Θετικός απολογισμός για θεραπεία σε χρήστες

on .

KETHEA 21 6 19

• Η 26η Ιουνίου έχει καθιερωθεί ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών», σε αναγνώριση του τεράστιου προβλήματος που υπάρχει ανά τον κόσμο και την ουσιαστική αδυναμία να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του.
Η «μάστιγα» των ναρκωτικών πλήττει ιδιαίτερα έντονα τις τελευταίες δεκαετίες και τη χώρα μας, με την Ήπειρο μάλιστα να επιβαρύνεται επιπλέον από το γεγονός πως αποτελεί τον «διάδρομο» μεταφοράς ναρκωτικών ουσιών από την Αλβανία προς άλλες περιοχές εντός και εκτός Ελλάδος.
Το πρόβλημα έχει διττό χαρακτήρα: Απαιτούνται συνδυαστικά μέτρα πρόληψης και θεραπείας των ασθενών από ναρκωτικές ουσίες και παρεμβάσεις για την αποτροπή της διακίνησής τους.
Στο πρώτο σκέλος, γίνονται σοβαρές προσπάθειες -και σε τοπικό επίπεδο- από το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ μέσω του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία», στο δεύτερο όμως, υπάρχουν πολλά κενά με το σημαντικότερο να αφορά την αδυναμία της Ελλάδος να επιβάλλει στην Αλβανία την υποχρέωσή της να σταματήσει τις καλλιέργειες και τις εξαγωγές ναρκωτικών και ειδικά χασίς προς τη χώρα μας.

Αυξάνονται οι νέοι χρήστες
Οι καθημερινές -σχεδόν- συλλήψεις στην Ήπειρο, επιβεβαιώνουν την έκταση του προβλήματος, τόσο από πλευράς αριθμού ατόμων που έχουν «μπλεχτεί» στα δίχτυα των ναρκωτικών, όσο και στη θραύση που κάνουν και σε μικρές ηλικίες.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΕΘΕΑ, τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί ο αριθμός νεαρών ενηλίκων με σημαντικό βαθμό λειτουργικότητας, οι οποίοι ζητούν βοήθεια για την αντιμετώπιση της χρήσης κάνναβης.

Ο Στ. Τζιμογιάννης
«Η χρήση ουσιών από νέους της χώρας μας είναι ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα και για την αντιμετώπισή του χρειάζεται η συνειδητή συμμετοχή της κοινωνίας μας», επισημαίνει από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κέντρου Πρόληψης «Σχεδία» Στέφανος Τζιμογιάννης στο μήνυμά του για τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα.
«Ιδιαίτερα σήμερα -προσθέτει- που διανύουμε μια περίοδο μακράς και μεγάλης κοινωνικής, πολιτιστικής και οικονομικής κρίσης, όπου η φτώχεια, η ανεργία και ο κοινωνικός αποκλεισμός, παράγοντες που ενισχύουν τη χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών, η φετινή «επέτειος» κατά των ναρκωτικών έρχεται να αναδείξει περισσότερο από ποτέ την ανάγκη για ολόπλευρη και συστηματική αντιμετώπιση του φαινομένου των εξαρτήσεων.
Η ευθύνη της πολιτείας είναι αδιαμφισβήτητη, ωστόσο αν οι ίδιοι εμείς μείνουμε απαθείς και αμέτοχοι σε αυτόν τον εφιάλτη της νέας γενιάς το πρόβλημα θα αυξηθεί.
Ο ρόλος των τοπικών κοινωνιών στην πρόληψη των εξαρτήσεων είναι ο πλέον αποτελεσματικός, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης των Ναρκωτικών και της Τοξικομανίας».

Ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παιχνίδια
Η χρήση ναρκωτικών συνοδεύεται όλο και πιο πολύ και με άλλες μορφές εξάρτησης. Συγκεκριμένα όπως αναφέρει στη χθεσινή του ανακοίνωση το ΚΕΘΕΑ, ένας στους πέντε από όσους ζητούν θεραπευτική βοήθεια από τις δομές του, αντιμετωπίζει πρόβλημα είτε με αλκοόλ, είτε με τυχερά παιχνίδια!
Άκρως ενδιαφέροντα είναι και τα στατιστικά στοιχεία που παραθέτει το ΚΕΘΕΑ για το 2018. σύμφωνα με τα οποία στα προγράμματά του για τα ναρκωτικά απευθύνονται χρήστες ηρωίνης (41%), κάνναβης (36%) και κοκαΐνης (12%).
Η αλματώδης αύξηση των χρηστών οδηγεί το ΚΕΘΕΑ σε διεύρυνση των υπηρεσιών που θα προσφέρει. «Βραχνάς» αποτελεί και για αυτό η χρηματοδότηση, καθώς μέχρι τώρα οι δράσεις του αναπτύσσονται μέσω συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων (ευρωπαϊκά κονδύλια δηλαδή), που όμως έχουν βραχεία διάρκεια και τερματίζονται τη στιγμή που έχουν φτάσει σε πλήρη ανάπτυξη και έχουν εδραιωθεί στις τοπικές κοινωνίες.

Το Πολυδύναμο «Χατζηκώστα»
Όσον αφορά την Ήπειρο πολλές προσδοκίες για την άμβλυνση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες συμπολίτες με τις εξαρτήσεις, στηρίζονται και στην αναμενόμενη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Νοσοκομείου Ιωαννίνων Χατζηκώστα για την αντιμετώπιση της κρίσης αλκοολικών και χρηστών ναρκωτικών.
Όπως όμως προαναφέραμε, εκτός της θεραπείας, πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη, με πρώτο ουσιαστικό και πρακτικό βήμα τη στεγανοποίηση των συνόρων μας με την Αλβανία. Η Κυβέρνηση Τσίπρα απέτυχε (και) στον τομέα αυτό. Η ερχόμενη, του Κ. Μητσοτάκη -σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις- θα πρέπει να το θέσει στις προτεραιότητες τόσο της εξωτερικής μας πολιτικής, όσο και της Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας.

* * *
Στη σελίδα 4 δημοσιεύεται πρόγραμμα εκδηλώσεων που θα γίνουν σήμερα στα Γιάννενα.