Ολοκληρωμένες και όχι αποσπασματικές να είναι οι παρεμβάσεις στην Παμβώτιδα

on .

LIMNH GIANNENA

• Η διαχείριση και προστασία της Λίμνης Παμβώτιδας, που αν και αποτελεί το στολίδι της πόλης των Ιωαννίνων, δυστυχώς, εξακολουθεί σήμερα να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα, αναμένεται να απασχολήσει έντονα τη νέα Δημοτική Αρχή Ελισάφ που θα αναλάβει τα ηνία από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Τις θέσεις και τις προτάσεις της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» που επικράτησε στις δημοτικές εκλογές μετέφεραν στην συνάντηση για το πρόγραμμα ολοκληρωμένων παρεμβάσεων στην Λίμνη, ο εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Σιορόκας και το μέλος Βασίλης Ζωγράφος.

Συνολική αντιμετώπιση…
Και οι δύο, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της παράταξης, υπογράμμισαν ότι η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Παμβώτιδας πρέπει να είναι συνολική και μην στηρίζεται σε μεμονωμένες ή αποσπασματικές παρεμβάσεις.
Η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των φορέων για την διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου τεχνικού προγράμματος παρεμβάσεων – έργων με την επεξεργασία της ΜΟΔ, είναι καθοριστικής σημασίας για την προστασία του ευρύτερου περιβάλλοντος της Λίμνης.

Οι προτάσεις…
Κατά την συζήτηση οι εκπρόσωποι της παράταξης «Γιάννενα Νέα Εποχή» μεταξύ άλλων, πρότειναν:
- Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού και συντήρησης του εργοστασίου βιολογικού καθαρισμού.
- Έλεγχο των όμβριων υδάτων περιμετρικά της Λίμνης όπως και των αγωγών που καταλήγουν σε αυτή από φερτά υλικά και άλλα αστικά κατάλοιπα.
- Να ολοκληρωθούν τα προβλεπόμενα χωρικά σχέδια στο παραλίμνιο μέτωπο.
- Άμεση εφαρμογή μέτρων για την διαχείριση της παραλίμνιας κυκλοφορίας.
- Καθαρισμό της επιφάνειας της Λίμνης με συνεχή καθαρισμό με ειδικά μηχανήματα.
- «Ανασύσταση» της ακτής της Λίμνης όπου αυτό είναι δυνατόν ώστε να επιτυγχάνεται ο φυσικός αυτοκαθαρισμός της.
- Διαχειριστικά σχέδια για τον εμπλουτισμό των υδάτων της Λίμνης (ανάχωμα) των καλαμιώνων των υγροτοπικών συστημάτων όπως και για τον τρόπο ανάκτησης παράκτιων χώρων.
2 Η δημιουργία των απαιτούμενων εποπτικών μηχανισμών, όπως του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου.