Ώριμος για κατασκευή ο αγωγός Φυσικού Αερίου «ΠΟΣΕΙΔΩΝ»

on .

FYSIKO AERIO

Μια από τις μεγάλες επενδύσεις που βρίσκονται «στα σκαριά» στην Ελλάδα είναι η κατασκευή του χερσαίου τμήματος του Αγωγού Φυσικού Αερίου IGI Poseidon, ο οποίος έχει διπλή σημασία για την Ήπειρο: Αφορά το κατασκευαστικό κομμάτι, αλλά και τις δυνατότητες παροχής φυσικού αερίου σε επιχειρήσεις και σπίτια από τις περιοχές από τις οποίες θα διέλθει.
Το έργο, μετά από μια δεκαετία περίπου, έχει ωριμάσει και είναι έτοιμο για υλοποίηση. Με δεδομένη μάλιστα την εξαγγελία της νέας Κυβέρνησης για αμέριστη στήριξη των επενδύσεων, δικαιολογημένα δημιουργείται κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για επιτάχυνση των διαδικασιών.
Ήδη η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, την οποία συνέταξε η Τεχνική Μελετητική Εταιρεία «ΑΣΠΡΟΦΟΣ Α.Ε»- που είναι θυγατρική του Ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια», εγκρίθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας την Παρασκευή 5 Ιουλίου και έτσι πλέον η εταιρεία IGI Poseidon S.A.- στην οποία συμμετέχουν ισομερώς η ΔΕΠΑ Α.Ε. και η Ιταλική Edison Interational Holding – μπορεί να ξεκινήσει την κατασκευή του.

Από τον Έβρο στη Θεσπρωτία
Ο αγωγός- σύμφωνα με ανακοίνωση των Ελληνικών Πετρελαίων με διάμετρο 48" (122 cm) και μέγιστη πίεση 100 barg, θα εκτείνεται υπογείως σε μήκος περίπου 760,80 km από την περιοχή των Κήπων Έβρου μέχρι το Φλωροβούνι Θεσπρωτίας, όπου και θα συναντά το Υποθαλάσσιο τμήμα του Αγωγού Φυσικού Αερίου ΠΟΣΕΙΔΩΝ ο οποίος θα συνδέει την Ελλάδα με το Οτράντο της Ιταλίας.
Στην ίδια ανακοίνωση προστίθεται πως «η επιτυχία της έγκρισης - σε χρόνο ρεκόρ - μιας τόσο σύνθετης, ογκώδους και εμπεριστατωμένης Μελέτης, μεγέθους 3.500 σελίδων, στην οποία εμπεριέχεται και εκτενής αλληλογραφία με όλους τους εμπλεκόμενους Φορείς και τις τοπικές Αρχές, καταδεικνύει την τεχνογνωσία και την φερεγγυότητα της ΑΣΠΡΟΦΟΣ, καθώς και την υψηλή επιστημονική κατάρτιση των στελεχών της, ενώ αποτελεί συνέχεια σειράς αντίστοιχων σύνθετων και πολύπλοκων Μελετών, που αφορούσαν τόσο τον Αγωγό ΤΑΡ - του οποίου η κατασκευή αποπερατώθηκε ήδη, χωρίς κανένα αδειοδοτικό πρόβλημα - όσο και άλλων αντίστοιχων έργων του ΔΕΣΦΑ.
»Οι επιτυχίες αυτές έρχονται να προστεθούν στην τριακονταπενταετή ευδόκιμη πορεία μιας εταιρείας που, αφενός, πρωταγωνιστεί στην Ελλάδα και, αφετέρου, βρίσκεται στην πρωτοπορία των μελετητικών εταιρειών στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης», επεσήμανε σε δηλώσεις του ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΑΣΠΡΟΦΟΣ κ. Πέτρος Παπασωτηρίου.