Προστατευόμενο είδος, χωρίς… προστασία οι αργυροπελεκάνοι της Παμβώτιδας!

on .

ARGYROPELEKANOS TRAYMATISMENOS 14 7 19

• Επιχείρηση διάσωσης για έναν αργυροπελεκάνο που εντοπίστηκε τραυματισμένος στη Λίμνη Παμβώτιδα στήθηκε από την Animal Action Ioannina, όμως τελικά δεν είχε αίσια έκβαση, καθώς το πανέμορφο πτηνό δεν μπόρεσε να κρατηθεί στη ζωή.
Μάλιστα, σύμφωνα με την εθελοντική ομάδα άλλοι τέσσερις αργυροπελεκάνοι τις τελευταίες μέρες εντοπίστηκαν νεκροί σε διάφορα σημεία της Λίμνης. «Προστατευόμενο είδος, χωρίς προστασία», γράφει η ομάδα σε ανάρτησή της στο facebook που γνωστοποίησε το γεγονός ανεβάζοντας και φωτογραφικό υλικό.
Ο Σύλλογος περιγράφοντας την όλη διαδικασία, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Μαρτυρική η σημερινή μέρα για εμάς, για συμπολίτες μας αλλά και για την κτηνίατρο, προσπαθώντας να κρατήσουμε στη ζωή έναν αργυροπελεκάνο που εγκλωβίστηκε και τραυματίστηκε σε δίχτυα στη λίμνη μας, αλλά δυστυχώς δεν βρήκαμε κανένα αρμόδιο φορέα να τον βοηθήσει... Ο αργυροπελεκάνος είναι προστατευόμενο είδος και ως εθελοντές αλλά και πολίτες δεν έχουμε δικαίωμα να τον βοηθήσουμε εκτός από τους αρμόδιους φορείς και κτηνιάτρους. Ενημερώσαμε τον Φορέα Διαχείρισης Λίμνης, οι οποίοι μας ενημέρωσαν πως είναι βιολόγοι και πως κτηνίατροι δεν υπάρχουν. Τους ζητήσαμε ως Φορέας Διαχείρισης να επικοινωνήσουν με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας να συνεργαστούν και να τον αναλάβουν. Δεν ήταν εφικτό. Αψηφώντας αναγκαστικά την νομοθεσία, ενημερώσαμε για το περιστατικό ιδιώτη κτηνίατρο που εφημέρευε, και αποφασίσαμε να διασώσουμε τον αργυροπελεκάνο πριν χάσει την ζωή του, που ήταν ζήτημα χρόνου μιας και βρέθηκε εξαντλημένος, που σημαίνει πως βρίσκεται μέρες σε αυτή την κατάσταση, να μη μπορεί να φάει μιας και δεν μπορούσε να κρατήσει όρθιο το λαιμό του…».
Παρά την φροντίδα που του παρασχέθηκε, τελικά χθες, όπως ενημέρωσε η εθελοντική ομάδα, με νέα ανάρτησή της ο αργυροπελεκάνος δεν τα κατάφερε. Ο Φορέας Διαχείρισης της Λίμνης τι έχει να πει γι’ αυτά τα περιστατικά που βλέπουν το φως της δημοσιότητας;