Φτωχότερη η Βόρ. Ήπειρος από την απώλεια του Σωτ. Κυριαζάτη…

on .

KYRIAZATHS OMONOIA 7 7 19

• Αυτός ο τόπος και αυτός ο κόσμος, είναι από χθες φτωχότερος. Ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός έχασε ένα από τα κορυφαία του στελέχη της μετα-Χοτζικής περιόδου, τον Σωτήρη Κυριαζάτη, ο οποίος υπέκυψε σε νοσοκομείο της Αθήνας, ύστερα από μακροχρόνια ασθένεια.
Ο Σωτήρης Κυριαζάτης διετέλεσε για αρκετά χρόνια πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ (εξελέγη για πρώτη φορά το 1992) κι έχαιρε εκτίμησης σε Αλβανία και Ελλάδα, για την ορθολογική σκέψη και τις τεκμηριωμένες προτάσεις του όσον αφορά στα ζητήματα της Ελληνικής Μειονότητας.
Τμήμα της θητείας του συνέπεσε με τις διώξεις του καθεστώτος Μπερίσα που είχε οδηγήσει στη φυλάκιση των πέντε στελεχών της Οργάνωσης. Χάρη στην ψύχραιμη στάση του αποφεύχθηκαν τα χειρότερα, ενώ με την μετριοπάθεια που επέδειξε συνέβαλε στο αίσιο τέλος της υπόθεσης.
Μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία της Οργάνωσης άρχισε ουσιαστικά η σταδιακή αποδυνάμωση του ρόλου της, κυρίως από τις πολιτικές που είχαν εισχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό στα ηγετικά της κλιμάκια, η οποία συνεχίστηκε μέχρι και το τελευταίο διάστημα.

Δεν πρόλαβε…
Ο Σωτήρης Κυριαζάτης παρακολουθούσε με πολύ πόνο την κατάσταση που διαγραφόταν και το 2014 ανέλαβε πρωτοβουλία για ανασύστασης της ΟΜΟΝΟΙΑΣ πάνω σε νέες βάσεις επιδιώκοντας τη δημιουργία μίας εντελώς "νέας ΟΜΟΝΟΙΑΣ" έχοντας δημοσιεύσει μάλιστα και όλο το οργανωτικό της σχήμα.
Σχετικό άρθρο του είχε δημοσιευτεί μάλιστα και στον "Πρωινό Λόγο"! Το 2018 προχώρησε στη δημιουργία Κινήματος για την Ανασυγκρότηση της Οργάνωσης.
Η πρωτοβουλία αυτή είχε "ταρακουνήσει τα "λιμνάζοντα νερά", είχε προκαλέσει συζητήσεις, ωστόσο τελικά δεν προχώρησε, καθώς άρχισαν οι πρώτες περιπέτειες με την υγεία του και η κατάστασή του επιδεινώθηκε από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν έχασε και την πολυαγαπημένη του σύζυγο.
Η κηδεία του Σωτήρη Κυριαζάτη τελείται σήμερα, ώρα 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος) στο Λαζάτι των Αγίων Σαράντα, όπου γεννήθηκε, μεγάλωσε και συνήθιζε να περνάει πολλές μέρες του χρόνου και ειδικότερα τα καλοκαίρια. «Αυτός ο τόπος και αυτός ο κόσμος έχει μέλλον μπροστά του» συνήθιζε να λέει ο εκλιπών έχοντας πάντα στόχο την επιστροφή των ξενητεμένων στα πατρογονικά τους εδάφη. Το βέβαιο είναι πως ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ αφήνει ένα τεράστιο κενό και στον τόπο και στον κόσμο της Βορείου Ηπείρου.

Η ΟΜΟΝΟΙΑ
Στη δράση και την προσφορά του Σωτήρη Κυριαζάτη αναφέρεται με χθεσινή της ανακοίνωση η ΟΜΟΝΟΙΑ, κάνοντας λόγο για «προσωπικότητα έντονα πολιτικοποιημένη με δράση εθνοφελή και αντικομουνιστική από τη δεκαετία του 1980 όταν κανένα σημάδι πτώσης του απολυταρχικού καθεστώτος δεν φαίνονταν».

Και το ΚΕΑΔ…
Τη θλίψη του για το θάνατο του Σωτήρη Κυριαζάτη εκφράζει με χθεσινοβραδινή του ανακοίνωση και το κόμμα ΚΕΑΔ της Αλβανίας. Όπως αναφέρει, μεταξύ άλλων, «ο "Σωκρατικός" πρόεδρος της Ομόνοιας πέταξε στην ουράνια κοινωνία πλήρης ημερών κι αγέραστος, αφήνοντας πίσω τη δική του φιλοσοφημένη σκέψη και δράση για την πορεία της μέσα από την μη επίπλαστη ομοψυχία, χωρίς καμιά έκπτωση στις αρχές και τους στόχους της. Ο Κυριαζάτης έφυγε όρθιος κι ασυμβίβαστος».