Δημοτική γη που έχει εγκαταλειφθεί δίνει διέξοδο σε άνεργους Γιαννιώτες

on .

MPEKAS SYNENTEYKSH AROMATIKA FYTA

Αρκετές χιλιάδες στρέμματα γης που μέχρι σήμερα παραμένει ανεκμετάλλευτη έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Ιωαννιτών. Αν οι εκτάσεις αυτές διανεμηθούν σε άνεργους για να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά πουμπορούν να ευδοκιμήσουν στο Λεκανοπέδιο όπως το τσάι βουνού, η ρίγανη, η μέντα και το θυμάρι, τότε αυτοί μπορούν να εξασφάλιζαν ένα αξιοπρεπές και εγγυημένο εισόδημα.
Αυτό ακριβώς επιχειρεί να κάνει ο Δήμος το τελευταίο διάστημα αξιοποιώντας εγκαταλειμμένη δημοτική γη προς όφελος αρκετών δεκάδων Γιαννιωτών οι οποίοι θα θελήσουν να ασχοληθούν με τη γεωργία. Τα αποτελέσματα μελέτης που εκπόνησαν έμπειροι επιστήμονες του κλάδου είναι ενθαρρυντικά.
Έσοδα - καλλιέργειες
Με βάση οικονομικά στοιχεία μελέτης του Ευρωπαϊκού Ομίλου Εδαφικής Συνεργασίας ΕΟΕΣ «Εύξεινη Πόλη» και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, με τη διάθεση, εκ μέρους του Δήμου εκτάσεων 2.500 στρεμμάτων, εξασφαλίζεται εργασία σε 100 δημότες των Ιωαννίνων με εγγυημένο εισόδημα 10.000 ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια. Τα αποτελέσματα παρουσίασε χθες ο επίτιμος Πρόεδρος του ΕΟΕΣ Δρ. Νίκος Κρημνιανιώτης.
Από την πλευρά της η Δρ. Ελένη Μαλούπα, τακτική ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και Διευθύντρια στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων αναφέρθηκε στις καλλιέργειες που μπορούν να ευδοκιμήσουν στην περιοχή μας. Όπως εξήγησε, από την ανάλυση των δειγμάτων εδάφους, την εξέταση του μικροκλίματος και των λοιπών συνθηκών προέκυψε ότι σε ορισμένες ανεκμετάλλευτες εκτάσεις του Δήμου μπορούν και ευδοκιμήσουν δεντρολίβανο, θυμάρι και μέντα, ενώ σε άλλες η κατάλληλη καλλιέργεια αφορά σε ρίγανη, τσάι βουνού και μελισσόχορτο. Αλλού πάλι προτείνεται η καλλιέργεια μικρών δασικών καρπών όπως η κρανιά, ο κράταιγος και το τσάμπουρνο.
Ο Θωμάς Μπέγκας
Όπως δήλωσε χθες ο Δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας, κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της εν λόγω μελέτης, «ο στόχος είναι η δημιουργία εγγυημένης πενταετούς απασχόλησης σε άνεργους, ξεκινώντας από αυτούς που βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, τους νέους και τους μακροχρόνια ανέργους, τους μικροκτηματίες αγρότες, χρησιμοποιώντας μεθόδους Κοινωνικής Επιχειρηματικότητας ή το μοντέλο της Θερμοκοιτίδας Απασχόλησης. Η Νέα Γενιά θα είναι η ομάδα στην οποία θα επενδύσουμε την βιωσιμότητα της Αναπτυξιακής Πρωτοβουλίας».
Ένα ολόκληρο δίκτυο…
Τα μέλη του ΕΟΕΣ Εύξεινη Πόλη και του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξήγησαν ότι μακροπρόθεσμα μπορεί να υποστηριχτεί ένα δίκτυο που ξεκινά από την παραγωγή, με προϊόντα με ταυτότητα, φτάνει στην μεταποίηση και καταλήγει στην εμπορία. Το δίκτυο αυτό μπορεί να εξασφαλίσει εισόδημα σε εκατοντάδες νέους παραγωγούς με συνοδά οφέλη και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η μελισσοκομία, ο τουρισμός και οι μεταφορές. Οι ωφελούμενοι της δράσης θα είναι όσοι δημότες επιθυμούν να ασχοληθούν με την καλλιέργεια και μεταποίηση των αρωματικών και θεραπευτικών φυτών και είναι άνεργοι με ή χωρίς πτυχίο, είτε άτομα χαμηλών εισοδημάτων.
«Το πρώτο βήμα έγινε. Μέσα από τη προγραμματική σύμβαση του Δήμου Ιωαννιτών με τον ΕΟΕΣ ‘Εύξεινη Πόλη’ έγινε η έρευνα και τεκμηριώθηκε ότι το σχέδιο της αξιοποίησης των εγκαταλειμμένων γεωργικών εκτάσεων μπορεί να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης. Χωρίς καθυστέρηση πρέπει να προχωρήσουμε στην υλοποίηση των προτεινόμενων δράσεων χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα εργαλεία χρηματοδότησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης», κατέληξε ο κ. Μπέγκας. Παράλληλα, η αρμόδια Αντιδήμαρχος Βάσω Μέγα εξέφρασε την ευχή η πρωτοβουλία να συνεχιστεί και από την επόμενη Δημοτική Αρχή.
Ημερίδα στην Ελεούσα
Ένα καινοτόμο έργο που σχετίζεται με την ανάπτυξη της αγροτικής επιχειρηματικότητας στην περιοχή και την ενίσχυση δυναμικών αγροτικών καλλιεργειών όπως είναι τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά υλοποιεί και ο Δήμος Ζίτσας ως επικεφαλής εταίρος του διασυνοριακού προγράμματος «Interreg Ελλάδα – Ιταλία». Πρόκειται για το έργο με το ακρωνύμιο AGRIFARM, οι στόχοι και οι δράσεις του οποίου θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό την ερχόμενη Δευτέρα σε ενημερωτική ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί ώρα 18.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ζίτσας στην Ελεούσα (παλαιό Δημαρχείο).
Με αφορμή την οργάνωση της ημερίδας ο Δήμαρχος Ζίτσας Μιχάλης Πλιάκος τονίζει, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Εκμεταλλευόμενοι κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο, μέσω των διασυνοριακών προγραμμάτων, που για πρώτη φορά ο Δήμος μας κατάφερε να εντάξει τρείς προτάσεις, προχωρούμε με σταθερά βήματα τις διαδικασίες για την υλοποίηση έργων που αναδεικνύουν τον τομέα του πολιτισμού και στηρίζουν όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα».