Μόνο στους παραθαλάσσιους Νομούς πιο πολλές προσλήψεις τον Ιούνιο

on .

TABERNA

• Μπορεί τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας τον τελευταίο καιρό και αφορούν την αγορά εργασίας να δείχνουν μείωση της ανεργίας σε απόλυτους αριθμούς, ωστόσο αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι έχει ομαλοποιηθεί η κατάσταση.
Οι περισσότερες θέσεις εργασίας που δημιουργούνται είναι, είτε μερικής απασχόλησης, είτε εποχιακές, που μπορεί μεν να δίνουν κάποια «ανάσα» στον εργαζόμενο, δεν του εξασφαλίζουν όμως μια σταθερή και με αξιοπρεπή μισθό, θέση εργασίας, η οποία θα έχει διάρκεια και προοπτική.
Αυτό αποτυπώνεται ξεκάθαρα στα στοιχεία των ροών μισθωτής απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα, που δημοσιοποιεί κάθε μήνα το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡ­ΓΑ­ΝΗ».
Έτσι και τον Ιούνιο το πρόσημο ήταν θετικό, αφού πανελλαδικά καταγράφηκαν 31.407 νέες θέσεις εργασίας και το πρώτο εξάμηνο του έτους 296.466 θέσεις, ωστόσο σύμφωνα με τα στοιχεία αναφορικά με τις νέες προσλήψεις που πραγματοποιήθηκαν, το 48,38 % ήταν θέσεις πλήρους απασχόλησης, το 40,01% ήταν μερικής απασχόλησης, ενώ το 11,65% ήταν εκ περιτροπής (δηλαδή, το 51,66%, πάνω από τις μισές ήταν ευέλικτης μορφής εργασία).

Στην Ήπειρο
Θετικό ήταν το ισοζύγιο προσλήψεων – αποχωρήσεων και στην Ήπειρο τον Ιούνιο κατά 1.272 νέες θέσεις εργασίας. Ωστόσο μόνο στους δυο παραθαλάσσιους Νομούς (Πρέβεζας και Θεσπρωτίας) καταγράφηκαν περισσότερες προσλήψεις, αντίθετα σε Γιάννενα και Άρτα το πρόσημο ήταν αρνητικό. Πιο συγκεκριμένα:
- Στην Π.Ε. Ιωαννίνων οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 3.401, ενώ οι αποχωρήσεις σε 3.681, από τις οποίες 1.286 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 2.395 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 280 θέσεις).
- Στην Π.Ε. Άρτας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 581, ενώ οι αποχωρήσεις σε 747, από τις οποίες 199 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 548 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (αρνητικό το ισοζύγιο κατά 166 θέσεις).
- Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 1.552, ενώ οι αποχωρήσεις σε 897, από τις οποίες 384 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 513 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (θετικό το ισοζύγιο κατά 655 θέσεις).
- Στην Π.Ε. Πρέβεζας οι αναγγελίες πρόσληψης ανήλθαν σε 2.222, ενώ οι αποχωρήσεις σε 1.159, από τις οποίες 333 προήλθαν από οικειοθελείς αποχωρήσεις και οι 826 από καταγγελίες συμβάσεων αορίστου χρόνου ή λήξεις συμβάσεων ορισμένου χρόνου (θετικό το ισοζύγιο κατά 1.063 θέσεις).