Προς ταχεία κατάργηση πάει η απλή αναλογική!

on .

DHMARXEIO PINAKIDA

• Τη… γλύκα της απλής αναλογικής με την οποία διεξήχθησαν οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές δοκιμάζουν οι Δήμοι σ’ όλη τη χώρα οι οποίοι κινδυνεύουν σε μεγάλο ποσοστό να μετατραπούν από Σεπτέμβριο σε ακυβέρνητο καράβι, αφού οι συνεργασίες παρατάξεων που επιβάλλει ο νέος νόμος είναι σε ορισμένες περιπτώσεις πάρα πολύ δύσκολες.
Οι φωνές απόγνωσης που ακούγονται από την πλευρά των νεοεκλεγέντων δημάρχων είναι πολλές και, με βάση όσα δήλωσε χθες ο νέος Υπουργός Εσωτερικών, έχουν ήδη φτάσει στα αυτιά της Κυβέρνησης!

Στα Γιάννενα…
Τα προβλήματα που έχουν προκύψει από την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση είναι πολλά και τα αντιμετωπίζουν σήμερα και πολλοί Δήμοι στην περιοχή μας με αυτόν των Ιωαννιτών να αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς λειτούργησε το εκλογικό σύστημα που… εμπνεύστηκε και έθεσε σε ισχύ η προηγούμενη Κυβέρνηση. Η παράταξη του νέου δημάρχου Μωυσή Ελισάφ εξέλεξε τον περασμένο Μάιο 11 δημοτικούς συμβούλους σε σύνολο 45 που διαθέτει ο Δήμος και εκείνος αναζητάει αυτή την περίοδο άλλους 12 συμβούλους για να έχει την πλειοψηφία στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο και να προχωρήσει το πρόγραμμά του. Σε άλλους Δήμους Υπάρχουν φυσικά και χειρότερα, όπως η περίπτωση του Δήμου Θεσσαλονίκης που για να διοικηθεί απαιτείται πλειοψηφία 25 δημοτικών συμβούλων και ο νικητής των δημοτικών εκλογών Κωνσταντίνος Ζέρβας ελέγχει μόλις τους 7. Αντίστοιχα, ο νέος δήμαρχος Ηλιούπολης Γιώργος Χατζηδάκης καλείται να βρει την στήριξη 15 δημοτικών συμβούλων ώστε με τους 6 που διαθέτει να εγκρίνει κάθε του απόφαση, ενώ λιγότερους από το ένα τέταρτο των δημοτικών συμβούλων ελέγχει ο νέος δήμαρχος Βύρωνα Γρηγόρης Κατωπόδης. Τι είπε ο Υπουργός Πάντως, η νέα Κυβέρνηση σχεδιάζει την κατάργηση της απλής αναλογικής προκειμένου να διευκολυνθεί κυβερνησιμότητα στους Δήμους. Τη σχετική αναγγελία έκανε χθες ο νέος Υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου προανήγγειλε νέο εκλογικό νόμο με κατάργηση της απλής αναλογικής, δυνατότητα συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές των Ελλήνων του εξωτερικού και νομοθετικές παρεμβάσεις ώστε να διασφαλιστεί η κυβερνησιμότητα των Δήμων. Οι αλλαγές θα γίνουν άμεσα και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή στις 23 Ιουλίου. Εξάλλου, λίγο πιο νωρίς, κατά την τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης, ο κ. Θεοδωρικάκος διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξουν απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, ενώ επισήμανε ότι στόχος της νέας κυβέρνησης είναι «να υπηρετήσει τον Έλληνα πολίτη και να γίνει το Δημόσιο στη συνείδηση των Ελλήνων μια απολύτως πετυχημένη υπόθεση εξυπηρέτησης της ελληνικής κοινωνίας».