ωστόσο μέχρι χθες βράδυ η Κυβέρνηση είχε αποφύγει να κάνει την παραμικρή αναφορά, καίτοι τέτοιες συμπεριφορές παραβιάζουν την Αλβανική νομοθεσία και ιδιαίτερα τη Συμφωνία Κυβέρνησης της Αλβανίας και της Ορθόδοξης Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας.

Η Αρχιεπισκοπή Τιράνων
Για τα περιστατικά διαμαρτύρεται έντονα η Αρχιεπισκοπή Τιράνων, η οποία σε ανακοίνωσή της, υπογραμμίζει και τα εξής: «η χρήση του εσωτερικού των Εκκλησιών για πολιτικές δραστηριότητες στις εκλογικές εκστρατείες, αποτελεί προσβολή για τα θρησκευτικά συναισθήματα των πιστών. Κάθε εκκλησία της Αλβανίας, ως ανήκουσα στην Ορθόδοξη Κοινότητα, είναι ένας ιερός τόπος λατρείας και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε καμία περίπτωση για πολιτικούς σκοπούς. Ως εκ τούτου, ζητούμε να μην επαναληφθούν αυτές οι δράσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν την προσβολή της θρησκευτικής συνύπαρξης».