Στα ύψη οι τιμές ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης!

on .

SOUPER MARKET

• Επιδόματα φτώχειας μοιράζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας μάλιστα αποκτήσει… μάστερ στην άσκηση επιδοματικής πολιτικής, όμως αυτά δεν είναι ικανά για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες του ελληνικού λαού, ο οποίος μάλιστα ζει σε μια χώρα που οι τιμές των βασικών της αγαθών βρίσκονται στα ύψη!
Ο «πονοκέφαλος» των ελληνικών νοικοκυριών καθημερινός για το πώς θα εξασφαλισθεί ο επιούσιος, με το καλάθι να περιέχει τα απολύτως απαραίτητα κι αυτά σε περιορισμένο αριθμό και μετά από ενδελεχή έρευνα αγοράς!
Και πώς να μην συμβαίνει αυτό όταν στην Ελλάδα της κρίσης, με τους μισθούς και τις συντάξεις τσεκουρεμένα και την μερική απασχόληση να κυριαρχεί, οι καταναλωτές καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη ακόμη και για τα είδη διατροφής πρώτης ανάγκης;
Η σημερινή πραγματικότητα, δυστυχώς, δεν αφήνει πολλά περιθώρια για αλλαγή κλίματος, με το θέμα της ακρίβειας να αποτελεί ίσως και την μεγαλύτερη πρόκληση για την επόμενη Κυβέρνηση.

Αποκαλυπτικά τα στοιχεία!
Τα στοιχεία της Eurostat για το 2018 αποκαλυπτικά, καθώς η Ελλάδα είναι ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο στα τρόφιμα κατά 5,7%, ενώ την ίδια ώρα στη χώρα μας πληρώνουμε υψηλότερα και τις τηλεπικοινωνίες!
Ειδικότερα, οι αγορές ψωμιού, τυριού, γάλακτος, κρεάτων, ψαριών, φρούτων και δημητριακών κόστισαν περισσότερο στην Ελλάδα, από τα αντίστοιχα προϊόντα σε Γερμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Βρετανία, όταν μάλιστα να σημειωθεί ότι σ’ αυτές τις χώρες το διαθέσιμο εισόδημα είναι πολύ μεγαλύτερο! Ακριβότερα τρόφιμα προσφέρει μόνο η Κύπρος με ποσοστό 8,4% υψηλότερο του μέσου όρου των 28 κρατών - μελών.

Υψηλός και ο ΦΠΑ
Και σαν να μην φτάνουν όλα αυτά η Ελλάδα -όπως σχολιάζει το in.gr- εξακολουθεί να έχει τον μεγαλύτερο ΦΠΑ στην Ευρώπη σε βασικά είδη διατροφής παρά τις όποιες μειώσεις εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας. Έτσι, ο ΦΠΑ στην Ελλάδα παραμένει ένας από τους υψηλότερους στην Ευρώπη, σημαντικά υψηλότερος από την Αγγλία (0%) και τη Γαλλία (10% και 5,5%), την Ισπανία (10% και 4%), την Πορτογαλία (13% και 6%). Αλλά και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ, όπου ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ, είναι και χαμηλότερος του ελληνικού με 6%, 5,5%, 4% ή ακόμα και 0%. Σημειώνεται ότι η εισαγωγή ειδικών φόρων κατανάλωσης (π.χ. καφές) δεν είναι δυνατόν να συνυπολογιστεί στα παραπάνω στοιχεία.

Ακριβή και στις τηλεπικοινωνίες!
Ακριβή όμως είναι η Ελλάδα και στις τηλεπικοινωνίες, σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τα στοιχεία πέρυσι οι τηλεπικοινωνίες στη χώρα μας -περιλαμβάνονται το κόστος ταχυδρόμησης και σύνδεσης στο διαδίκτυο- ήταν κατά 56,7% ακριβότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε το Βέλγιο, όπου οι τηλεπικοινωνίες κόστιζαν 40,4% περισσότερο από τον κοινοτικό μέσο όρο.